Polet går på en smell

Polet går på en smell

- Dette er en situasjon som ikke kan fortsette, sier Vinmonopolets sjef.
21 Oktober 2013 - 12:54

Økt taxfreesalg og svenskehandel stjeler kundene, mener Vinmonopolet, som ligger an til å få en salgssvikt i 2013 for første gang på 17 år.

LES OGSÅ: Stoltenberg sender nordmenn til Systembolaget

- Polets rolle som alkoholpolitisk instrument er utfordret, og polets legitimitet er truet. Vi mister andel av omsetningen av alkohol i Norge. Dette er en situasjon som ikke kan fortsette og som den nye regjeringen nå bør se alvorlig på, sier Kai Henriksen til Aftenposten.

Etter jevn salgsvekst i antall liter fra 2000 til 2009, har salget flatet ut etter 2010. Svikten har tiltatt inneværende år og polet har måttet konstatere røde tall i halvparten av årets uker - så langt. Nedgangen har i enkelte måneder i år vært oppe i 7,7 prosent i forhold til i fjor.

Polets pressesjef Jens Nordahl har fremskrevet omsetningen for hele 2013 med historisk salgsutvikling og han frykter at året vil måtte gjøres opp med minustall for omsetningen. Sist det skjedde var i 1996.

Det er to hovedårsaker til salgssvikten, skriver Aftenposten: Den jevnt voksende grensehandelen og den voldsomme økningen i taxfreesalget. 

- Vi ser at Avinor, som driver flyplassene, har som mål å doble de kommersielle inntektene fra dagens rundt 4,5 milliarder innen 2020. Det betyr i så fall en ytterst forverret salgssituasjon for Vinmonopolet. Det vil igjen undergrave vår økonomi og utfordre vår posisjon, sier Henriksen.

Han har ikke tro på at tiltak som kan dempe denne utviklingen vil bli innført. I stedet mener han Vinmonopolet må få flere butikker med tilpassede åpningstider.

- Dessuten skulle vi gjerne kunne drive mer aktiv netthandel gjennom mer vare- og produktinformasjon - som for eksempel å ha anledning til å vise bilder av produktene våre.

Forskningsleder Astrid Skretting hos SIRUS sier at det store bildet er at polsalget stagnerer, men at det finnes for dårlig statistisk materiale til å kunne sikkert konkludere at omsetningen flyttes til taxfree og svenske Systembolaget.

Landets nye helseminister kommer imidlertid Vinmonopolet i møte. Han sier til Aftenposten at det er behov for å se på polets rammebetingelser og vil også vurdere å tillate polet å bruke bilder av produktene i nettbutikken.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Satay av svin med honning og ingefær

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger

Det er den krydrete og intense men ikke særlig sterke sausen som gir mersmaken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her