Dagens rett

Bagna caoda

Dette er den perfekte snacksen, men som også kan bli et helt måltid
Foto: (satonag)

Dette er den perfekte snacksen, men som også kan bli et helt måltid

Bagna caoda-sausen er svært kraftig og fet og trenger magert tilbehør som grønnsaker eller brød som er den tradisjonelle måten å servere den på.
Aase E. Jacobsen
15 August 2018 - 01:00

Bagna caoda er en 500 år gammel mattradisjon fra Piemonte. Som med dagens grønne bølge har fått ny aktualitet. Men selv om piemonteserne fortsatt bruker den som varm dip til rå grønnsaker eller brød, er det fullt innafor å prøve ut nye måter å servere den på.

Dette er den ideelle måten å servere denne italienske klassikeren på. Foto: yasuhiroamano

Du kan bruke den som en pastasaus. Eller marinere potetene i den. Mager fisk som torsk eller sei får et solid løft med denne sausen. Og resten kan godt brukes som ingrediens i varme retter. Mulighetene er virkelig ubegrensete. 

Men husk, du må bruke italienske ansjosfileter for å oppnå riktig smak.

Du kan også bruke bagna caoda som tilbehør, som i denne retten

Skaff deg dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis. 

Bagna caoda

Bagna caoda

Fremgangsmåte

Skyll ansjosfiletene i kaldt vann.

Fjern evt kjernen/stilken fra hvitløksfeddene. Finhakk eller mos dem.

Smelt smør i en panne og ha hvitløken i. Stek den over lav varme til den er myk, men ikke brent.

Ha i resten og småkok i en time. Kjør med stavmikser for å få en glatt pasta. Justér med salt og pepper.

Server sammen med rå kuttede grønnsaker som en varm dip. 

Du kan også bruke bagna caoda som tilbehør, som i denne retten

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av Odd Hagenes, Hafrsfjord

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Suppe med søtpotet og ingefær er for medisin å regne
Dagens rett

Suppe med søtpotet og ingefær er for medisin å regne

I dag serverer vi en rykende het, aromatisk og kremet søtpotetsuppe som får varmen til å bre seg i kroppen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her