Rosa bobler til kjæresten

Valentine's Day er i ferd med å bli like kommersiell som mors- og farsdager. I fare for å støtte opp under slike kulturimperialistiske markeringer er denne ukes vinanbefaling inspirert av kjærlighetens farge, nemlig rosa, og da i form av vin med bobler, o
Aase E. Jacobsen
13 Februar 2003 - 01:01

Rosa champagne er for enkelte et kvasiprodukt, men for de som har fått sansen for denne type champagne, er den en svært allsidig venn. For det første er den super som aperitiff, frisk og fruktig med champagnens karakteristiske jordsmonnspreg i bakgrunnen som støtter opp selvsagt sammen med delikate bobler, slik at den gir noe mer enn bare å leske.

For det andre er rosa champagne perfekt til mat, og ikke bare fisk og skalldyr men også kjøtt, så vel lyst kjøtt, spekemat som viltfugl og kalde retter med rødt kjøtt. Rosa champagne kan altså brukes til det meste, også dessert, særlig de lettere fruktbaserte utgavene.

Akkurat slik er Moët & Chandon Brut Impérial Rosé (41378). Delikat tvers gjennom med balansert fruktighet. Det kommer av fremstillingsmetoden. Som de fleste champagner er denne laget av så vel hvite som røde druer. Brut Imperial Rosés drueblanding er ca halvparten pinot noir (rød), en femdel pinot meunier (også rød) og resten den hvite chardonnay. Men i motsetning til lyse champagner har deler av mosten fra de røde druene kost seg med skallene noen timer før gjæringen starter. Slik oppnås en lett rødfarge som blir ganske dempet i den endelige blandingen. Flere rosa champagner lages ved tilsetting av rødvin. Resultatet er en rødere vin og ofte kraftigere. Og det er faktisk kun i Champagne at rosa vin på lovlig vis oppnås ved å blande rød og hvit vin.

Tiden er litt knapp for å få tak i denne champagnen til Valentine's Day, så da må du eventuelt ty til den eneste rosa champagnen som er fast listeført på polet. Nemlig Laurent-Perrier Rosé (902). Den er på samme måte som Moët & Chandons utgave laget ved såkalt skallkontakt men i motsetning til den andre inngår bare av røde druer. Hvilket gir champagnen ekstra vekt. En utpreget matchampagne som også er velegnet til fingermat og småretter. Som en romantisk kveldsmåltid med norsk hummer eller for deg som etter champagnekjøpet har brukt opp alle pengene, en salat med litt god spekeskinke og parmesan.

Du reagerer kanskje på at rosa champagne er dyrere enn den lyse. Årsaken ligger i produksjonsmetoden. Til rosévin brukes kun den første fruktige mosten når druene presses. Jo mer skallene skvises, jo mer tanniner kommer med, og det er uønsket i en rosé. Det blir altså mindre rosévin enn rødvin av en kilo druer.

Det er vanskelig å finne et godt budsjettalternativ til rosa champagne. Da må vi ty til rosévin uten bobler. De to beste blant de som er tilgjengelig i flest butikker er sørfranske Domaine Lascours Syrah 2003 (13698) og spanske Marqués de Cáceres Rosado 2013 (7612). To helt forskjellige type rosé. Den første er ganske kraftig og dufter og smaker mye av så vel drue som opprinnelse, altså syrahdruens typiske sødmefylte skogsbæraromaer samt krydder og snev av kjøtt og sjokolade. Bra friskhet sikrer at den fungerer godt sammen med mat, primært kjøttretter.

Spanjolen er lettere med friskere bærpreg og bedre sammen med lettere kjøttretter eller helst fisk og skalldyr. Eller hvorfor ikke tapas.

Da gjenstår det bare å ønske lykke til med kjærligheten.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her