Problemer i Sør-Afrika

Flere sørafrikanske drue- og vinprodusenter har lagt ut eiendommene sine for salg på grunn av for stor produksjon både av vin og druer.
Redaksjonen
20 Mars 2007 - 09:00

Druedyrkerne har blitt rammet av dårligere priser som følge av økt produksjon i hele verden. I tillegg har vineksporten falt og det er ikke spesielt mye futt i det hjemlige salget. Når produsentene også må forholde seg til ustabile valutakurser og at konkurrerende vinland har bedre subsidieordninger blir det tungt for enkelte.

I følge nyhetsbyrået AFP er det "Til salgs"-plakater overalt i Stellenbosch, som er ett av landets mest kjente vinområder.

Boblen sprakk
- Boblen har sprukket, sier Edouard Roux ved Devon Hill, en av eiendommene som er til salgs.

- Det finnes ikke en eneste sørafrikansk vinmaker som har opplevde dette før. Alle ting går galt samtidig, sier han til nyhetsbyrået.

Minst 30 eiendommer har blitt lagt ut for salg.

I følge kjennere med kunnskap om markedet ligger mye av årsaken til problemene i at flere produsenter har rettet seg inn mot billigvin for eksportmarkedet.

- Flere produsenter hev seg på eksportbølgen da det var hensiktsmessig ut fra valutakursene, sier Chris du Toit i Rustenberg wines.

Betaler prisen
- Men nå betaler de prisen for ikke å ha satset på kvalitet og for å ha ignorert det hjemlige markedet, sier han. 

Giuam de Korte i onlineselskapet Cybercellar er enig i at det er høyere profitt i å produsere viner av mer klasse. 

- Verden har nok av billige viner. Med et marked fullt av billigvinprodusenter fra for eksempel Australia og Chile er kvalitetsvin veien å gå. Hvis alle fortsetter å drikke billig sørafrikansk vin vil de aldri prøve de gode, eksklusive vinene, sier de Korte.

Vineksporten fra Sør-Afrika gikk ned fire prosent i fjor. Det var første gang på tretten år det var nedgang.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 28. januar i Oslo

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen

Det er sjelden du får møte en Master of Wine og smake viner som ikke er tilgjengelig i Norge. Denne kvelden vil du ikke gå glipp av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her