Beste norske kokebok
Perfekt timing for julehandelen: dette er kokebøkene du bør ønske deg under treet i år

Perfekt timing for julehandelen: dette er kokebøkene du bør ønske deg under treet i år

Årets beste norske kokebøker dekker de fleste behov, ønsker og målføre, og er som skapt for fråtsing.
Aase E. Jacobsen
18 November 2020 - 16:28

Den 13. kåringen av Beste norske kokebok er den en god miks av veletablerte og yngre kokkestjerner som garanterer for solid håndverk samt en outsider som byr på fargerik matglede i seriøs innpakning. 

Det er navn som Eyvind Hellstrøm og Arne Brimi som knapt nok trenger en introduksjon og som har figurert på kokeboktoppen flere ganger før, det begynner å nærme seg en hel generasjon. Men denne gangen gjør begge det godt i hver sin kokebokkategori som de har bidratt til å løfte – kjærestemat vs julemat. 

Men også yngre kokkekrefter som Halvar Ellingsen og Jan Robin Ektvedt med litt kortere fartstid som kokebokforfattere, viser muskler i to helt forskjellige klasser – nordnorsk tradisjonsmat vs asiatisk. Det er mulig at den første tematikken nå er mer eksotisk for den oppvoksende slekt enn den siste. Så kanskje dagens unge trenger en av hver. Det er bare et tips. 

Outsideren – siden det står en ufaglært kokk bak – stiller med en fargeklatt av en kokebok som sprudler av matglede og det uten bruk av annet enn det som finnes i grønnsakskuffen. 

Hvilke av disse fem som stikker av med tittelen Beste norske kokebok 202 avgjøres den 26. november. Fjorårets vinner var for øvrig Sverre Sætres Sjokoladeboka.

Kokeboktrender på godt og vondt

Juryen har plukket ut disse fem kokebøkene til i aller størst grad å tilfredsstille et bredt sett av kriterier, blant andre foto og trykk, språklige kvaliteter, kreativitet og originalitet, og design. Se nederst på siden for beskrivelsen av bøkene.

I årets kåring ble i alt 19 bøker vurdert. Årets kokebokhøst er dermed den slankeste siden 2008, og det uten at den var preget av temaer som slanking eller diettmat.

To trender peker seg ut: Country living – landlig matglede med flagrende gevanter og blomster må være 2020s supertrend. Muligens har pandemien forsterket behovet for drømmen om småbruk og selvdyrket mat. En annen sterk trend er påvirkere som er blitt mamma og/eller har tatt ernæringsutdannelse og slik har oppdaget gleden med (noe av) maten. Ikke alt er like vellykket, og sannsynligheten for at denne trenden er et blaff er større enn den førnevnte. 

Årets kokebokjury består av: 

Per A. Borglund, redaktør Mat fra Norge og innehaver av Norges største kokeboksamling

Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif

Camilla Tvedt, kategorisjef, Norli Bokhandel

Janneken Øverland, tidligere forlagsredaktør i Gyldendal og De Norske Bokklubbene

Knut Stene-Johansen, professor i litteratur og matskribent

Tilde Sofie Garmager, grafisk designer

 

Beste norske kokebok er ellers et samarbeid mellom Norli og Apéritif og kåres årlig siden 2008. 

Juryen begrunner valget av disse kokebøkene som årets beste norske slik:

 

 

Asiatisk, en kokebok. Jan Robin Ektvedt, Press

Nordmenn elsker asiatisk mat, men tør vi å lage den hjemme? Denne kokeboken senker terskelen for å beherske tilberedningen av retter som stekt ris med pekingsaus og kyllingdumpling Siu Mai i eget kjøkken. Flotte bilder, og pluss for gode råd om hva vi må handle inn for å kunne gjenskape restaurantenes magiske smaker.

 

 

 

 

 

Tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen, Halvar Ellingsen og Eirik Nilssen, Senja Matstudio

Nostalgi og folkelighet går hånd i hånd i denne hyllesten til hverdagsmaten fra en sentral del av Norges matfat. Her kommer tradisjonsrettene som perler på en snor, som sild og hvalkjøtt, men også flesk, erter og lapskaus. Det er umulig å se på de enkle og fine bildene uten å bli skrubbsulten.

 

 

 

 

 

Hellstrøms hemmeligheter, mat med kjærlighet. Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan, Kagge forlag

 En nyforelsket Hellstrøm snobber ned, og serverer enkel og svært velsmakende, men også kreative retter som alle kan greie å lage hjemme hos seg selv. Den velkjente kokken formidler sin brede kunnskap på pedagogisk vis, slik at vi føler at det er noe nytt å lære på hver eneste side.

 

 

 

 

 

En skikkelig digg kokebok 2, Hanne-Lene Dahlgren, Entusiast forlag

Folkelig! Fargerik! Gjør deg glad! Dette er uten tvil det visuelle festfyrverkeriet i kokebokhøsten. Forfatteren beviser ettertrykkelig at også vegetarretter kan fremstilles på en fristende og engasjerende måte. Du trenger slett ikke kjøtt for å ha det digg.

 

 

 

 

 

 

Julehøgtid. Den beste maten og dei gode tradisjonane. Arne Brimi og Arne Hjeltnes. Kagge forlag

Det oser av god gammeldags julestemning når turkameratene Arne og Arne inviterer til julefest, i bunad, kokkeuniform, nynorsk språkdrakt og gnistrende bilder. Her er tradisjon kombinert med det moderne. Ribbe, pinnekjøtt og krumkaker møter tartar av rein og sjøkreps med hjemmelaget majones. 

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer
+

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer

På Bar Amour kombinerer Carlos de Medeiros norske råvarer med portugisiske innslag i en fine dining-setting. Det gjelder også drikkemenyen. Det ga en Michelin-stjerne etter ett års drift.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende
+
Tester

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende

Januar er måneden hvor du skal teste ut noe melkehvitt i glasset. Eller la deg overraske over hva som er mulig å få til uten alkohol.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sugen på pannekaker? Prøv den kinesiske varianten jianbing
Dagens rett

Sugen på pannekaker? Prøv den kinesiske varianten jianbing

Denne oppskriften på jianbing er veldig enkel og er bare med grønnsaker. Disse pannekakene kan derfor med fordel serveres til suppe.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er sesongen for toddy
Ukens drink

Nå er sesongen for toddy

Prøv denne oppskriften for en toddy med ekstra mye smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer
+

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer

På Bar Amour kombinerer Carlos de Medeiros norske råvarer med portugisiske innslag i en fine dining-setting. Det gjelder også drikkemenyen. Det ga en Michelin-stjerne etter ett års drift.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende
+
Tester

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende

Januar er måneden hvor du skal teste ut noe melkehvitt i glasset. Eller la deg overraske over hva som er mulig å få til uten alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

I basis fra januar kommer en håndfull gode gamle kjenninger, som denne
+
Tester

I basis fra januar kommer en håndfull gode gamle kjenninger, som denne

Men det er likevel de hvite vinene som stikker av med flest lovord. Og dermed gir hvit januar en ny mening.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Januarnyheter: Champagnesesongen starter nå med mange lekre viner - det beste kjøpet er fra denne karen
+
Tester

Januarnyheter: Champagnesesongen starter nå med mange lekre viner - det beste kjøpet er fra denne karen

Drøyt 800 viner blant januarnyhetene er testet, og det lover godt både for den som ikke helt har klart å slippe champagneglasset og den som trenger påfyll på øverste hylle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sild og poteter skaper farger og krydder i januarmørket
Dagens rett

Sild og poteter skaper farger og krydder i januarmørket

Sild er en favoritt hos våre gode naboer i øst, og vi har absolutt noe å lære, for både sild og poteter er råvarer som er billige og svært bærekraftige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sugen på pannekaker? Prøv den kinesiske varianten jianbing
Dagens rett

Sugen på pannekaker? Prøv den kinesiske varianten jianbing

Denne oppskriften på jianbing er veldig enkel og er bare med grønnsaker. Disse pannekakene kan derfor med fordel serveres til suppe.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her