Pikant filet

Gi kyllingfileten og din egen gane noe å bryne seg på. Garam masala, tikka masala og karripasta løfter begge deler og gjør måltidet til en litt annen opplevelse. Her får du oppskriftene og vinforslag, blant annet til Saltimbocca di pollo.
Redaksjonen
25 Mars 1999 - 14:25

Kylling kan smaksettes med alle typer kryddere - fra det kjente med salt og pepper til de mer ukjente krydderblandingene som importeres fra andre land. Disse krydderblandingene kan være enten tørre, eller smørbar  konsistens og kalles da gjerne for en pasta. Garam masala, tikka masala og karripasta er eksempler på hva du kan finne i butikkhyllene. I dagligvareforretningene finner du et vell av halvfabrikat-varer som kan kombineres med kylling - de aller fleste av dem med smaker fra andre land. Kina, Thailand, Mexico, India, Italia og Cajun er land eller områder som for tiden setter mest preg på nordmenns smakebiter på andre lands mattradisjoner.
 
Saltimbocca di pollo
(betyr "salto i munnen")
4-6 kyllingfileter
salt og pepper
salvie (kan sløyfes)
4-6 skiver spekeskinke
1 1/2 dl revet parmesan, evt. sveitserost
 

 
Dryss salt og pepper på kyllingfiletene og stek dem i 2 minutter på hver side. Legg filetene over i en ildfast form. Legg på friske salvieblader, en skive spekeskinke og revet ost på hver kyllingfilet. Sett formen øverst i ovnen ved 225 °C og gratiner i ca. 10 minutter til overflaten er gyllen og kyllingen er gjennomstekt. Server med pasta iblandet litt olje, hakkede krydderurter og strimlede, soltørkede tomater.
Vinforslag: La oss holde oss til Italia også vinmessig. Her kan du drikke både rødt og hvitt, selv om de fleste nok falle ned på første alternativ, som Capitel San Roccho 1993 kr 132,80 (varenr. 13543, test) eller en rimeligere vri med en ung saftig chianti: Santa Cristina 1997 kr 96 (varenr 7578, basis). For tilhengere av hvitt: Soave Classico La rocca 1996 kr 128,20 (bestillingsutvalg, varenr. 31460). For øvrig en av Italias beste hvitviner!
 
Kylling med nudler
(per person)
1 kyllingfilet
1 liten pakke nudler
ca. 2 dl wokgrønnsaker
 
Stek kyllingfilet i 3-4 minutter på hver side og la den "hvile".  Kok imens nudler etter anvisning på pakken, og fres wok-grønnsaker et par minutter i en panne. Bland nudler og grønnsaker og legg kyllingfileten på toppen. Soyasaus eller søt chilisaus smaker godt til.
Tips:
Wokgrønnsaker kan enten kjøpes ferdig i pose eller du kan lage en fin blanding selv. Grønnsaker som egner seg er hodekål, gulrot, paprika, purre, brokkoli, blomkål og bønnespirer. Din egen smak avgjør blandingen.
 
Vinforslag: En ukomplisert og velsmakende rødvin med innslag av sødme passer her, som Negroamaro del Salento 1997 kr 74,10 (varenr 13686, basis). Eller en hvitvin som Devil''s Rock Riesling 1996 kr 68,30 (30168, basis), frisk og enkel.
 
Urtestekt filet med stuede poteter
(2 porsjoner)
2 kyllingfileter
1-2 ts urter (f.eks. rosmarin, timian, basilikum, persille)
Stuede poteter:
ca. 6 kokte poteter
1-2 dl melk
1/2 - 1 ts hvitløkspepper
evt. salt.
 
Vend kyllingfiletene i urtekrydderet og stek dem i 3-4 minutter på hver side. La filetene "hvile" mens du lager stuede poteter.
 
Skrell potetene og skjær dem i terninger. Ha potetterningene i en kjele og hell over litt melk. Kok opp og rør om noen ganger til potetterningene er passe "sauset". Tilsett eventuelt mer melk. Smak til med hvitløkspepper og event. salt.
 
Vinforslag: Både rødt og hvitt går her. Entn en fruktig rødvin som Libertas Pinotage 1996 til kroner 80,80 (varenr. 13508, basis) eller en chardonnaybasert hvitvin med litt fatlagring som Fetzer Sundial Chardonnay 1997 kr 108,70 (varenr 5786, basis).
 
Pollo tonnato
(4 porsjoner)
4-6 kyllingfileter
1 terning hønsebuljong
5 dl vann
litt tørket timian
 
Tunfisksaus:
1 boks tunfisk i vann
1 dl kremfløte
1 dl majones
1 boks ansjosfileter
1 ts kapers
pepper
 
Kok opp vann med buljongterning og ha i litt timian. La kyllingbrystene trekke i ca. 15 minutter i buljongen. Trekk kjelen til side og la brystene avkjøles i buljongen. Bland alle ingrediensene til tunfisksausen i enmatprosessor. Smak til med litt pepper. Pynt serveringsfatet med sitronstrimler, sitronskiver, kapers og rosmarin. Retten skal serveres kald.
 
Vinforslag: En klassisk italiensk tilberedning med opprinnelse i Piemonte som liker både rødt og hvitt. Enten en nydelig fruktig rødvin, slik du ville blitt servert den i Piemonte: Dolcetto d''Alba 1997 kr 130,40 ( varenr. 30517, bestillingsutvalg). Eller en fruktig norditaliensk hvitvin som Serego Alighieri 1996 kr 97,60 (varenr. 7573, bestillingsutvalg).
 

Foto: Lisa Westgaard
23.04.99

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk
Dagens rett

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk

Den innebærer andre lett tilgjengelige råvarer, er rask og lage, og kan brukes både som forrett og hovedrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bloody Maria er skremmende god - perfekt til halloween
Ukens drink

Bloody Maria er skremmende god - perfekt til halloween

Med halloween kommer også Bloody Mary, eller Bloody Maria som er navnet på versjonen med tequila i stedet for vodka.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk
Dagens rett

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk

Den innebærer andre lett tilgjengelige råvarer, er rask og lage, og kan brukes både som forrett og hovedrett.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her