Ran og menneskerettigheter

Valgkampen raser for fullt når dette skrives og som vanlig florerer det med fagre løfter og mer eller mindre veloverveide forslag for å lokke velgerne. Unge Høyres leder Ine Marie Eriksen vifter med en billigvin i hånden fra en avisside og håper på lavere
Redaksjonen
07 September 2001 - 21:50

Vi for vår del har vanskelig for å forstå at Ine Marie har tenkt veldig nøye igjennom sitt forsvar for menneskeretten. Partiet hun ønsker å representere i neste stortingsperiode har i så fall oversett den rettigheten i mange år og heller vært med på hva vi vil kalle et kontinuerlig ran av deg og dine gjester i form av høye avgifter på alkoholholdige drikke. Utspillet demonstrerer til fulle at hun neppe har satt seg særlig godt inn i hva som vil skje hvis det blir mulig å handle vin på super'n. Og om det virkelig tjener forbrukerne.

Alle som kjenner Rema og Rimi og tilsvarende vet at utvalget ikke er spesielt imponerende uansett hva du er på jakt etter. Men hvis Ine Marie kun vil velge mellom 10 røde og 10 hvite viner er det selvfølgelig ok å handle i nærbutikken. Er du som vi, glad i god vin, er forslaget sørgelige nyheter. For det er neppe særlig sannsynlig at vi blir oversvømt av spesialforretninger som vil holde et tilnærmet utvalg som polet gjør i dag. Kanskje vil vi finne slike forretninger i de store byene, men hva utover landet? Svaret gir seg selv.

Tallmateriale Apéritif er gjort kjent med viser at distribusjonskostnadene for vin i Danmark ligger opptil 20 prosent høyere enn i Norge. Det er neppe med på å gjøre vinen billigere. Selvfølgelig er det mulig å argumentere for at konkurranse vil skape forutsetning for billigere produkter. I mange sammenhenger er det slik, men for oss som gjerne vil ha noe annet enn det billigste som er mulig å oppdrive er det faktisk andre faktorer som er mer avgjørende. Avgifter, som Ine Marie nå får innflytelse over, rasjonell distribusjon innenlands, tilbud og etterspørsel på verdensmarkedet og muligheten til å gjøre gode innkjøp. Ikke bare av volumvarer men også av det som koster noe mer. Men slike markedsbetraktinger er kanskje ikke så viktige for Høyre som liker å se på seg selv som et næringslivsvennelig parti. I disse tider er velgermarkedet viktigst. Sannferdighet mindre viktig og hele sannheten uviktig.

Vi er ikke alene om å stille oss skeptiske til Høyres forslag. Ivar Amundsen, styreformann i Vin- og Brennevinsimportørenes Forening, sier til Apéritif at forbrukerne opplagt er mest tjent med et Vinmonopol der service, tilgjengelighet og et stort utvalg av varer er prioritert.

Apéritif er ikke på noe måte fornøyd med Vinmonopolets håndtering av disse kriteriene. En del av det er det opplagt Ine Marie og hennes likesinnede som er ansvarlig for ikke fungerer tilfredsstillende. Prinsipielt er vi selvfølgelig motstandere av monopoler. Men i denne sammenhengen foretrekker vi ett istedenfor at fire store dagligvarekjeder med lavpris som eneste fokus skal bestemme hva vi skal drikke til maten.

Jan H. Amundsen
(Leder i Apéritif nr. 5/2001)

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her