Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Pikant filet

Gi kyllingfileten og din egen gane noe å bryne seg på. Garam masala, tikka masala og karripasta løfter begge deler og gjør måltidet til en litt annen opplevelse. Her får du oppskriftene og vinforslag, blant annet til Saltimbocca di pollo.
Redaksjonen
25 Mars 1999 - 14:25

Kylling kan smaksettes med alle typer kryddere - fra det kjente med salt og pepper til de mer ukjente krydderblandingene som importeres fra andre land. Disse krydderblandingene kan være enten tørre, eller smørbar  konsistens og kalles da gjerne for en pasta. Garam masala, tikka masala og karripasta er eksempler på hva du kan finne i butikkhyllene. I dagligvareforretningene finner du et vell av halvfabrikat-varer som kan kombineres med kylling - de aller fleste av dem med smaker fra andre land. Kina, Thailand, Mexico, India, Italia og Cajun er land eller områder som for tiden setter mest preg på nordmenns smakebiter på andre lands mattradisjoner.
 
Saltimbocca di pollo
(betyr "salto i munnen")
4-6 kyllingfileter
salt og pepper
salvie (kan sløyfes)
4-6 skiver spekeskinke
1 1/2 dl revet parmesan, evt. sveitserost
 

 
Dryss salt og pepper på kyllingfiletene og stek dem i 2 minutter på hver side. Legg filetene over i en ildfast form. Legg på friske salvieblader, en skive spekeskinke og revet ost på hver kyllingfilet. Sett formen øverst i ovnen ved 225 °C og gratiner i ca. 10 minutter til overflaten er gyllen og kyllingen er gjennomstekt. Server med pasta iblandet litt olje, hakkede krydderurter og strimlede, soltørkede tomater.
Vinforslag: La oss holde oss til Italia også vinmessig. Her kan du drikke både rødt og hvitt, selv om de fleste nok falle ned på første alternativ, som Capitel San Roccho 1993 kr 132,80 (varenr. 13543, test) eller en rimeligere vri med en ung saftig chianti: Santa Cristina 1997 kr 96 (varenr 7578, basis). For tilhengere av hvitt: Soave Classico La rocca 1996 kr 128,20 (bestillingsutvalg, varenr. 31460). For øvrig en av Italias beste hvitviner!
 
Kylling med nudler
(per person)
1 kyllingfilet
1 liten pakke nudler
ca. 2 dl wokgrønnsaker
 
Stek kyllingfilet i 3-4 minutter på hver side og la den "hvile".  Kok imens nudler etter anvisning på pakken, og fres wok-grønnsaker et par minutter i en panne. Bland nudler og grønnsaker og legg kyllingfileten på toppen. Soyasaus eller søt chilisaus smaker godt til.
Tips:
Wokgrønnsaker kan enten kjøpes ferdig i pose eller du kan lage en fin blanding selv. Grønnsaker som egner seg er hodekål, gulrot, paprika, purre, brokkoli, blomkål og bønnespirer. Din egen smak avgjør blandingen.
 
Vinforslag: En ukomplisert og velsmakende rødvin med innslag av sødme passer her, som Negroamaro del Salento 1997 kr 74,10 (varenr 13686, basis). Eller en hvitvin som Devil''s Rock Riesling 1996 kr 68,30 (30168, basis), frisk og enkel.
 
Urtestekt filet med stuede poteter
(2 porsjoner)
2 kyllingfileter
1-2 ts urter (f.eks. rosmarin, timian, basilikum, persille)
Stuede poteter:
ca. 6 kokte poteter
1-2 dl melk
1/2 - 1 ts hvitløkspepper
evt. salt.
 
Vend kyllingfiletene i urtekrydderet og stek dem i 3-4 minutter på hver side. La filetene "hvile" mens du lager stuede poteter.
 
Skrell potetene og skjær dem i terninger. Ha potetterningene i en kjele og hell over litt melk. Kok opp og rør om noen ganger til potetterningene er passe "sauset". Tilsett eventuelt mer melk. Smak til med hvitløkspepper og event. salt.
 
Vinforslag: Både rødt og hvitt går her. Entn en fruktig rødvin som Libertas Pinotage 1996 til kroner 80,80 (varenr. 13508, basis) eller en chardonnaybasert hvitvin med litt fatlagring som Fetzer Sundial Chardonnay 1997 kr 108,70 (varenr 5786, basis).
 
Pollo tonnato
(4 porsjoner)
4-6 kyllingfileter
1 terning hønsebuljong
5 dl vann
litt tørket timian
 
Tunfisksaus:
1 boks tunfisk i vann
1 dl kremfløte
1 dl majones
1 boks ansjosfileter
1 ts kapers
pepper
 
Kok opp vann med buljongterning og ha i litt timian. La kyllingbrystene trekke i ca. 15 minutter i buljongen. Trekk kjelen til side og la brystene avkjøles i buljongen. Bland alle ingrediensene til tunfisksausen i enmatprosessor. Smak til med litt pepper. Pynt serveringsfatet med sitronstrimler, sitronskiver, kapers og rosmarin. Retten skal serveres kald.
 
Vinforslag: En klassisk italiensk tilberedning med opprinnelse i Piemonte som liker både rødt og hvitt. Enten en nydelig fruktig rødvin, slik du ville blitt servert den i Piemonte: Dolcetto d''Alba 1997 kr 130,40 ( varenr. 30517, bestillingsutvalg). Eller en fruktig norditaliensk hvitvin som Serego Alighieri 1996 kr 97,60 (varenr. 7573, bestillingsutvalg).
 

Foto: Lisa Westgaard
23.04.99

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

iStock-1085444140.jpg
+
Klubbkokken serverer: Coq au vin

Kvinnedagen feires med rødvin i både gryte og glass

Til heder for Amerikas matmor og kanskje verdens første kjendiskokk, Julia Child, server vi den franske klassikeren coq au vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Rekordmye godt: Disse 1090 produktene kan du velge mellom

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her