Ran og menneskerettigheter

Valgkampen raser for fullt når dette skrives og som vanlig florerer det med fagre løfter og mer eller mindre veloverveide forslag for å lokke velgerne. Unge Høyres leder Ine Marie Eriksen vifter med en billigvin i hånden fra en avisside og håper på lavere
Redaksjonen
07 September 2001 - 21:50

Vi for vår del har vanskelig for å forstå at Ine Marie har tenkt veldig nøye igjennom sitt forsvar for menneskeretten. Partiet hun ønsker å representere i neste stortingsperiode har i så fall oversett den rettigheten i mange år og heller vært med på hva vi vil kalle et kontinuerlig ran av deg og dine gjester i form av høye avgifter på alkoholholdige drikke. Utspillet demonstrerer til fulle at hun neppe har satt seg særlig godt inn i hva som vil skje hvis det blir mulig å handle vin på super'n. Og om det virkelig tjener forbrukerne.

Alle som kjenner Rema og Rimi og tilsvarende vet at utvalget ikke er spesielt imponerende uansett hva du er på jakt etter. Men hvis Ine Marie kun vil velge mellom 10 røde og 10 hvite viner er det selvfølgelig ok å handle i nærbutikken. Er du som vi, glad i god vin, er forslaget sørgelige nyheter. For det er neppe særlig sannsynlig at vi blir oversvømt av spesialforretninger som vil holde et tilnærmet utvalg som polet gjør i dag. Kanskje vil vi finne slike forretninger i de store byene, men hva utover landet? Svaret gir seg selv.

Tallmateriale Apéritif er gjort kjent med viser at distribusjonskostnadene for vin i Danmark ligger opptil 20 prosent høyere enn i Norge. Det er neppe med på å gjøre vinen billigere. Selvfølgelig er det mulig å argumentere for at konkurranse vil skape forutsetning for billigere produkter. I mange sammenhenger er det slik, men for oss som gjerne vil ha noe annet enn det billigste som er mulig å oppdrive er det faktisk andre faktorer som er mer avgjørende. Avgifter, som Ine Marie nå får innflytelse over, rasjonell distribusjon innenlands, tilbud og etterspørsel på verdensmarkedet og muligheten til å gjøre gode innkjøp. Ikke bare av volumvarer men også av det som koster noe mer. Men slike markedsbetraktinger er kanskje ikke så viktige for Høyre som liker å se på seg selv som et næringslivsvennelig parti. I disse tider er velgermarkedet viktigst. Sannferdighet mindre viktig og hele sannheten uviktig.

Vi er ikke alene om å stille oss skeptiske til Høyres forslag. Ivar Amundsen, styreformann i Vin- og Brennevinsimportørenes Forening, sier til Apéritif at forbrukerne opplagt er mest tjent med et Vinmonopol der service, tilgjengelighet og et stort utvalg av varer er prioritert.

Apéritif er ikke på noe måte fornøyd med Vinmonopolets håndtering av disse kriteriene. En del av det er det opplagt Ine Marie og hennes likesinnede som er ansvarlig for ikke fungerer tilfredsstillende. Prinsipielt er vi selvfølgelig motstandere av monopoler. Men i denne sammenhengen foretrekker vi ett istedenfor at fire store dagligvarekjeder med lavpris som eneste fokus skal bestemme hva vi skal drikke til maten.

Jan H. Amundsen
(Leder i Apéritif nr. 5/2001)

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 08. desember

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her