Rhône-vin i Bordeaux

Rhône-vin i Bordeaux

Alle viner vil endre karakter som følge av klimaendringer, forutser amerikansk forsker.
11 August 2013 - 21:45

De senere årene har værgudene vært spesielt strenge mot vinproduserende land i Europa. Hagl, vind og oversvømmelser har ødelagt avlinger i stor målestokk, og nå har en amerikansk forsker satt seg fore å finne ut hvordan endringer i klimaet vil påvirke produksjonen i 24 av verdens ledende vindistrikter, skriver vinavisen.dk.

Antonio Busalacchi, direktør ved University of Maryland Earth System Science Interdisciplinary Centre, publiserte nylig resultatet i en artikkel i Livescience.com.

Ifølge forskeren vil ekstreme værforhold, som for eksempel hefige haglstormer, bli enda mer vanlige. Og endringer som denne vil medføre at noen områder blir mindre egnet for vinproduksjon, mens andre vil tjene på nye værforhold.

Sistnevnte omfatter blant annet Rhin-området i Tyskland, de amerikanske statene Oregon og Washington, Mendoza i Argentina og flere områder på New Zealand.

Felles for alle områder hvor det dyrkes vindruer er imidlertid at vinene vil miste sin tradisjonelle karakter, ifølge Busalacchi. Det vil oppstå endringer i alkohol, syre, sukker, tanniner og farge i den enkelte vin.

En rødvin fra venstre bredd i Bordeaux vil for eksempel miste den klassiske duft og smak av sigarkasse, solbær og grønn pepper. I stedet vil den få mer karakter av en muskuløs og kraftig krydret Châteauneuf-du-Pape fra det sydlige Rhône.

LES OGSÅ: Skadene i Bordeaux verre enn antatt

Ettersom vinstokker produserer druer i 25 til 50 år, må produsentene ta høyde for klimaendringer når de skal plante nye vinmarker, mener Busalacchi og viser til at champagnehusene har kastet sine øyne på England i jakten på jord som egner seg til musserende viner.

I Sussex og Kent finnes områder som har høyt innhold av kalk. Dessuten er prisen på jord i disse grevskapene rundt 30 ganger lavere enn i mange franske vindistrikter.

LES OGSÅ: Champagne rammet av ødeleggende uvær

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her