Potetens år i år

Poteten får sin heder og ære i år. Blant annet skal den synliggjøres under konkurransene på Buffet 2008 i Stavanger med både NM i kokkekunst og Bocuse d'Or.
Redaksjonen
25 April 2008 - 14:00

Den offisielle markeringen av FNs internasjonale Potetår 2008 på Landbruksmuseet på Ås var et startskudd for en rekke potetaktiviteter i løpet av året
 
Flott markering
- Det var en flott markering av det internasjonale potetåret, og samtidig et startskudd for en rekke potetaktiviteter i løpet av året, sier Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt i en pressemelding. 
 
Dette blir altså et år der poteten får den æren og det søkelyset den fortjener. Fra å være redningen for mange norske bondefamilier i de harde tidene for et par hundre år siden, spiller poteten en like viktig ernæringsmessig nøkkelrolle også i dag. 
 
Viktig
Etter ris og hvete er potet verdens tredje viktigste matvekst. Kina er i dag verdens største potetprodusent, foran Russland, India og Ukraina. Av 315 millioner tonn poteter som produseres årlig, dyrkes nå over halvparten, rundt 162 millioner tonn, i utviklingsland.
 
Nedadgående trend
- Poteten har hatt en nedadgående trend her til lands etter krigen, men nå de siste årene er det registrert en fornyet interesse for norske poteter. De har blitt mye bedre. Det har blitt større utbud av sorter, dessuten har bedre emballasje bidratt veldig positivt, sier Kåsin, som er levende opptatt av potetens rolle i norsk tradisjonsmat og kultur.
 
Opplysningskontoret for frukt og grønt vil gjennomføre en rekke potetarrangementer i 2008.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her