Ran og menneskerettigheter

Valgkampen raser for fullt når dette skrives og som vanlig florerer det med fagre løfter og mer eller mindre veloverveide forslag for å lokke velgerne. Unge Høyres leder Ine Marie Eriksen vifter med en billigvin i hånden fra en avisside og håper på lavere priser hvis denne typen drikke får slippe å stå i polets hyller men heller tilbys av eksempelvis Rimi. Det er en menneskerett å kjøpe vin på super'n, sier hun.

Vi for vår del har vanskelig for å forstå at Ine Marie har tenkt veldig nøye igjennom sitt forsvar for menneskeretten. Partiet hun ønsker å representere i neste stortingsperiode har i så fall oversett den rettigheten i mange år og heller vært med på hva vi vil kalle et kontinuerlig ran av deg og dine gjester i form av høye avgifter på alkoholholdige drikke. Utspillet demonstrerer til fulle at hun neppe har satt seg særlig godt inn i hva som vil skje hvis det blir mulig å handle vin på super'n. Og om det virkelig tjener forbrukerne.

Alle som kjenner Rema og Rimi og tilsvarende vet at utvalget ikke er spesielt imponerende uansett hva du er på jakt etter. Men hvis Ine Marie kun vil velge mellom 10 røde og 10 hvite viner er det selvfølgelig ok å handle i nærbutikken. Er du som vi, glad i god vin, er forslaget sørgelige nyheter. For det er neppe særlig sannsynlig at vi blir oversvømt av spesialforretninger som vil holde et tilnærmet utvalg som polet gjør i dag. Kanskje vil vi finne slike forretninger i de store byene, men hva utover landet? Svaret gir seg selv.

Tallmateriale Apéritif er gjort kjent med viser at distribusjonskostnadene for vin i Danmark ligger opptil 20 prosent høyere enn i Norge. Det er neppe med på å gjøre vinen billigere. Selvfølgelig er det mulig å argumentere for at konkurranse vil skape forutsetning for billigere produkter. I mange sammenhenger er det slik, men for oss som gjerne vil ha noe annet enn det billigste som er mulig å oppdrive er det faktisk andre faktorer som er mer avgjørende. Avgifter, som Ine Marie nå får innflytelse over, rasjonell distribusjon innenlands, tilbud og etterspørsel på verdensmarkedet og muligheten til å gjøre gode innkjøp. Ikke bare av volumvarer men også av det som koster noe mer. Men slike markedsbetraktinger er kanskje ikke så viktige for Høyre som liker å se på seg selv som et næringslivsvennelig parti. I disse tider er velgermarkedet viktigst. Sannferdighet mindre viktig og hele sannheten uviktig.

Vi er ikke alene om å stille oss skeptiske til Høyres forslag. Ivar Amundsen, styreformann i Vin- og Brennevinsimportørenes Forening, sier til Apéritif at forbrukerne opplagt er mest tjent med et Vinmonopol der service, tilgjengelighet og et stort utvalg av varer er prioritert.

Apéritif er ikke på noe måte fornøyd med Vinmonopolets håndtering av disse kriteriene. En del av det er det opplagt Ine Marie og hennes likesinnede som er ansvarlig for ikke fungerer tilfredsstillende. Prinsipielt er vi selvfølgelig motstandere av monopoler. Men i denne sammenhengen foretrekker vi ett istedenfor at fire store dagligvarekjeder med lavpris som eneste fokus skal bestemme hva vi skal drikke til maten.

Jan H. Amundsen
(Leder i Apéritif nr. 5/2001)

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen