Rhône-vin i Bordeaux

Rhône-vin i Bordeaux

Alle viner vil endre karakter som følge av klimaendringer, forutser amerikansk forsker.
11 August 2013 - 20:45

De senere årene har værgudene vært spesielt strenge mot vinproduserende land i Europa. Hagl, vind og oversvømmelser har ødelagt avlinger i stor målestokk, og nå har en amerikansk forsker satt seg fore å finne ut hvordan endringer i klimaet vil påvirke produksjonen i 24 av verdens ledende vindistrikter, skriver vinavisen.dk.

Antonio Busalacchi, direktør ved University of Maryland Earth System Science Interdisciplinary Centre, publiserte nylig resultatet i en artikkel i Livescience.com.

Ifølge forskeren vil ekstreme værforhold, som for eksempel hefige haglstormer, bli enda mer vanlige. Og endringer som denne vil medføre at noen områder blir mindre egnet for vinproduksjon, mens andre vil tjene på nye værforhold.

Sistnevnte omfatter blant annet Rhin-området i Tyskland, de amerikanske statene Oregon og Washington, Mendoza i Argentina og flere områder på New Zealand.

Felles for alle områder hvor det dyrkes vindruer er imidlertid at vinene vil miste sin tradisjonelle karakter, ifølge Busalacchi. Det vil oppstå endringer i alkohol, syre, sukker, tanniner og farge i den enkelte vin.

En rødvin fra venstre bredd i Bordeaux vil for eksempel miste den klassiske duft og smak av sigarkasse, solbær og grønn pepper. I stedet vil den få mer karakter av en muskuløs og kraftig krydret Châteauneuf-du-Pape fra det sydlige Rhône.

LES OGSÅ: Skadene i Bordeaux verre enn antatt

Ettersom vinstokker produserer druer i 25 til 50 år, må produsentene ta høyde for klimaendringer når de skal plante nye vinmarker, mener Busalacchi og viser til at champagnehusene har kastet sine øyne på England i jakten på jord som egner seg til musserende viner.

I Sussex og Kent finnes områder som har høyt innhold av kalk. Dessuten er prisen på jord i disse grevskapene rundt 30 ganger lavere enn i mange franske vindistrikter.

LES OGSÅ: Champagne rammet av ødeleggende uvær

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllingfileten med godsaker
Dagens rett
Kyllingfilet fylt med krydder og ost

Fyll kyllingfileten med godsaker

Gjør kyllingfileten sommerlekker med sesongens friske grønnsaker. Med denne oppskriften og drikkeforslaget er du på sikker grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her