Polet kveler valgfriheten din

Polet kveler valgfriheten din

Nye regler for polutsalgene har ført til at salget av varer i bestillingsutvalget stuper. Det fører til reduserte valgmuligheter for deg og kan være i strid med EØS-avtalen.
Aase E. Jacobsen
15 August 2011 - 13:12

Nå får du færre polprodukter å velge blant. Polet vil beskytte sine egne innkjøp og skyver importører som har satset på kvalitetsvin ut i kulden. Det betyr at du kanskje ikke finner igjen den vinen du virkelig er blitt glad i.

I gammel sovjet-stil
Kjell Cordtsen i Recordvin er nådeløs i sin kritikk: - Vinmonopolet forsøker i dag å beskytte sitt eget basisutvalg mot konkurranse fra BU. Alt skjer gjennom interne byråkratiske vedtak i gammel sovjet-stil. Et ironisk paradoks siden Vinmonopolets øverste sjef er en mann med både god forståelse av vin og bakgrunn fra et parti som smykker seg med honnørordet valgfrihet.

Og nettopp ordningen med BU har vært et av fundamentene i den norske monopolordningen sett med EØS-øyne, det å sikre lik tilgang til markedet samt like godt tilbud for forbrukerne som i ett fritt marked.

Fra og med mai 2010 kan de mest velassorterte polutsalgene, til sammen 58 butikker, kun ha 180-280 varer i lokallisten, av et totalt tilbud på rundt 1800 produkter. Et krav fra polledelsen er dessuten at en betydelig andel av lokallisten skal hentes fra det såkalte valgfrie basisutvalget, og ikke bare bestillingsutvalget (BU) som tidligere. Ett år etter at nyordningen ble innført har salget av BU-vin gått ned med ni prosent, mens salget av vin i basis har økt med to prosent.

Vinmonopol-sjefen Kai G. Henriksen vil ikke kommentere saken, men Erlend Leinum, polets direktør for innkjøp og vareforsyning, mener at det skyldes at konkurransen i BU aldri har vært større enn nå, og at BU-salget alltid har variert. Leinum på sin side mener at Vinmonopolet har tatt skritt i riktig retning mot målsetningene for ny sortimentsstruktur.

Dramatiske utslag
For mindre importører som baserer sin virksomhet på mer nisjepregete produkter utenom basisutvalget, har endringen fått dramatiske utslag. For nyetablerte Okav som satset på sørafrikansk vin i kjølvannet av fjorårets fotball-VM, er nå salget under en femdel av det det var i fjor.

- På grunn av denne nedgangen og vanskeligheten med å få vin inn i Vinmonopolets butikker ser vi ikke lenger noen fremtid som importør av vin til Norge, sier Kurt Olsen i Okav.

Recordvin som har spesialisert seg på tysk vin, kan melde om minst like foruroligende tall.
- Salget av BU-viner i de fire første månedene i år var bare 44,8 prosent av salget av de samme vinene i tilsvarende periode i 2010. Salget av våre tre basisviner økte i samme periode med ca. 10 prosent - noe som understreker at kjøpelysten som sådan ikke er redusert. Vinmonopolet tar nå kvelertak på små og middelsstore importører som har tyngdepunktet av sin portefølje i BU, slår Kjell Cordtsen i Recordvin fast.

Christopher Moestue i Moestue Grape Selections kan i skrivende stund ikke stille opp med noe eksakt tall for BU-salget, men er en av importørene med det bredeste BU-sortimentet.
- Det vi i hvert fall ser et at vi klart selger mindre i BU enn tidligere og at ting tar lengre tid å selge tomt, sier han.

Problemer melder også Christen Sandmæl i Vino om:
- Vi har hatt en nedgang på 20 prosent for våre BU-varer, men tilsvarende vekst for det som går gjennom basis, så totalt sett er det pluss. Noen produkter er imidlertid "må ha" som mange kunder etterspør selv om de ikke lenger er i basis. Derimot er det vanskelig å få inn nye BU-varer, sier han.

Umulig å lansere i BU
Dette bekreftes av Magne Flaskerud i Winetailor som har et betydelig sortiment i BU.
- Vi selger nesten ikke noe via BU for tiden. For å kompensere for tapt salg prøver vi å vri noe over på spesialpolene samt hotell- og restaurantbransjen, sier han og legger til: - Det er blitt umulig å lansere noe nytt i BU med tanke på listeføring i polbutikkene. På smakingene i regi av polet er det kun de mest entusiastiske ansatte i Oslo som smaker noe annet enn basisvarer. I dag er det dessuten så å si umulig å kvalifisere seg via BU til fullsortiment.

Dette var for øvrig en ordning som ble innført for noen år siden for å gjøre populære BU-varer tilgjengelig på en bredere basis.

Selv for Solera-gruppen som i liten grad er avhengig av BU-volum og distribuerer varer for Engelstad, Stenberg og Blom og Best Cellars, er nedgangen på 37 prosent. Mens antall BU-varelinjer solgt bare er gått ned med 15 prosent. Dermed skyldes nedgangen mindre volum per varelinje. Noe som Ronny Bjørklund i Engelstad forklarer med Vinmonopolets endrete sortimentspolitikk.

Polansatte beklager
På sikt vil denne utviklingen føre til færre og mindre allokeringer av internasjonalt ettertraktete produkter for det norske markedet. Til tross for at dette er en styrt utvikling fra polet sentralt, hvis ønske er å kontrollere hva som selges på det norske markedet, beklager mange polansatte denne utviklingen. Det er den unisone tilbakemeldingen fra samtlige importører Apéritif har vært i kontakt med, selv om ingen polansatte ønsker å stå fram å kritisere sin arbeidsgiver.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du Brandy Alexander - drink og dessert i samme glass
Ukens drink

Slik lager du Brandy Alexander - drink og dessert i samme glass

Kremete og fyldig, søt og krydret - dette er en farlig god klassiker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne supersaftige kaken har bare smaker alle liker
Ukens kake
Sjokoladekake med pærer og kanel

Denne supersaftige kaken har bare smaker alle liker

Sjokolade og kanelkrydrete pærer er en veldig god kombinasjon som blir ekstra vellykket i form av denne kaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour
+

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour

28 år gamle Eleonore Latour har startet jobben med å leve opp til en snart 300 års familietradisjon i Burgund.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter på fårikål

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene

Den tradisjonelle, velsmakende fårikålen kommer i mange forskjellige varianter alt etter hvor i landet du befinner deg - se oppskriftene her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du Brandy Alexander - drink og dessert i samme glass
Ukens drink

Slik lager du Brandy Alexander - drink og dessert i samme glass

Kremete og fyldig, søt og krydret - dette er en farlig god klassiker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne supersaftige kaken har bare smaker alle liker
Ukens kake
Sjokoladekake med pærer og kanel

Denne supersaftige kaken har bare smaker alle liker

Sjokolade og kanelkrydrete pærer er en veldig god kombinasjon som blir ekstra vellykket i form av denne kaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Strålende californiske Rhône-old-school-viner
+
Godbiter i pollisten

Strålende californiske Rhône-old-school-viner

Modellen er det beste fra Châteauneuf-du-Pape, men uten den høye alkoholen. Viner som dessuten representerer nyere californisk vinhistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin
+
Ukens vin

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin

Utrolig nok, i et marked hvor prisene har økt betydelig, er det mulig å finne veldig seriøs vin i dette prissjiktet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Unik sjanse for elskere av Chianti Classico: Nyt 8 flotte viner
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 06. oktober

Unik sjanse for elskere av Chianti Classico: Nyt 8 flotte viner

Smak noe av det aller beste fra Toscana når Fèlsina inntar hovedstaden den 06. oktober

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour
+

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour

28 år gamle Eleonore Latour har startet jobben med å leve opp til en snart 300 års familietradisjon i Burgund.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her