Rekordvekst for grensehandelen i oktober

I oktober økte nordmenns kjøp av vin og brennevin med 59,5 prosent i forhold til samme måned i fjor. Det er suveren rekord i år for en enkelt måned, og det er handelen med vin som øker mest.

Mens vi i oktober i fjor tok med oss 189.500 liter vin fra Systembolaget, ble 330.100 liter vin kjørt hjem til Norge i oktober i år. Målt i kroner økte vinhandelen med 78,2 prosent, ifølge oktoberbarometeret fra Vin- og brennevinsimportørenes forening (VBF).
 
Siden svenskene innføre lørdagsåpent i juli har denne grensehandelen økt hver måned med 50 prosent. Nå har det derimot skjedd en økning i veksttakten, og det er den raskt økende grensehandelen med vin som setter nye rekorder. Aldri før har grensehandelen med vin økt med over 75 prosent uttaler formann Ivar Amundsen i Vin- og brennevinsimportørenes forening (VBF)
 
Om litt over to uker reduserer de svenske vinavgiftene med 5 kroner pr. flaske. Regjeringens forslag om å bare redusere de norske vinavgiftene med 2 kroner, gjør at avgiftsforskjellene igjen vil øke. Hvis ikke Stortinget nå tar ansvar og reduserer de norske vinavgiftene ytterligere vil grensehandelen sette nye rekorder også neste år, sier Amundsen
 
Sprit øker mye - vin øker mest
I oktober la vi igjen 50,5 millioner kroner ved Systembolaget, en økning på 59,5 % fra samme måned i fjor. I alt har vi hittil i år handlet vin og brennevin for 471 millioner kroner i Sverige, mot 358 millioner kroner på samme tid i fjor. Målt i liter betyr det en økning fra 3,13 millioner liter vare i fjorårets ti første måneder, til 4,15 millioner liter vare på samme tid i år.
 
Stadig kjøper vi mest brennevin, denne grensehandelen nådde 26,2 mill kroner i oktober, mot 18,0 mill kroner i oktober i fjor. Det gir 45,6 prosent årsvekst for grensehandelen med brennevin. Men det er grensehandelen med vin som øker mest, den steg fra 13,6 mill kroner i oktober i fjor til 24,3 mill kr i år, en vekst på 78,2 prosent.
 
Strömstad
Det er igjen Strömstad som har størst vekst i grensehandelen. Her økte grensehandelen med vin og brennevin fra 11,177 mill kr i oktober 2000 til 20,036 mill kr i oktober i år, en fremgang på 79,3 prosent. Handelen med vin økte fra 6,778 mill kr til 12,141 mill kroner, mens de tilsvarende talenene for brennevin var 4,400 mill kr og 7,895 mill kroner.
 
Polsalget i grensefylkene stuper
I følge tall fra Vinmonopolet har polets salg fortsatt å synke i grensefylkene Østfold (- 5%), Akershus (-2%) og Finnmark (-6.5%) i samme periode som Systembolaget på andre siden av grensen opplevde rekordsalg. Reduksjonen i polsalget i grensefylkene skjer på tross av en ekstra salgsdag på Vinmonopolet i oktober.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen