Første norske vinner av prestisjetung pris
Foto: (Iris)

Første norske vinner av prestisjetung pris

Kjøkkensjef Anika Madsen på restaurant Iris i Hardangerfjorden, har mottatt den høythengende Game Changer 2024-prisen fra La Liste. Det er første gang en norsk restaurant vinner denne prisen.
21 November 2023 - 17:08

Game Changer 2024 går til «en person som i stor grad har engasjert seg i innføring av prinsipper for likhet, inkludering og imøtekommenhet enten i eget kjøkken eller i bransjen». I årets kåring er det to vinnere, Kwame Onwuachi på restaurant Tatiana i New York og Anika Madsen på restaurant Iris – lakseøyet midt i Hardangerfjorden.

Restaurant Iris ligger i Hardangerfjorden. Foto: Iris

Den franskbaserte La Liste offentliggjør hvert år de mest omtalte restaurantene i verden. Det er en liste som ved hjelp av algoritmer, skanner mer enn 1000 hotell- og restaurantguider, standardiserer poengene og lager en ranking ut fra dette. Øverst på Top 1000 ligger Le Bernardin i New York med 99,5 poeng. I alt er det seks norske restauranter på listen med Maaemo øverst på 96,5 poeng som betyr en 192. plass.

Se hele Top 1000-listen her

Men det er første gang en norsk restaurant får en av spesialprisene, og Game Changer-prisen henger naturlig nok høyt all den tid den hedrer en som har ytt ekstra for «sine egne».

Anika Madsen har jobbet på flere restauranter i Danmark hvor bærekraftig ressursbruk er absolutter. Foto: Iris

I begrunnelsen fra juryen trekkes det frem at den 30 år gamle kjøkkensjefen Anika Madsen og Iris «representerer et nytt bærekraftig ekspedisjonsmåltidskonsept med fokus på opplæring om sjøens biomangfold. …. tar opplevelsesmiddager til nye høyder med fokus på opplæring om havforvaltning og bærekraft, servert i det futuristiske kunstverket Salmon Eye, som flyter på Hardangerfjorden».

Danske Anika Madsen som ble headhuntet til jobben på denne unike restauranten, er selvsagt overveldet over hederen:

- Dette er stort. Sammen med hele teamet på Iris har vi jobbet døgnet rundt for å gi gjestene våre unike matopplevelser og nye perspektiver for hvordan mennesker i fremtiden må bruke ressursene fra naturen på en langt bedre og mer bærekraftig måte, sier hun i en pressemelding og legger til:

- Vi er særlig stolt over å vinne Game Changer-prisen. Det er nettopp det som driver hele konseptet vårt: ønske om å forandre hvordan verdens matsystemer fungerer, slik at vi kan ta være på natur og biomangfold. Jeg er både rørt og stolt over alle som er involvert på Iris, Salmon Eye og Eide Family.

Iris er ikke en lakserestaurant og heller ikke en ren sjømatrestaurant. Foto: Iris

Sebastian Torjusen er daglig leder for det uavhengige senteret Salmon Eye, hvor Iris ligger. Han mener dette viser at verden etterspør forandring.

- Vårt formål er å informere og inspirere de som kommer til Salmon Eye og Iris, slik at politikere og myndigheter må sørge for endring. Vi skal bli veldig mange flere mennesker på jorda, og de trenger mat som har lavt avtrykk både for klima og naturen. Det er den historien vi ønsker å fortelle. Jeg er stolt over Anika og alle som er med på Iris, sier han.

Bak Salmon Eye står Eide Fjordbruk, en mellomstor familieeid aktør innen havbruk, og ikke minst verdens første og eneste karbonnøytrale sertifiserte lakseoppdretter. Prosjektet som startet i 2019 sto ferdig tre år senere, og åpnet for gjester i 2023.

Sjekk ut nettsidene deres her

Utsikten fra restaurantbordet er upåklagelig. Foto: Iris

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Saftige lammekoteletter trenger ikke så mye mer enn dette
Dagens rett

Saftige lammekoteletter trenger ikke så mye mer enn dette

Kombinasjonen er sopp og loven samt en potetmos med fetaost gir akkurat det selskapet godt lammekjøtt trenger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du en julevri på klassikeren old-fashioned
Ukens drink

Slik lager du en julevri på klassikeren old-fashioned

Det er ikke hvilken som helst juleakevitt som er brukt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

La deg inspirere av Smalhans' alternative julemeny

Anders Braathen deler Smalhans’ julemeny med «pig wings» i whiskysaus med røsti og kantarell, eplebrioche med whisky-karamellsaus og lettpisket krem og Mont d’Or med brødkrutonger og cornichons.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Disse meksikanske friterte tortilla-rullene fylt med kylling er avhengighetsskapende
Dagens rett

Disse meksikanske friterte tortilla-rullene fylt med kylling er avhengighetsskapende

Da er du advart, også om at du må lage ekstra stor porsjon, for her snakker vi middag med høy snacksfaktor.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Saftige lammekoteletter trenger ikke så mye mer enn dette
Dagens rett

Saftige lammekoteletter trenger ikke så mye mer enn dette

Kombinasjonen er sopp og loven samt en potetmos med fetaost gir akkurat det selskapet godt lammekjøtt trenger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du en julevri på klassikeren old-fashioned
Ukens drink

Slik lager du en julevri på klassikeren old-fashioned

Det er ikke hvilken som helst juleakevitt som er brukt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Hvilket øl du damper blåskjellene i, henger sammen med hvilken type øl du liker
Dagens rett

Forsiden akkurat nå - 4

Unike og autentiske spanske matopplevelser i Norge
Annonse

Unike og autentiske spanske matopplevelser i Norge

Oslorestauranten Xef og Asker-restauranten Porfavor Tapas & Vinbar er Norges eneste utvalgte av den offisielle spanske matsertifiseringen Spain Certification Program. Nærmere Spania kommer du ikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær forskjellen på champagne, cava og prosecco - og finn din favoritt
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Lær forskjellen på champagne, cava og prosecco - og finn din favoritt

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på champagne, cava og prosecco - eller bare veldig glad i musserende vin? I løpet av halvannen time en lørdag ettermiddag får du svaret. Og mye gode bobler på kjøpet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

La deg inspirere av Smalhans' alternative julemeny

Anders Braathen deler Smalhans’ julemeny med «pig wings» i whiskysaus med røsti og kantarell, eplebrioche med whisky-karamellsaus og lettpisket krem og Mont d’Or med brødkrutonger og cornichons.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her