Provosert av minister

Kokken Jon Aga ved Vega Havhotell er provosert over fiskeriminister Helga Pedersens utspill om nitrist mat i Nord-Norge.
Redaksjonen
14 Januar 2008 - 18:00

Som følge av det inviterer han henne til å komme til Helgeland.
 
Vanvittig
- Det er helt vanvittig at fiskeriministeren går ut og skjærer alle over en kam på reiselivsmessen med delegater fra potensielle besøksland. Vi som satser på mat føler oss dolket i ryggen, sier Aga til Helgeland Arbeiderblad.
 
I forrige uke kom Arbeiderpartiets fiskeri- og kystminister Helga Pedersen med kritikk av det nordnorske kjøkkenet. En av uttalelsene var å si at man må ha flaks for å få innfridd forventningene hvis man er på gourmetreise i Nord-Norge.
 
Invitasjon
Derfor har Jon Aga tatt kontakt med Pedersen for å invitere henne til Vega Havhotell og til en kulinarisk reise mot nord.
 
- Jeg vil samle en god del av kokkene jeg kjenner, lage god mat på Vega og fortelle om hvordan vi driver, så hun kan komme og smake, sier Aga som driver hotellet sammen med sin kone Anna.
 
Guide
Deretter tilbyr han seg å være guide på en reise nordover til steder der det er en opplevelse å spise.
 
- Det er klart at det er altfor mye hamburger og pizza å få servert, det er jeg enig i, men det er det sørpå også. Hvis du ser på tettheten av menneskemengden i nord, så er det like mange gode restauranter her som i Sør-Norge. At det er så mye verre i nord er det største sprøytet jeg har hørt, sier Aga.
 
Paradoks
Det var på et foredrag under NHOs reiselivskonferanse i Oslo at kritikken kom fra Helga Pedersen. Hun mener at det er et paradoks at Norge er kjent for fisk, mens menyene er fulle av pizza og biffsnadder.
 
- Det skaper forventninger blant de millioner av turister som besøker landet vårt. Når de kommer hjem, vil de helst ha en matopplevelse å fortelle om. Men turistene er skuffet over maten de får servert, sa Pedersen under foredraget.
 
Ikke enig
Helga Pedersen trakk også fram Italia som et land Norge har noe å lære av når det gjelder fisk som lokal råvare. Det er ikke Jon Aga enig i.
 
- Italia er delt inn i regionale områder med sine mattradisjoner. Det de kan om fisk står langt tilbake for det vi i Norge kan, spesielt i forhold til smakstilsetninger, sier Aga.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lurer du på hva du kan bruke multer til? her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter multer

Lurer du på hva du kan bruke multer til? her finner du oppskriftene

Multer er skogens og fjellets sterkt ettertraktede gull som de fleste elsker men noen hater. Kanskje fordi de bare har smakt dem som multekrem. Det finnes nemlig veldig mange forskjellige måter å bruke multer på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en lekker italienskinspirert festmiddag
Dagens rett
Skinnstekt ishavsrøye på italiensk vis

Lag en lekker italienskinspirert festmiddag

Ishavsrøye er både delikat og lekker i smaken, samt lett å tilberede. Som i denne oppskriften som passer perfekt som helgemiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Glem bacalao, putt klippfisken mellom to brødskiver og du har et helt måltid
Dagens rett
Klippfisk-sandwich

Glem bacalao, putt klippfisken mellom to brødskiver og du har et helt måltid

Klippfisk er perfekt sommermat, men ikke alle har lyst på bacalao på denne tiden av året. Det finnes imidlertid mange muligheter. Dette smørbrødet er en av de smartere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er du hekta på pina colada, er dette drinken for deg
Ukens drink
Coco Loco

Er du hekta på pina colada, er dette drinken for deg

Sommerens sprøeste drink er det fordi den lages med tre ulike spritsorter og masse deilig kokossmak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lurer du på hva du kan bruke multer til? her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter multer

Lurer du på hva du kan bruke multer til? her finner du oppskriftene

Multer er skogens og fjellets sterkt ettertraktede gull som de fleste elsker men noen hater. Kanskje fordi de bare har smakt dem som multekrem. Det finnes nemlig veldig mange forskjellige måter å bruke multer på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en lekker italienskinspirert festmiddag
Dagens rett
Skinnstekt ishavsrøye på italiensk vis

Lag en lekker italienskinspirert festmiddag

Ishavsrøye er både delikat og lekker i smaken, samt lett å tilberede. Som i denne oppskriften som passer perfekt som helgemiddag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Så farge- og smaksrik kan bare en vegetarrett bli
Dagens rett
Shakshuka

Så farge- og smaksrik kan bare en vegetarrett bli

Spiser du ikke egg, kan du erstatte med et vegansk alternativ etter behag. Alle andre kommer til å bli fascinert av kombinasjonen av de krydrete grønnsakene og de lettkokte eggene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når denne retten står i ovnen, framkaller den minner fra sommerferier i Hellas
Dagens rett
Briami - ovnestekt squash, poteter og tomater

Når denne retten står i ovnen, framkaller den minner fra sommerferier i Hellas

For er det noe det greske kjøkken briljerer med, så er det å lage gode smaker av enkle, men ferske råvarer. Du kan langt på vei gjenskape den følelsen i eget kjøkken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.
Matkurs og vinkurs
Apéritifs Vinskole del 1

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.

Å kunne noe om vin blir stadig viktigere. Både å forstå hva vin er, hvordan den smaker og hvordan du velger riktig vin til mat. Nå tilbyr vi deg som tørster etter enda mer kunnskap om vin, å bli elev ved Apéritifs Vinskole.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Glem bacalao, putt klippfisken mellom to brødskiver og du har et helt måltid
Dagens rett
Klippfisk-sandwich

Glem bacalao, putt klippfisken mellom to brødskiver og du har et helt måltid

Klippfisk er perfekt sommermat, men ikke alle har lyst på bacalao på denne tiden av året. Det finnes imidlertid mange muligheter. Dette smørbrødet er en av de smartere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her