Restaurantparadis i helvete

Området vest for Times Square i New York, verdens midtpunkt i følge mange, er kjent som Hell's Kitchen som byr på verdens høyeste restauranttetthet og mat fra absolutt alle verdenshjørner. Men slik har det ikke alltid vært.
Redaksjonen
05 Januar 2009 - 10:42

Hvordan Hell's Kitchen fikk navnet, vites ikke. Men området hadde dårlig rykte allerede i storbyens barndom. Til tross for iherdige forsøk på å introdusere bydelens offisielle navn, Clinton, er det fortsatt bare Hell's Kitchen som gjelder.

I kjølvannet av New Yorks økonomiske oppsving på nittitallet, er Hell's Kitchen blitt stuerent og et populært boligområde. Hvis vi trekker en grov grense fra 40th til 57th Street ved 9th Avenue, så finnes det her flere restauranter per capita enn noe annet sted i verden.

Suksessrik clustering
Hver eneste, eller i hvert fall annenhver inngangsdør ved 9th Avenue fører inn til en restaurant. På 46th Street, mellom 8th og 9th Avenue, ligger Restaurant Row. Etter et par hundre meters spasertur har du passert et dusin restauranter.

Clustering, altså at serveringssteder klumper seg sammen, tiltrekker besøkende og i New York er dette et kjent fenomen. På den måten kan gjestene få en helaften uten å måtte forflytte seg mer enn noen hundre meter.

Tim Tompkins er leder for Times Square's Business Improvement District, en forening som arbeider for å fremme områdets næringsliv.

- Teaterindustrien, Broadway, er bydelens fremste attraksjon og viktigste næring, men restaurantbransjen følger hakk i hel. De to næringene er egentlig del av den samme industrien, nemlig showbiz, slår han fast og fortsetter med å forklare hvorfor så mange restauranter er samlet innenfor en så liten radius:

Store businessmuligheter
- I andre deler av byen finnes det ikke like mange muligheter for å selge mat. Her har vi mange virkelig store bedrifter som har sitt hovedkontor her, blant andre Condé Nast, Morgan Stanley og Reuters. Om ikke akkurat på 9th Avenue, så i alle fall innen kort gåavstand. Derfor har restaurantene gode muligheter til å lokke med både frokost og lunsj.

- Dessuten ligger en firedel av byens hoteller her, noe som selvsagt trekker mye turister. Vi vet jo at nesten alle som kommer till New York kommer innom Times Square og mange av dem velger å spise her. Til slutt er det jo alle teatrene som bidrar med både før- og etterteater-middager. Rundt klokken åtte om kvelden strømmer bydelens innbyggere til restaurantene. Og utover kvelden fylles barene opp for cocktails.

Global meny
Om noen hadde foreslått en helaften i Hell's Kitchen for femten år siden, ville det vært en god anledning til å bytte vennekrets siden vedkommende antakelig var involvert i kriminelle aktiviteter. Ved avenyene fantes det frem til da bare skumle sexklubber, lyssky videobutikker og i tverrgatene var det livsfarlig å bevege seg. Narkotika og prostitusjon var hovednæringene og inntektene ble supplert av ran når en og annen turist forvillet seg inn i området.

Men i løpet av 15 korte år er alt forandret og restaurantindustrien har tatt over hele scenen.

Et av de mest populære stedene er Marseille, på hjørnet av 44th Street og 9th Avenue. Her tilbys en fransk-nordafrikansk meny og en koselig atmosfære i klassisk fransk brasseriestil.

Det finns naturligvis også en restaurant som heter Hell's Kitchen og det er et svært populært sted ved 47th Street, som serverer moderne meksikansk fusion. Barbara Smith, mediastjernen som kalles "den svarte Martha Stewart" driver en restaurant på Restaurant Row hvor hun byr på en "global" meny, ofte til teaterpublikum.

Anonym kjendis
For en cocktail etter middag er mulighetene utallige. Film Center Café er en "ung" bar og restaurant som trekker til seg skuespillere og andre kulturpersoner. Rudy's er en riktig "dive-bar" som serverer gratis hot dogs og selger billig øl i store mengder. Begge har en umiskjennelig sjarm.

I utkanten av området, på det sørøstre hjørnet av 40th Street og 9th Avenue, ligger Siberia. Sett fra utsiden er stedet bare en anonym dør og en rød lampe, ingen vinduer, og hvis det ikke er kø utenfor, er det lett å overse. Bak døren skjuler det seg et av byens hotteste kjendissteder. Det er ganske vanlig, litt rufsete bar, men det er likevel ikke uvanlig å treffe på Hollywood- og rockestjerner i festhumør.

Frister til gjentakelse
Det er antakelig de uendelige variasjonene over type kjøkken, stil, klientell og miljøer som gjør Hell's Kitchen så attraktivt og livlig. Det er som et gigantisk koldtbord av serveringssteder hvor så godt som hele verdens kjøkkener er representert. Tompkins forklarer hvorfor han selv elsker å gå ut i Hell's Kitchen.

- New York er en by for fotgjengere og folk liker å ta en spasertur for å se på hvilke muligheter som finnes. Det er gøy å se det ene stedet etter den andre og fundere over hvordan det skulle være å spise akkurat der. Du får lyst til å komme tilbake en annen gang for å prøve ut nye steder som kanskje så vel så koselige ut som det du valgte den kvelden, avslutter han.

Tekst og foto: Johan Olander

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her