Ramsay no more

Kokkebølla Gordon Ramsay er på krigsstien. Fra omslaget på sin splitter nye bok "Fast food, gourmetmat fra hele verden på rekordtid" stirrer han olmt på leseren. Budskapet er klart!
Redaksjonen
28 Mars 2008 - 10:10

"Buljong er helt greit", skrev skuespiller Sven Nordin i sin Vertskapsbok fra 2006. "Enkelte halvfabrikata er bare strengt forbudt - deriblant avskyelige buljongterninger og nesten alle ferdige sauser på glass", tordner Ramsay i sin nye bok. Hans agenda denne gang er å lære oss å lage god mat på maks en halv time. Ingrediensene er få, men gode. Og vår mann med den arrete haka har lagt vekk både kokkeuniformen og de mange Michelin-stjernene han har skaffet seg.

I T-skjorte agiterer han for bruk av sesongens råvarer, og fastslår kjekt: "Uansett hvor fantastisk en rett ser ut, er det alltid smaken du husker. Familie og venner blir alltid begeistret over et måltid som smaker fortreffelig - selv om det serveres rett fra gryta."
Ikke noe jåleri her, med andre ord.

Per A. BorglundFoto: Morten Bibow

Hakk i plata
Kjendiskokk Ramsay er ikke den første som skriver bøker eller lager TV-program for å gnåle om hvor trist det er at folk tyr til tradisjonell fast food fra tvilsomme kjederestauranter. Eller kjøper ferdigmat av den typen som skal varmes i et vannbad. Unnskyldningen er nesten alltid "dårlig tid".

Men det er sjelden at noen lykkes så bra som vår venn Gordon i å dokumentere at det faktisk er både lett og kvikt å lage god mat. Ikke koster det all verden heller, og du trenger ikke å ha artistiske gener for å lykkes. Maten i denne boka ser, for å si det rett ut, ikke spesielt pen ut. Men det er ingen tvil om at den smaker godt.

Stor bredde
Måltidene henter han fra hele verden. Har du tenkt over hvor vanvittig raskt (og billig) det er å dampe et nett blåskjell i kokoskraft? En god spekeskinke (i tynne skiver) blir et herremåltid kombinert med god olivenolje, fersk hvitløk og hermetiske kikerter. Det tar deg ikke mange minutter å steke en tandoorikrydret kveitefilet og servere med agurksalat. Hva kan ikke litt bacon, grønne erter og noen skiver chèvre-ost gjøre med en omelett?

Raskere enn pizza
Gudene vet hva som skal til for å forandre folks matvaner, men Ramsay har et overbevisende poeng når han skriver at maten i hans nye bok er raskere å få serveringsklar enn om du bestiller en pizza levert på døra. Du må naturligvis ta deg det bryet her i livet det er å ha noen basisvarer i skapet, og du må gidde å planlegge litt. Tenk over følgende: En pose frosne erter i fryseren, en dash crème frâiche og noen baconrester kan bli til et måltid du får applaus for.
Og den som allikevel foretrekker McDonalds og Fjordlands kan bare klappe igjen.

389 kroner
Versal forlag

Antall stjerner:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag
Dagens rett
Helstekt dorade med chilisaus, vårløk og grillet sitron

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag

Lager du chilisausen selv, kan du bestemme akkurat hvor sterk den skal være. Og kombinasjonen av en saus som sparker og helstekt fisk er rett og slett sublim.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik skaper du russisk stemning rundt middagsbordet i dag
Dagens rett
Hønsesalat med krabbe og lakserogn

Slik skaper du russisk stemning rundt middagsbordet i dag

Og da snakker vi ikke om høy begerføring og flerstemt sang, men derimot om en ekstra god vri på russisk salat som skal stamme fra Moskva.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du  drinkklassikeren Tequila Sunrise
Ukens drink
Tequila Sunrise

Slik lager du drinkklassikeren Tequila Sunrise

Denne drinken er en like perfekt avslutning på sommernatten i dag som på 70- og 80-tallet da den hadde sin storhetstid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sommerens friskeste forfriskning som også er kremet og myk
Ukens kake
Sitroniskrem med vin

Sommerens friskeste forfriskning som også er kremet og myk

Vi snakker om hjemmelaget iskrem med smak av sitron og hvitvin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag
Dagens rett
Helstekt dorade med chilisaus, vårløk og grillet sitron

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag

Lager du chilisausen selv, kan du bestemme akkurat hvor sterk den skal være. Og kombinasjonen av en saus som sparker og helstekt fisk er rett og slett sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik skaper du russisk stemning rundt middagsbordet i dag
Dagens rett
Hønsesalat med krabbe og lakserogn

Slik skaper du russisk stemning rundt middagsbordet i dag

Og da snakker vi ikke om høy begerføring og flerstemt sang, men derimot om en ekstra god vri på russisk salat som skal stamme fra Moskva.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Er du ikke fan av Guinness, blir du det trolig med denne drinken
Ukens drink
Calcutta Cup drinkoppskrift med Guinness

Er du ikke fan av Guinness, blir du det trolig med denne drinken

Det er tonicen som frisker opp og endrer den klassiske Guinness/stout-smaken. Derfor kan du unne deg en god slurk til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Det er en grunn til at tyskere er ville etter denne retten
Dagens rett
Rollmops

Det er en grunn til at tyskere er ville etter denne retten

Det er ikke bare for at den smaker godt med en snaps, men også for at denne måten å tilberede sild på får ut den beste smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene
Dagens rett
Iransk yoghurtsalat stil grillspydene

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene

Yoghurtsalat er en sommerfavoritt som skapt for ethvert grillmåltid, og så kjapp å lage at retten også midt i ferien. Prøv den også som dip til chipsen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du  drinkklassikeren Tequila Sunrise
Ukens drink
Tequila Sunrise

Slik lager du drinkklassikeren Tequila Sunrise

Denne drinken er en like perfekt avslutning på sommernatten i dag som på 70- og 80-tallet da den hadde sin storhetstid.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her