Refser mattilsynet etter salmonellafunn

Mattilsynet har ikke fått bekreftet at det er fiskemel som er smittekilden for salmonella-funnet på kyllinggården i Eidsberg.

64.000 kyllinger i Eidsberg ble gasset i hjel og destruert etter at det ble funnet salmonellasmitte i en kylling, i et av de fem kyllinghusene på gården.

De mistenkeliggjør oss
Mattilsynet har ikke funnet hvor smitten kom fra, men de har tidligere antydet at smitten kan ha kommet fra fiskemelet kyllingene fôres med.

I avisen Nationen i dag refser kyllingprodusent og bondelagsleder David Koth Nordbye mattilsynet for måten de har behandlet saken på. Han mener spekulasjonene om fiskemel skader hele næringen.
- Mattilsynet har gått ut og sagt ved flere anledninger at det sannsynligvis er fiskemelet som er smittekilden. De aller fleste av oss bruker samme fõret, og da er det jo rimelig rart at mattilsynet har krevd noen ekstra tester hos oss andre etter denne saken, hvis de mistenker fiskemelet som smittekilde, sier Nordby til NRK.

Unødvendig slakting
Han synes bonden som måtte avlive alle 64.000 kyllingene på gården i Askim, ble uforholdmessig hardt straffet.
- Jeg tror det er mer sannsynlig at denne ene kyllingen ble smittet av avføring fra småfugl som har falt gjennom en av luftelukene i kyllinghuset. I så fall burde bonden få skryt for at han tok affære med en gang, og slaktet alle kyllingene i dette huset, før han renset huset da det var tomt. At så mange tonn med godt kyllingkjøtt ble ødelagt, mener jeg er strengt av tilsynet, sier Nordbye.

Norbye har fått flere henvendelser fra kunder som er engstelige for at det skal være smitte også i kjøttet hans, fordi han fôrer med samme fôr.
- Det er derfor jeg mener mattilsynet har skapt unødvendig mye frykt i denne saken. De SKAL sjekke grundig, og jeg er glad for at vi har høy matsikkerhet, men når de sier at smitten kan komme fra fôret, uten bevis for det, mistenkeliggjør de mange, sier Nordbye.

Han sier mattilsynet burde lære av politiet.
- De sier aldri noe før de vet sikkert, det burde ikke mattilsynet gjøre heller.

Kan ikke utelukke fôret
Mattilsynet har ikke funnet smittekilden på gården, men de kan heller ikke utelukke at smitten kommer fra fôret.
- Det er ikke påvist bakterier i besetningen eller i foret, men vi kan ikke utelukke dette, opplyste seniorinspektør Lars Erik Rondestveit i mattilsynet i forrige uke.

Sannsynligvis fra villfugler
Men Rondestveit mente også at sjansen var stor for at smitten IKKE kom fra fiskemelet.
- Det mest sannsynlige er at smitten har kommet fra villfugl eller mus og rotter. Sjansen for at flere kyllingprodusenter skal bli rammet, er derfor liten, sa han til NRK 9.april.

Mattilsynet påla ikke kyllingprodusenten å slakte kyllingene, men de frarådet at kyllingene ble tatt med til slakting.
- Vi har ikke pålagt eieren å slakte kyllingene nå, men vi tillater ikke videresalg, og dermed har han jo ikke så mye valg, fortalte Rondestveit.

Stor risiko å ta kyllingene inn i slakteriet
Det så en stund ut til at eieren kunne redde besetningen ved å bli enig med Priors slakteri om sanitetsslakting.

Dette er en måte å slakte på, hvor det blir tatt adskillige prøver av slaktekjøttet, og hvor kjøttet behandles seperat i slakteriet.
- Så lenge smittekilden er ukjent, mener mattilsynet det er forbundet med stor risiko å ta de resterende kyllingene fra den smittede besetningen inn på Rakkestad slakteri for sanitetsslakting, opplyste mattilsynet tidligere i april.

Derfor ble hele besetningen på gården destruert.

Ikke spesielt farlig
Salmonellaen som ble funnet, var av typen Montevideo. Det finnes i alt over 2000 typer salmonella, og montevideo regnes ikke som en av de farligste av disse.
- Det er ikke en av de verste typene, men det er ille å ha salmonella i norsk kjøtt uansett. Denne bakterien har også satt i gang flere epidemier. Det er derfor viktig for oss å utelukke fiskemelet som smittekilde, sa Rondestveit.

Kidle: NRK

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen