Risikerer økonomisk smell

Flere norske horecabedrifter risikerer en økonomisk smell.
Redaksjonen
01 Februar 2008 - 13:00

Årsaken er store summer i ubetalt arbeidsgiveravgift for bruk av utenlandsk arbeidskraft.
 
Store deler av næringen går rundt takket være utenlandsk hjelp. Spesielt i hotell- og restaurantbransjen er det mange utlendinger.
 
Dobbeltarbeid
Men det er veldig mange som ikke vet at den sårt trengte arbeidskraften kan utløse krav om innbetaling av arbeidsgiveravgift til EØS-borgernes hjemland, ikke til Norge.
 
Dette trer i kraft dersom de ansatte er bosatt og hever arbeidsinntekt i hjemlandet samtidig som de jobber i Norge.
 
Det er det svenske Skatteverket som har sett seg lei på at landets dobbeltarbeidende innbyggere bidrar til å fylle den norske statskassen i stedet for den svenske, slik EØS-reglene krever.
 
Minefelt
- Bruk av utenlandsk arbeidskraft er et juridisk minefelt, og temaet trygd/arbeidsgiveravgift er særlig komplisert, sier advokat Antonio Holstad til budstikka.no.
 
De fleste arbeidsgivere regner med at alt er i orden når en svenske kommer med et norsk skattekort. Men så enkelt er det ikke. For kanskje reiser han hjem til Sverige av og til, og jobber litt der også. Da skal det betales svensk arbeidsgiveravgift med 28 prosent av vedkommendes lønn i Norge, dobbelt så mye som den norske avgiften. 
 
Skatteverket har sjekket helsevesenet og utelukker ikke nye bransjekontroller i Norge. Derfor kommer Skatteverket med en klar oppfordring til næringslivet.
 
Kostbart
- Ansetter man noen fra et annet EØS-land, så spør om de bor hjemme, og om de jobber litt der også. Det kan bli kostbart ikke å stille disse spørsmålene, heter det.
 
Svensk arbeidsgiveravgift på lønn utbetalt i Norge er ukjent for de fleste. Blant annet for Robert Fossen, økonomisjef ved Thon Vettre Hotel. Han har rundt 130 mennesker på lønningslisten, mange av dem fra utlandet.
 
Ukjent
- Vi driver en seriøs virksomhet og anstrenger oss for å ha alt i orden hele tiden. Men dette er ukjent for oss. Vi har alltid betalt norsk arbeidsgiveravgift av lønningene til våre ansatte, uansett nasjonalitet. Flere av dem er EØS-borgere bosatt i sitt eget hjemland. Det har aldri slått oss å spørre dem om de har hatt inntekt også der, sier Fossen.
 
Også Holmen Fjordhotell betaler arbeidsgiveravgift i henhold til norsk skattekort. Restaurantgruppen Sult gjør det samme, mens Bølgen & Moi og Quality Hotel Leangkollen kjenner til reglene.
 
- Myndighetenee bør gå ut med et skriv til utsatte bransjer, der de gjør rede for hvilke regler som gjelder og hvordan vi skal forholde oss til dem, sier Robert Fossen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne middagen lager du på 15 minutter - og får julestemning på kjøpet
Dagens rett

Denne middagen lager du på 15 minutter - og får julestemning på kjøpet

Vi er midt i juleinnspurten, og da er dette lettlagde middagsforslaget med risotto og julepålegg eller rester perfekt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her