Ramsay no more

Kokkebølla Gordon Ramsay er på krigsstien. Fra omslaget på sin splitter nye bok "Fast food, gourmetmat fra hele verden på rekordtid" stirrer han olmt på leseren. Budskapet er klart!
Redaksjonen
28 Mars 2008 - 09:10

"Buljong er helt greit", skrev skuespiller Sven Nordin i sin Vertskapsbok fra 2006. "Enkelte halvfabrikata er bare strengt forbudt - deriblant avskyelige buljongterninger og nesten alle ferdige sauser på glass", tordner Ramsay i sin nye bok. Hans agenda denne gang er å lære oss å lage god mat på maks en halv time. Ingrediensene er få, men gode. Og vår mann med den arrete haka har lagt vekk både kokkeuniformen og de mange Michelin-stjernene han har skaffet seg.

I T-skjorte agiterer han for bruk av sesongens råvarer, og fastslår kjekt: "Uansett hvor fantastisk en rett ser ut, er det alltid smaken du husker. Familie og venner blir alltid begeistret over et måltid som smaker fortreffelig - selv om det serveres rett fra gryta."
Ikke noe jåleri her, med andre ord.

Per A. BorglundFoto: Morten Bibow

Hakk i plata
Kjendiskokk Ramsay er ikke den første som skriver bøker eller lager TV-program for å gnåle om hvor trist det er at folk tyr til tradisjonell fast food fra tvilsomme kjederestauranter. Eller kjøper ferdigmat av den typen som skal varmes i et vannbad. Unnskyldningen er nesten alltid "dårlig tid".

Men det er sjelden at noen lykkes så bra som vår venn Gordon i å dokumentere at det faktisk er både lett og kvikt å lage god mat. Ikke koster det all verden heller, og du trenger ikke å ha artistiske gener for å lykkes. Maten i denne boka ser, for å si det rett ut, ikke spesielt pen ut. Men det er ingen tvil om at den smaker godt.

Stor bredde
Måltidene henter han fra hele verden. Har du tenkt over hvor vanvittig raskt (og billig) det er å dampe et nett blåskjell i kokoskraft? En god spekeskinke (i tynne skiver) blir et herremåltid kombinert med god olivenolje, fersk hvitløk og hermetiske kikerter. Det tar deg ikke mange minutter å steke en tandoorikrydret kveitefilet og servere med agurksalat. Hva kan ikke litt bacon, grønne erter og noen skiver chèvre-ost gjøre med en omelett?

Raskere enn pizza
Gudene vet hva som skal til for å forandre folks matvaner, men Ramsay har et overbevisende poeng når han skriver at maten i hans nye bok er raskere å få serveringsklar enn om du bestiller en pizza levert på døra. Du må naturligvis ta deg det bryet her i livet det er å ha noen basisvarer i skapet, og du må gidde å planlegge litt. Tenk over følgende: En pose frosne erter i fryseren, en dash crème frâiche og noen baconrester kan bli til et måltid du får applaus for.
Og den som allikevel foretrekker McDonalds og Fjordlands kan bare klappe igjen.

389 kroner
Versal forlag

Antall stjerner:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her