Rosévin til rømmegrøten og fenalåret

Rosévin til rømmegrøten og fenalåret

Disse rosa vinene sparker godt fra seg og det kan trenges for en sammensatt 17. mai-meny.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

De østerriskske schilcherroséene kjennetegnes av ekstra frisk syre, syrlige røde bær og urter samt moderat alkohol. Denne miksen passer særdeles godt når det enten er veldig varmt i været eller når tradisjonelle ingredienser dominerer menyen.

Se Apéritifs omfattende 17. mai-meny

De er nemlig uovertrufne overfor spekemat, fete pølser, fet fisk som laks, ørret, kveite og ikke minst makrell – og rømmegrøt! Noen himler sikkert med øynene ved tanken på å drikke vin til noe så rotnorsk som denne fete grøten, men jeg lover at det er en skikkelig kul match.

Aroma som ripssaft

Spesielt er schilcherne med bobler som Langmann Schilchersekt Hochgrail Brut 2012 (10107) og Langmann Schilcher Frizzante 2012 (80125) god til rømmegrøten og det klassiske tilbehøret av spekemat. Men også den uten bobler, Langmann Schilcher Klassik 2013 (10218) , gjør en forfriskende innsats.

Prøv denne oppskriften på rømmegrøt

Avstanden til hjemmelaget ripssaft rent aromamessig er ikke så stor. Den røde bærsyrligheten og det litt grønne innslaget gjør at rømmegrøten føler seg hjemme hos disse vinene.

Gammel druesort

Det er druen blauer wildbacher som sørger for det høye syrenivået. Og denne druen finner du så å si bare i Weststeiermark, i det sørlige Østerrike. Og så å si bare som rosévin, dens dype rød farge til tross.

Finn druesorten i Apéritifs drueleksikon

Den er imidlertid i slekt med den hvite «moderdruen» gouais blanc. Denne druen går under økenavnet «druenes Casanova», siden den har så mange etterkommere blant Europas viktigste druesorter, som riesling og furmint, men altså også røde druer. Fellesnevner er høy syre.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Langmann Schilchersekt Hochgrail Brut 2012

Produsent:
Langmann
Utvalg:
Basisutvalg, kategori 6
Volum:
0.750l
Land:
Østerrike
Område:
Weststeiermark
Pris:
169,90 kr
Varenummer:
10107
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Langmann Schilcher Frizzante 2019

Produsent:
Langmann Wein & Sekt
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Østerrike
Område:
Weststeiermark
Pris:
163,90 kr
Varenummer:
8012501
85 Poeng
Les smaksnotatene »

Langmann Schilcher Tradition 2018

Produsent:
Stefan Langmann
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Østerrike
Område:
Weststeiermark
Pris:
169,90 kr
Varenummer:
1021801
84 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen