Polet kveler valgfriheten din

Polet kveler valgfriheten din

Nye regler for polutsalgene har ført til at salget av varer i bestillingsutvalget stuper. Det fører til reduserte valgmuligheter for deg og kan være i strid med EØS-avtalen.
Aase E. Jacobsen
15 August 2011 - 13:12

Nå får du færre polprodukter å velge blant. Polet vil beskytte sine egne innkjøp og skyver importører som har satset på kvalitetsvin ut i kulden. Det betyr at du kanskje ikke finner igjen den vinen du virkelig er blitt glad i.

I gammel sovjet-stil
Kjell Cordtsen i Recordvin er nådeløs i sin kritikk: - Vinmonopolet forsøker i dag å beskytte sitt eget basisutvalg mot konkurranse fra BU. Alt skjer gjennom interne byråkratiske vedtak i gammel sovjet-stil. Et ironisk paradoks siden Vinmonopolets øverste sjef er en mann med både god forståelse av vin og bakgrunn fra et parti som smykker seg med honnørordet valgfrihet.

Og nettopp ordningen med BU har vært et av fundamentene i den norske monopolordningen sett med EØS-øyne, det å sikre lik tilgang til markedet samt like godt tilbud for forbrukerne som i ett fritt marked.

Fra og med mai 2010 kan de mest velassorterte polutsalgene, til sammen 58 butikker, kun ha 180-280 varer i lokallisten, av et totalt tilbud på rundt 1800 produkter. Et krav fra polledelsen er dessuten at en betydelig andel av lokallisten skal hentes fra det såkalte valgfrie basisutvalget, og ikke bare bestillingsutvalget (BU) som tidligere. Ett år etter at nyordningen ble innført har salget av BU-vin gått ned med ni prosent, mens salget av vin i basis har økt med to prosent.

Vinmonopol-sjefen Kai G. Henriksen vil ikke kommentere saken, men Erlend Leinum, polets direktør for innkjøp og vareforsyning, mener at det skyldes at konkurransen i BU aldri har vært større enn nå, og at BU-salget alltid har variert. Leinum på sin side mener at Vinmonopolet har tatt skritt i riktig retning mot målsetningene for ny sortimentsstruktur.

Dramatiske utslag
For mindre importører som baserer sin virksomhet på mer nisjepregete produkter utenom basisutvalget, har endringen fått dramatiske utslag. For nyetablerte Okav som satset på sørafrikansk vin i kjølvannet av fjorårets fotball-VM, er nå salget under en femdel av det det var i fjor.

- På grunn av denne nedgangen og vanskeligheten med å få vin inn i Vinmonopolets butikker ser vi ikke lenger noen fremtid som importør av vin til Norge, sier Kurt Olsen i Okav.

Recordvin som har spesialisert seg på tysk vin, kan melde om minst like foruroligende tall.
- Salget av BU-viner i de fire første månedene i år var bare 44,8 prosent av salget av de samme vinene i tilsvarende periode i 2010. Salget av våre tre basisviner økte i samme periode med ca. 10 prosent - noe som understreker at kjøpelysten som sådan ikke er redusert. Vinmonopolet tar nå kvelertak på små og middelsstore importører som har tyngdepunktet av sin portefølje i BU, slår Kjell Cordtsen i Recordvin fast.

Christopher Moestue i Moestue Grape Selections kan i skrivende stund ikke stille opp med noe eksakt tall for BU-salget, men er en av importørene med det bredeste BU-sortimentet.
- Det vi i hvert fall ser et at vi klart selger mindre i BU enn tidligere og at ting tar lengre tid å selge tomt, sier han.

Problemer melder også Christen Sandmæl i Vino om:
- Vi har hatt en nedgang på 20 prosent for våre BU-varer, men tilsvarende vekst for det som går gjennom basis, så totalt sett er det pluss. Noen produkter er imidlertid "må ha" som mange kunder etterspør selv om de ikke lenger er i basis. Derimot er det vanskelig å få inn nye BU-varer, sier han.

Umulig å lansere i BU
Dette bekreftes av Magne Flaskerud i Winetailor som har et betydelig sortiment i BU.
- Vi selger nesten ikke noe via BU for tiden. For å kompensere for tapt salg prøver vi å vri noe over på spesialpolene samt hotell- og restaurantbransjen, sier han og legger til: - Det er blitt umulig å lansere noe nytt i BU med tanke på listeføring i polbutikkene. På smakingene i regi av polet er det kun de mest entusiastiske ansatte i Oslo som smaker noe annet enn basisvarer. I dag er det dessuten så å si umulig å kvalifisere seg via BU til fullsortiment.

Dette var for øvrig en ordning som ble innført for noen år siden for å gjøre populære BU-varer tilgjengelig på en bredere basis.

Selv for Solera-gruppen som i liten grad er avhengig av BU-volum og distribuerer varer for Engelstad, Stenberg og Blom og Best Cellars, er nedgangen på 37 prosent. Mens antall BU-varelinjer solgt bare er gått ned med 15 prosent. Dermed skyldes nedgangen mindre volum per varelinje. Noe som Ronny Bjørklund i Engelstad forklarer med Vinmonopolets endrete sortimentspolitikk.

Polansatte beklager
På sikt vil denne utviklingen føre til færre og mindre allokeringer av internasjonalt ettertraktete produkter for det norske markedet. Til tross for at dette er en styrt utvikling fra polet sentralt, hvis ønske er å kontrollere hva som selges på det norske markedet, beklager mange polansatte denne utviklingen. Det er den unisone tilbakemeldingen fra samtlige importører Apéritif har vært i kontakt med, selv om ingen polansatte ønsker å stå fram å kritisere sin arbeidsgiver.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa
+
Mat og vin i kombinasjon

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa

Med slike råvarer og flasker er det lett å holde løftet. Bare prøv selv.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt
Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt

Marinaden er rett og slett tapenade - olivenpure - som får godgjøre seg med kjøttet før det går på grillen som et grillspyd. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du belgisk iste
Ukens drink

Slik lager du belgisk iste

Is-te med alkohol inneholder sjelden te, så heller ikke denne vrien. Ikke er den belgisk heller. Men absolutt smaksrik og rask å mikse sammen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa
+
Mat og vin i kombinasjon

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa

Med slike råvarer og flasker er det lett å holde løftet. Bare prøv selv.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol
+
Godbiter i pollisten

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol

Og det til det som i dag må kalles en svært gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

For å smake vin må du kunne dette
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

For å smake vin må du kunne dette

Bli med på en introduksjon til vinens verden, og smak deg gjennom 8 ulike vinstiler. Dette er første kurset i vår nye kursserie «Lær mer om vin».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt
Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt

Marinaden er rett og slett tapenade - olivenpure - som får godgjøre seg med kjøttet før det går på grillen som et grillspyd. Må prøves.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her