Nå kan du gratis få
Ukens vin som e-post
. Se lenger ned for mer informasjon.
Aase E. Jacobsen
Foto: Gunnar Mjaugedal
De østerriskske schilcherroséene kjennetegnes av ekstra frisk syre, syrlige røde bær og urter samt moderat alkohol. Denne miksen passer særdeles godt når det enten er veldig varmt i været eller når tradisjonelle ingredienser dominerer menyen.
De er nemlig uovertrufne overfor spekemat, fete pølser, fet fisk som laks, ørret, kveite og ikke minst makrell – og rømmegrøt! Noen himler sikkert med øynene ved tanken på å drikke vin til noe så rotnorsk som denne fete grøten, men jeg lover at det er en skikkelig kul match.
Avstanden til hjemmelaget ripssaft rent aromamessig er ikke så stor. Den røde bærsyrligheten og det litt grønne innslaget gjør at rømmegrøten føler seg hjemme hos disse vinene.
Gammel druesort
Det er druen blauer wildbacher som sørger for det høye syrenivået. Og denne druen finner du så å si bare i Weststeiermark, i det sørlige Østerrike. Og så å si bare som rosévin, dens dype rød farge til tross.
Den er imidlertid i slekt med den hvite «moderdruen» gouais blanc. Denne druen går under økenavnet «druenes Casanova», siden den har så mange etterkommere blant Europas viktigste druesorter, som riesling og furmint, men altså også røde druer. Fellesnevner er høy syre.
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra
Apéritifs polliste
eller
søke
deg frem til de varene du er ute etter.
Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag
, altså
én dag før alle andre
kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt
gratis
.
Gin fizz er en ekstra frisk slektning av gin tonic. Og så klassisk som den kan bli. Her har den fått litt sommerlig hjelp av hylleblomst for at den skal bli ekstra innsmigrende.Les hele saken
Den amerikanske kokken Nick Curtin og hans danske kone Camilla Hansen står bak det som trolig er Københavns best bevarte kulinariske hemmelighet. Ikke bare på grunn av det lett eksotiske ved beliggenheten, men først og fremst på grunn av deres måte å tenke helhetlig, spesielt når det kommer til det de bruker på kjøkkenet.Les hele saken
Denne oppskriften lever nemlig opp til uttrykket som varmt hvetebrød. Den tilfredsstiller også suget etter eplekake som her får ny mening.Les hele saken