Ramsay no more

Kokkebølla Gordon Ramsay er på krigsstien. Fra omslaget på sin splitter nye bok "Fast food, gourmetmat fra hele verden på rekordtid" stirrer han olmt på leseren. Budskapet er klart!
Redaksjonen
28 Mars 2008 - 09:10

"Buljong er helt greit", skrev skuespiller Sven Nordin i sin Vertskapsbok fra 2006. "Enkelte halvfabrikata er bare strengt forbudt - deriblant avskyelige buljongterninger og nesten alle ferdige sauser på glass", tordner Ramsay i sin nye bok. Hans agenda denne gang er å lære oss å lage god mat på maks en halv time. Ingrediensene er få, men gode. Og vår mann med den arrete haka har lagt vekk både kokkeuniformen og de mange Michelin-stjernene han har skaffet seg.

I T-skjorte agiterer han for bruk av sesongens råvarer, og fastslår kjekt: "Uansett hvor fantastisk en rett ser ut, er det alltid smaken du husker. Familie og venner blir alltid begeistret over et måltid som smaker fortreffelig - selv om det serveres rett fra gryta."
Ikke noe jåleri her, med andre ord.

Per A. BorglundFoto: Morten Bibow

Hakk i plata
Kjendiskokk Ramsay er ikke den første som skriver bøker eller lager TV-program for å gnåle om hvor trist det er at folk tyr til tradisjonell fast food fra tvilsomme kjederestauranter. Eller kjøper ferdigmat av den typen som skal varmes i et vannbad. Unnskyldningen er nesten alltid "dårlig tid".

Men det er sjelden at noen lykkes så bra som vår venn Gordon i å dokumentere at det faktisk er både lett og kvikt å lage god mat. Ikke koster det all verden heller, og du trenger ikke å ha artistiske gener for å lykkes. Maten i denne boka ser, for å si det rett ut, ikke spesielt pen ut. Men det er ingen tvil om at den smaker godt.

Stor bredde
Måltidene henter han fra hele verden. Har du tenkt over hvor vanvittig raskt (og billig) det er å dampe et nett blåskjell i kokoskraft? En god spekeskinke (i tynne skiver) blir et herremåltid kombinert med god olivenolje, fersk hvitløk og hermetiske kikerter. Det tar deg ikke mange minutter å steke en tandoorikrydret kveitefilet og servere med agurksalat. Hva kan ikke litt bacon, grønne erter og noen skiver chèvre-ost gjøre med en omelett?

Raskere enn pizza
Gudene vet hva som skal til for å forandre folks matvaner, men Ramsay har et overbevisende poeng når han skriver at maten i hans nye bok er raskere å få serveringsklar enn om du bestiller en pizza levert på døra. Du må naturligvis ta deg det bryet her i livet det er å ha noen basisvarer i skapet, og du må gidde å planlegge litt. Tenk over følgende: En pose frosne erter i fryseren, en dash crème frâiche og noen baconrester kan bli til et måltid du får applaus for.
Og den som allikevel foretrekker McDonalds og Fjordlands kan bare klappe igjen.

389 kroner
Versal forlag

Antall stjerner:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her