Prisdumping på champagne

Finanskrisen, spanske cava, italienske prosecco og andre musserende skaper priskrig på champagne.
Redaksjonen
03 Januar 2010 - 02:07

De store champagneprodusentene sender prisen på sine minst eksklusive produkter rett til bunns. Nå kan du få en flaske champagne for langt under 100-lappen. Ifølge nyhetstjenesten Bloomberg selges champagne for så lite som 10 euro (83 kroner) flasken på franske supermarkeder.

- Vi har ikke opplevd like aggressiv priskrig siden den store champagnekrisen i 2000. Da falt prisene etter milleniumfeiringen. Hvis dette fortsetter i 2010, vil det skape et stort omdømmeproblem for champagne som merkenavn, sier analytiker Francis Pretre i CM-CIC til Bloomberg.

Også på taxfree i Sverige dumpes prisene, blant annet selges Jacquart Rosé Mosaique til halv taxfree-pris, nå SEK 149 mot før SEK 299.

Omsetningen faller
I Frankrike stuper nå omsetningen av champagne som følge av de dårlige økonomiske tidene, men produsentene er ekstra bekymret over at omsetningen faller dobbelt så fort som volumet. Det betyr at det selges langt mer billichampagne enn tidligere.

- Det truer fremtiden til så vel giganter som LVMH Moet Hennessy Loius Vuitton som hele bransjen, sier Pretre til Bloomberg.

Tilbud overalt
Men flere er kritiske til at produsentene dumper prisen på sine billigste flasker. Carole Duval-Leroy, som er sjef for Champagne-regionens komité for kontroll av kvaliteten på champagne, mener at priskrigen mot musserende viner er ødeleggende.

Stort problem
- Dette er et stort problem for når prisene faller vil vi trenge mange år på å reparere skaden. De som selger champagne billig er produsenter som har problemer med kontantstrømmen så de må selge unna produktene med en gang. Dette er skadelig for oss, sier Duval-Leroy til Bloomberg.

For champagne-produsentene er fallende priser svært uvanlig, ifølge Bloomberg. Fra 1987 til 2007 ble salgsverdien av champagne doblet, samtidig som volumet bare økte med 20 prosent.

Halvert prisen
Produsenter som LVMH og Bollinger har dumpet prisen på visse merker med 50 prosent i Storbritannia.

LVMH, som blant annet selger Dom Perignon, opplevde et fall i omsetningen fra vin og brennevin på 14 prosent de første ni månedene i 2009.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 08. desember

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her