Problemer i Sør-Afrika

Flere sørafrikanske drue- og vinprodusenter har lagt ut eiendommene sine for salg på grunn av for stor produksjon både av vin og druer.
Redaksjonen
20 Mars 2007 - 09:00

Druedyrkerne har blitt rammet av dårligere priser som følge av økt produksjon i hele verden. I tillegg har vineksporten falt og det er ikke spesielt mye futt i det hjemlige salget. Når produsentene også må forholde seg til ustabile valutakurser og at konkurrerende vinland har bedre subsidieordninger blir det tungt for enkelte.

I følge nyhetsbyrået AFP er det "Til salgs"-plakater overalt i Stellenbosch, som er ett av landets mest kjente vinområder.

Boblen sprakk
- Boblen har sprukket, sier Edouard Roux ved Devon Hill, en av eiendommene som er til salgs.

- Det finnes ikke en eneste sørafrikansk vinmaker som har opplevde dette før. Alle ting går galt samtidig, sier han til nyhetsbyrået.

Minst 30 eiendommer har blitt lagt ut for salg.

I følge kjennere med kunnskap om markedet ligger mye av årsaken til problemene i at flere produsenter har rettet seg inn mot billigvin for eksportmarkedet.

- Flere produsenter hev seg på eksportbølgen da det var hensiktsmessig ut fra valutakursene, sier Chris du Toit i Rustenberg wines.

Betaler prisen
- Men nå betaler de prisen for ikke å ha satset på kvalitet og for å ha ignorert det hjemlige markedet, sier han. 

Giuam de Korte i onlineselskapet Cybercellar er enig i at det er høyere profitt i å produsere viner av mer klasse. 

- Verden har nok av billige viner. Med et marked fullt av billigvinprodusenter fra for eksempel Australia og Chile er kvalitetsvin veien å gå. Hvis alle fortsetter å drikke billig sørafrikansk vin vil de aldri prøve de gode, eksklusive vinene, sier de Korte.

Vineksporten fra Sør-Afrika gikk ned fire prosent i fjor. Det var første gang på tretten år det var nedgang.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her