Robert vant EM for vinkelnere

Etter fire år som Norges beste vinkelner var oslogutten Robert Lie endelig klar for europamestertittelen. Da er VM i 2007 neste.

For første gang i Trophée Ruinarts 25årige historie ble det norsk seier. Robert Lie er altså ikke bare fire ganger Norges dyktigste vinkelner og én gang nordisk mester, men nå altså aller best i hele Europa. Hvilket er intet mindre en sensasjonelt. Det er nemlig svært sjelden at det latinske vinkelnerhegemoniet forstyrres. Og den franske storfavoritten Eric Zwiebel og sveitseren Paolo Basso måtte altså se seg slått av en 25-åring fra Ellingsrud i Oslo.

Stor bragd
Robert som til daglig er vinkelner på Bagatelle i Oslo er tredje skandinav som vinner denne prestisjefylte konkurransen, og hans navn vil være på hele den store vinverdens lepper. Det er litt av en bragd av en som var med i sin første konkurranse overhodet for seks år siden. De fleste sommelierer i søreuropeiske land er mye eldre og forbereder seg på heltid foran en slik konkurranse. Robert derimot har hatt full jobb på Bagatelle helt frem til han satte seg på flyet til Paris hvor EM'et foregikk den 17.-18. juni.

Nytt og overraskende
Og i følge juryen var det hans naturlige og ubesværete turnering av liksomgjestene i finalens liksomrestaurant som ble utslagsgivende. Konkurranseopplegget for Trophée Ruinart var nemlig lagt helt om i forhold til tidligere år. Den første delen hvor alle 35 deltakere var med, innebar som før teori, blindsmaking, finne hvilken matretter av tre som passet best til én konkret vin, åpning av champagne og frihåndsskjenking av en halv flaske champagne.

12 gikk videre til semifinale, deriblant også svensken, dansken og finnen. Her var det helt nye og overraskende elementer med. Som å løse et salgsscenario, dekantere, finne to nettsteder etter spesifikasjon samt blindsmaking.
- Jeg var passe fornøyd og ble veldig overrasket over at jeg kom videre til finalen, sier en - som alltid - beskjeden Robert.

Alltid avslappet
Finalens elementer omfattet naturlig nok også blindsmaking av viner samt brennevin. Av de åtte spritsortene var fire i svarte glass hvilket vanskeliggjør arbeidet. Men Robert klarte denne øvelsen med bravur - som vanlig. Det som skilte servicedelen av finalen fra tidligere var at kandidatene måtte arbeide i en provisorisk restaurant hvor gjestene var skuespillere som alle spilte gjester med spesielle behov.

I tillegg kom det nye gjester inn hele tiden mens finalistene dekanterte, anbefalte viner til menyen, serverte sigar, fordelte en magnum champagne på 14 glass (NB kun en mulighet pr glass!) og rettet vinkart. Det sier seg selv at det er lett å miste kontrollen gitt det høye stressnivået kandidatene utsettes for. Men Robert lot seg altså ikke vippe av pinnen. Som han heller aldri gjør det på Bagatelle hvor han anbefaler godbiter fra restaurantens store vinkjeller.

Neste store utfordring for Robert Lie blir VM i Barcelona i 2007. Vi sier ikke nei til en norsk sommelierverdensmester!

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen