Restauranter raser mot VG

Restaurantanmelderne i VG, "matentusiastene" Erik Fosnes-Hansen og André Blomberg-Nygård, får restaurantfolk til å se rødt. Så til de grader at det i øyeblikket diskuteres å nekte de to adgang til en rekke Oslo-restauranter.
Aase E. Jacobsen
31 Mars 2011 - 00:30

Bakgrunnen er tospannets spalte i VGs fredagsbilag hvor de radbrekker restaurantkonsepter etter eget forgodtbefinnende og på en særdeles mangelfull matjournalistisk måte.

Den 25. mars var det Fosnes-Hansens besøk på Grefsenkollen som var gjengitt, og som resulterte i terningkast tre. Mest på grunn av at Dan Børge Aakerø sammen med 100 andre var gjest samme sted, at det ble spilt hardingfele og at pappaen til Northug holdt tale.

Dette smøreriet av irrelevante og i beste fall totalt unyttige refleksjoner setter sinnene i kok hos landets virkelige matentusiaster. Blant andre Rune Rake, ivrig matblogger, som skriver: "Skulle jeg gitt terningkast til Fosnes Hansens omtale av Grefsenkollen i dagens VG - da hadde jeg brent terningen og sendt ham asken i postoppkrav."

En ting er det som står på trykk. En annen er måten restaurantbesøket er utført på. Og det vet leserne ingen ting om. De to som opererer hver for seg, men ofte med et haleheng av alt fra tenåringer til samboere, oppfører seg nemlig på en måte som befinner seg totalt utenfor folkeskikken.

Eller hva kan man si om noen (Fosnes-Hansen) som etter ryktene kaster brød etter servitøren (på Bagatelle) - i kjent stil fra TV-debatten han var med på? Eller som lager et spetakkel over den minste lille ting, lager scener og skaper kunstige episoder. Som skjeller ut servitører, sitter med stoppeklokke og tar tiden mellom rettene i menyen samt får høylytt raserianfall på grunn av bordvalget?

Blomberg-Nygård og Fosnes-Hansen omtales i bransjen som "de verste restaurantanmelderne Norge har sett". Og at Eggen & Nygårdshaug var rene speidergutter mot de to "bøllene" som jobber på oppdrag for VG.

Kritikken går også på det rent restaurantfaglige. Det å overhodet ikke kommentere en drikkemeny på en restaurant som har dette som hovedkonsept (Maaemo), vitner om manglende innsikt i restaurantdrift. Og det å nærmest utelukkende fokusere på forhold som ikke har noe med selve mat- og drikkeopplevelsen, vitner om ikke bare total mangel på kunnskap om restaurantfaget, men også om dårlig forbrukerjournalistikk. Og det er ikke VG - Norges mest leste avis - tjent med.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fastfood som tenkes kan
Dagens rett

Den beste fastfood som tenkes kan

Blåskjell er hverdagsluksus og hurtigmat i et og samme nett. Prøv denne velsmakende oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her