Produsenten av disse rieslingene er Dopff & Irion som for de fleste er mest kjent for sin gewürztraminer som har en dominerende markedsandel i sin kategori. Dopff & Irion har derfor fått en litt sidrompa status blant vinfrikerne i Norge, og det er urettferdig for huset holder en høy kvalitetsprofil for vinene de lager av så vel kjøpte druer som av druer fra egne vinmarker. Den rimeligste rieslingen selges nå som 99-utgave (varenr. 2996, bestillingsutvalget, kr 111) og tilhører den første kategorien. Frisk stil i retning grønne epler med snev av mineraler, samt tydelig rieslingpreg. Et lett og godt alternativ til aperitiffen, særlig når den får følge av noe å bite i, til enklere skalldyrretter som dampete blåskjell eller rekekomposisjoner. En vellykket standardriesling fra et godt år.Neste trinn på skalaen er Les Murailles 1997 (varenr. 30428, bestillingsutvalget) til kroner 126,50 som er en svært hyggelig pris for en vin på dette kvalitetsnivået. For Les Murailles kommer fra en enkelt vinmark med god beliggenhet i de bratte skråningene rundt byen Riquewihr hvor Dopff & Irion har hatt sete i 300 år. 97 er en stor årgang i alsace, for stor etter manges smak, siden druene var så modne og det høye sukkerinnholdet sørget for både høy alkohol og noe restsødme i den ferdige vinen. Resultatet er dermed sødmefylte viner om ikke rieslingens naturlig høye syrenivå hadde kommet inn og reddet situasjonen. Som her, for Les Murailles er for Les Murailles er svært godt balansert med flott mineral- og rieslingkarakter og et krydderinnslag som gjør vinen til et spennende bekjentskap.Dopff & Irions flaggskip Schoenenburg Grand Cru Riesling i den flotte 96-årgangen som på grunn av syrene har et langt liv foran seg, er et svært godt kjøp med sine 186 kroner (varenr. 13862, bestillingsutvalget). Men denne vinen er ikke tilgjengelig på polet før 1. september, så den må du spare til høstens lekre og smaksrike skalldyrretter, gjerne hummer, eller enda lenger. For selv om den er en nytelse å drikke i dag for de frelste rieslingelskere, er dette ikke vinen du debuterer med. Til det er syrene for markante. Men til mat med en god del fedme blir den en opplevelse. Duften er strålende kompleks med syltete aprikoser, moden mango, honning, smør og kjeks. Smaken er enorm, likeså syrene, og den sitter svært lenge.Schoenenburg regnes som det aller beste jordsmonnet for riesling. Og Dopff & Irions utgave er uten tvil et av Alsaces beste uttrykk, målt i eleganse og delikatesse, for denne druen. Parsellene til Dopff & Irion som teller i alt 8 hektar av totalt 40 for hele grand cru-vinmarken, har perfekt sør-sørøst helning og bader dermed i sol dagen lang. Skråningen er bratt og jordsmonnet er svært sammensatt med ren gips og mergel som sikrer viner med god syre, fylde og mineralskhet. Nødvendige ingredienser for et langt liv.
Riesling ganger 3
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.
Les hele sakenArtikler detail - section 11
En smak fra verdens mest unike vinområde
Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett
Basishyllas skjulte perle til 199,90
Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett 2
Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen
Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Ukens vin
Det mest spennende er eksperimenter med sider og drueskall, smakstilsatt mjød og porter laget som i 1864
I spesialpolet i juni må ølnyhetene spille annenfiolin.
Les hele sakenEn smak fra verdens mest unike vinområde
Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 2
Basishyllas skjulte perle til 199,90
Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 3
Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 4
Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 5
Hermetikken Årets restaurant i Norden for 2024
Stavangerrestauranten slo dermed ut sterke finalister fra hele Norden.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 6
Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen
Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.
Les hele saken