Rå rød muskelkraft på flaske

Når de beste druene i Douro ikke brukes til portvin, ender de opp i noen veritable røde muskelbunter.
Aase E. Jacobsen
12 April 2007 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Escada d'Oro 2003 (55871) fra Quinta do Tedo er en slik vin, men alle musklene til tross, så viser den også betydelig finesse.

Den stammer da også fra et meget lovende år for vintage portvin , 2003 byr på ufattelig sjarmerende myk og ikke minst rik portvinsfrukt.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Men mens de søte utgavene må ligge i mange år ennå, er den tørre utgaven tilgjengelig allerede nå. Selv om den både vil utvikle seg videre og ha godt av å ligge mange år ennå.

Til pepperbiffen
Den kan med fordel dekanteres slik at mer av den voldsomme mørke bærprakten kommer til syne. Den følges i dag av urter, krydder og solbærblader samt et godt emballert fatpreg og mørk sjokolade. Syrene og tanninene holder all rikdommen i sjakk og sørger for god saftighet helt til siste slutt.

Denne kraftpakken trenger tilsvarende mat, pepperbiff eller annet krydret rødt kjøtt. Med så mye innabords, har den selvsagt et godt lagringspotensial. Enkelte tørre rødviner fra Douro har holdt i mer enn femti år. De færreste av oss får oppleve denne på femtiårsdagen, men ti år er ikke så verst det heller.

Lav utbytte
Avstanden til vinene fra Vincent Bouchards oppvekst kunne ikke vært større. Han kommer nemlig fra Bouchard Père & Fils i Burgund, men valgte sammen med kona Kay å flytte til Douro i 1992. Der hadde de nemlig funnet verdens vakreste sted, en quinta fra 1700-tallet som imidlertid led av sterkt forfall. Vinmarkene på til sammen 14 hektar var A-klassifisert , altså med størst potensial for portvinskvalitet.

Eiendommen ligger ved Tedo-elven, en sideelv på sørsiden av Douro. Som ellers i denne delen av Douro ligger vinmarkene i svært ulendt terreng med skrint skiferjordsmonn. Hele atten ulike druesorter fra planter med en gjennomsnittsalder på 30 år, er det Vincent og Kay har å "leke" seg med. Jordsmonnet og topografien sørger for et lavt utbytte og dermed god kraft i druematerialet.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette kan bli din nye favorittsalat
Dagens rett

Dette kan bli din nye favorittsalat

Lag ekstra stor porsjon av denne middagssalaten, for den smaker like godt senere på kvelden. Sjekk den raske oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her