Første norske vinner av prestisjetung pris
Foto: (Iris)

Første norske vinner av prestisjetung pris

Kjøkkensjef Anika Madsen på restaurant Iris i Hardangerfjorden, har mottatt den høythengende Game Changer 2024-prisen fra La Liste. Det er første gang en norsk restaurant vinner denne prisen.
21 November 2023 - 17:08

Game Changer 2024 går til «en person som i stor grad har engasjert seg i innføring av prinsipper for likhet, inkludering og imøtekommenhet enten i eget kjøkken eller i bransjen». I årets kåring er det to vinnere, Kwame Onwuachi på restaurant Tatiana i New York og Anika Madsen på restaurant Iris – lakseøyet midt i Hardangerfjorden.

Restaurant Iris ligger i Hardangerfjorden. Foto: Iris

Den franskbaserte La Liste offentliggjør hvert år de mest omtalte restaurantene i verden. Det er en liste som ved hjelp av algoritmer, skanner mer enn 1000 hotell- og restaurantguider, standardiserer poengene og lager en ranking ut fra dette. Øverst på Top 1000 ligger Le Bernardin i New York med 99,5 poeng. I alt er det seks norske restauranter på listen med Maaemo øverst på 96,5 poeng som betyr en 192. plass.

Se hele Top 1000-listen her

Men det er første gang en norsk restaurant får en av spesialprisene, og Game Changer-prisen henger naturlig nok høyt all den tid den hedrer en som har ytt ekstra for «sine egne».

Anika Madsen har jobbet på flere restauranter i Danmark hvor bærekraftig ressursbruk er absolutter. Foto: Iris

I begrunnelsen fra juryen trekkes det frem at den 30 år gamle kjøkkensjefen Anika Madsen og Iris «representerer et nytt bærekraftig ekspedisjonsmåltidskonsept med fokus på opplæring om sjøens biomangfold. …. tar opplevelsesmiddager til nye høyder med fokus på opplæring om havforvaltning og bærekraft, servert i det futuristiske kunstverket Salmon Eye, som flyter på Hardangerfjorden».

Danske Anika Madsen som ble headhuntet til jobben på denne unike restauranten, er selvsagt overveldet over hederen:

- Dette er stort. Sammen med hele teamet på Iris har vi jobbet døgnet rundt for å gi gjestene våre unike matopplevelser og nye perspektiver for hvordan mennesker i fremtiden må bruke ressursene fra naturen på en langt bedre og mer bærekraftig måte, sier hun i en pressemelding og legger til:

- Vi er særlig stolt over å vinne Game Changer-prisen. Det er nettopp det som driver hele konseptet vårt: ønske om å forandre hvordan verdens matsystemer fungerer, slik at vi kan ta være på natur og biomangfold. Jeg er både rørt og stolt over alle som er involvert på Iris, Salmon Eye og Eide Family.

Iris er ikke en lakserestaurant og heller ikke en ren sjømatrestaurant. Foto: Iris

Sebastian Torjusen er daglig leder for det uavhengige senteret Salmon Eye, hvor Iris ligger. Han mener dette viser at verden etterspør forandring.

- Vårt formål er å informere og inspirere de som kommer til Salmon Eye og Iris, slik at politikere og myndigheter må sørge for endring. Vi skal bli veldig mange flere mennesker på jorda, og de trenger mat som har lavt avtrykk både for klima og naturen. Det er den historien vi ønsker å fortelle. Jeg er stolt over Anika og alle som er med på Iris, sier han.

Bak Salmon Eye står Eide Fjordbruk, en mellomstor familieeid aktør innen havbruk, og ikke minst verdens første og eneste karbonnøytrale sertifiserte lakseoppdretter. Prosjektet som startet i 2019 sto ferdig tre år senere, og åpnet for gjester i 2023.

Sjekk ut nettsidene deres her

Utsikten fra restaurantbordet er upåklagelig. Foto: Iris

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på nydelig breiflabb denne helgen
Dagens rett
Basilikumstekt breiflabb på safranpasta

By på nydelig breiflabb denne helgen

Breiflabben sammenlignes ofte med hummer og det med god grunn. Bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når svinefilet bakes inn med butterdeig og urtekrem blir den supersaftig
Dagens rett

Når svinefilet bakes inn med butterdeig og urtekrem blir den supersaftig

Innbakt kjøtt blir vesentlig saftigere enn det meste annet. Det gjelder også svinefilet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skal du feire i dag, må du gjøre det skikkelig
Ukens drink

Skal du feire i dag, må du gjøre det skikkelig

Denne drinken krever litt ekstra, men du blir rikelig belønnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her får du en innbydende treretters Valentines-meny
Dagens rett

Her får du en innbydende treretters Valentines-meny

Det er Valentines Day og fredag. Hvis du står litt på, rekker du å lage denne treretteren til i kveld.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på nydelig breiflabb denne helgen
Dagens rett
Basilikumstekt breiflabb på safranpasta

By på nydelig breiflabb denne helgen

Breiflabben sammenlignes ofte med hummer og det med god grunn. Bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når svinefilet bakes inn med butterdeig og urtekrem blir den supersaftig
Dagens rett

Når svinefilet bakes inn med butterdeig og urtekrem blir den supersaftig

Innbakt kjøtt blir vesentlig saftigere enn det meste annet. Det gjelder også svinefilet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du mye burgundhistorie for pengene
+
Godbiter i pollisten

Her får du mye burgundhistorie for pengene

Vi snakker om druer fra en parsell som har vært med å forandre Burgunds vinhistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?
+
Ukens vin

Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?

Ja, det er tilfelle, og den er laget etter alle kunstens regler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skal du feire i dag, må du gjøre det skikkelig
Ukens drink

Skal du feire i dag, må du gjøre det skikkelig

Denne drinken krever litt ekstra, men du blir rikelig belønnet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her