Restauranter kan svanemerkes

Nå kan også restauranter i Norge svanemerkes. I praksis betyr dette at restauranter kan bidra til å gjøre klimaet bedre hvis de følger strenge klimatiltak.

I dag finnes det 21 hoteller i Norge som er svanemerket. Et svanemerket hotell bruker lite energi, skaper lite avfall og bruker lite miljøskadelige stoffer. Nå ligger altså veien åpen for restauranter, dersom de kan dokumentere at virksomheten oppfyller svanens strenge miljøkrav.

Mljømerking tar utgangspunkt i de mest miljøbelastende delene av virksomheten og målet er å redusere denne belastningen.

Mye energi
Når det gjelder hoteller og restauranter er det energiforbruket som belaster miljøet. Som oftest er dette knyttet til høyt forbruk av vann eller varmtvann. Svanens krav til disse tjenestene legger derfor vekt på redusert energiforbruk. Fordelen for hoteller og restauranter er at de raskt finner ut at det er penger å spare på å oppfylle svanens krav.

Forbruk av kjemikalier er også en miljøbelastning fra både hoteller og restauranter. Bruken av kjemikalier er knyttet til oppvask og rengjøring.

Økt forbruk
Svanen krever redusert energiforbruk. Økt forbruk av energi er et klimaproblem selv om norsk strøm i stor grad kommer fra utslippsfri vannkraft. Et økende energibehov kan bidra til at også norsk strøm i framtiden må komme fra forurensende energikilder.

Ved å redusere energiforbruket kraftig og velge strøm fra fornybare kilder, kan norske virksomheter gjøre et konkret klimatiltak.

Nå har altså restaurantbransjen muligheten til å bidra.

Disse hotellene er svanemerket:
Park Hotell Alta, Alta
Augustin Hotel AS, Bergen
Scandic Bergen Airport, Bergen
Scandic Bergen City, Bergen
Scandic Høvik, Bærum
Radisson SAS Airport Hotel, Gardermoen
Gålå Høgfjellshotell og Hytter, Gålå
Scandic Hamar, Hamar
Scandic Kristiansand, Kristiansand
Radisson SAS Hotel Nydalen, Oslo
Radisson SAS Plaza Hotel, Oslo
Radisson SAS Scandinavia Hotel, Oslo
Scandic Byporten Oslo, Oslo
Scandic Edderkoppen, Oslo
Scandic KNA, Oslo
Scandic Sjølyst, Oslo
Radisson SAS Atlantic Hotel, Stavanger
Raadisson SAS Royal Hotel, Stavanger
Scandic Tromsø, Tromsø
Scandic Solsiden, Trondheim
Scandic Ålesund, Ålesund

Norge har foreløpig ingen svanemerkede restauranter.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen