Problemer i Sør-Afrika

Flere sørafrikanske drue- og vinprodusenter har lagt ut eiendommene sine for salg på grunn av for stor produksjon både av vin og druer.

Druedyrkerne har blitt rammet av dårligere priser som følge av økt produksjon i hele verden. I tillegg har vineksporten falt og det er ikke spesielt mye futt i det hjemlige salget. Når produsentene også må forholde seg til ustabile valutakurser og at konkurrerende vinland har bedre subsidieordninger blir det tungt for enkelte.

I følge nyhetsbyrået AFP er det "Til salgs"-plakater overalt i Stellenbosch, som er ett av landets mest kjente vinområder.

Boblen sprakk
- Boblen har sprukket, sier Edouard Roux ved Devon Hill, en av eiendommene som er til salgs.

- Det finnes ikke en eneste sørafrikansk vinmaker som har opplevde dette før. Alle ting går galt samtidig, sier han til nyhetsbyrået.

Minst 30 eiendommer har blitt lagt ut for salg.

I følge kjennere med kunnskap om markedet ligger mye av årsaken til problemene i at flere produsenter har rettet seg inn mot billigvin for eksportmarkedet.

- Flere produsenter hev seg på eksportbølgen da det var hensiktsmessig ut fra valutakursene, sier Chris du Toit i Rustenberg wines.

Betaler prisen
- Men nå betaler de prisen for ikke å ha satset på kvalitet og for å ha ignorert det hjemlige markedet, sier han. 

Giuam de Korte i onlineselskapet Cybercellar er enig i at det er høyere profitt i å produsere viner av mer klasse. 

- Verden har nok av billige viner. Med et marked fullt av billigvinprodusenter fra for eksempel Australia og Chile er kvalitetsvin veien å gå. Hvis alle fortsetter å drikke billig sørafrikansk vin vil de aldri prøve de gode, eksklusive vinene, sier de Korte.

Vineksporten fra Sør-Afrika gikk ned fire prosent i fjor. Det var første gang på tretten år det var nedgang.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen