Restauranter kan svanemerkes

Nå kan også restauranter i Norge svanemerkes. I praksis betyr dette at restauranter kan bidra til å gjøre klimaet bedre hvis de følger strenge klimatiltak.
Redaksjonen
12 Februar 2007 - 11:00

I dag finnes det 21 hoteller i Norge som er svanemerket. Et svanemerket hotell bruker lite energi, skaper lite avfall og bruker lite miljøskadelige stoffer. Nå ligger altså veien åpen for restauranter, dersom de kan dokumentere at virksomheten oppfyller svanens strenge miljøkrav.

Mljømerking tar utgangspunkt i de mest miljøbelastende delene av virksomheten og målet er å redusere denne belastningen.

Mye energi
Når det gjelder hoteller og restauranter er det energiforbruket som belaster miljøet. Som oftest er dette knyttet til høyt forbruk av vann eller varmtvann. Svanens krav til disse tjenestene legger derfor vekt på redusert energiforbruk. Fordelen for hoteller og restauranter er at de raskt finner ut at det er penger å spare på å oppfylle svanens krav.

Forbruk av kjemikalier er også en miljøbelastning fra både hoteller og restauranter. Bruken av kjemikalier er knyttet til oppvask og rengjøring.

Økt forbruk
Svanen krever redusert energiforbruk. Økt forbruk av energi er et klimaproblem selv om norsk strøm i stor grad kommer fra utslippsfri vannkraft. Et økende energibehov kan bidra til at også norsk strøm i framtiden må komme fra forurensende energikilder.

Ved å redusere energiforbruket kraftig og velge strøm fra fornybare kilder, kan norske virksomheter gjøre et konkret klimatiltak.

Nå har altså restaurantbransjen muligheten til å bidra.

Disse hotellene er svanemerket:
Park Hotell Alta, Alta
Augustin Hotel AS, Bergen
Scandic Bergen Airport, Bergen
Scandic Bergen City, Bergen
Scandic Høvik, Bærum
Radisson SAS Airport Hotel, Gardermoen
Gålå Høgfjellshotell og Hytter, Gålå
Scandic Hamar, Hamar
Scandic Kristiansand, Kristiansand
Radisson SAS Hotel Nydalen, Oslo
Radisson SAS Plaza Hotel, Oslo
Radisson SAS Scandinavia Hotel, Oslo
Scandic Byporten Oslo, Oslo
Scandic Edderkoppen, Oslo
Scandic KNA, Oslo
Scandic Sjølyst, Oslo
Radisson SAS Atlantic Hotel, Stavanger
Raadisson SAS Royal Hotel, Stavanger
Scandic Tromsø, Tromsø
Scandic Solsiden, Trondheim
Scandic Ålesund, Ålesund

Norge har foreløpig ingen svanemerkede restauranter.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her