Portvinskupp

En vellagret vintage portvin til sjokkpris er ukens godbit.
Aase E. Jacobsen
17 Januar 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Quinta da Foz Vintage 1980 (49842) er altså inne i sitt 28. år og er ikke bare den billigste vintage portvinen på polet i øyeblikket. Den er også en av de eldste vintage'ne i salg her til lands.

Stor fruktighet
Men altså til en tredel av eksempelvis Niepoort 1980. Jeg har ikke sammenlignet de to, men i forhold til en tre år yngre utgave av Niepoort har kuppvinen fortsatt like mye å gå på.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Alt fra farge til duft og smak er overraskende ungdommelig alderen tatt i betraktning. Den har riktignok mistet mye av den tette mørke fargen den trolig hadde i sin ungdom, for 1980 kjennetegnes generelt av intens farge og stor fruktighet. Dessuten er det en årgang som da den ble lansert druknet litt i skyggen av den fantastiske 1977. Fordelen i dag er at prisene er gunstige, som denne.

Svært harmonisk
I dag har den klare dype varmrøde toner. Det er særlig dens innsmigrende søte røde frukt som vekker interesse, samt dens fint integrerte alkohol. Den er myk men med fine syrer og fortsatt merkbare tanniner. En svært harmonisk portvin som er deilig nå til crème brûlée eller assortert ostetallerken, men som fortsatt vil utvikle seg videre i minst ti år til.

Nytes raskt
Ulempen med vintage er som kjent at den på grunn av den lange flaskelagringen danner bunnfall og bør helles over i karaffel. Dessuten at den må nytes like raskt som en vanlig tørr rødvin, altså i løpet av noen dager for at kvaliteten skal være på topp. Men få ting er hyggeligere å ta frem til selskapets høydepunkt, altså desserten, enn en vintage portvin. Og denne rekker til 10 små glass.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her