Røverkjøp i taxfreehylla

Denne tyske hvitvinen er nesten gratis i taxfreebutikken.
Aase E. Jacobsen
16 August 2007 - 13:43

På taxfreebutikkens nederste hylle er det knapt noen andre hvitviner som kan konkurrere med Schloss Vollrads Riesling Kabinett Trocken 2006.

For 76 kroner får du altså en utrolig delikat, ren og frisk vin med fine eple- og sitrustoner samt begynnende petroleumsaromaer (typisk for riesling). Den er som skapt for forfriskning eller som følge til en forrett, og tåler faktisk en del smak i maten.

Denne vinen som fortjener 86 poeng, er ikke i salg på polet, men ville kostet rundt 160 kroner. Den finnes imidlertid i en ørlite lettere utgave, såkalt Qba, til kr 129,90 på polet (Schloss Vollrads Riesling Trocken 2006 (47773)).

Turistattraksjon
Vinen kommer fra et av Tysklands vakreste og mest tradisjonsrike vinslott. Den eldste bygningen, et tårn som synes fra hele Rheingau, stammer fra 1330 da Greiffenclau-baronen med familie flyttet inn her.
 

Beliggenheten i Rheingau, med utsikt over Rhinen og omgitt av vinmarker på alle kanter i gjør vinslottet til en turistattraksjon i seg selv.

Og det vet dagens eier, Nassauische Sparkasse, å utnytte, for her er det både muligheter for vinsmaking, også med en matbit til, samtidig som stedet er veldig populært for brylluper og andre selskaper. Da banken overtok i 1999 var situasjonen ikke spesielt lykkelig. Men gjennom vingårdbestyrer Rowald Hepps faste hånd kom Schloss Vollrads raskt på banen igjen, også økonomisk. For den siste greven av Matuschka-Greiffenclau som familien ble hetende etterhvert, Erwein, hadde et par år tidligere valgt å ta livet av seg på grunn av store økonomiske problemer.

Tragisk endelikt
I forbindelse med rehabiliteringen av det enorme godset og dets til sammen 60 hektar vinmarker som dessverre hadde fått forfalle en del, hadde han bygget opp en formidabel gjeld.

Som det ikke var noen annen vei ut av enn å gå konkurs. Hvilket for en adelsmann tydeligvis var verre enn døden. Så var det også hele hans (og slektens) livsverk som han var i ferd med å miste.

Men hans ettermæle er likevel ikke ødelagt. For mens han levde gjorde han en uvurderlig innsats for å løfte tysk vins renommé som matvin. Allerede på begynnelsen av nittitallet reiste han verden rundt for å spre budskapet om rieslingens fortreffelighet. Et budskap som i dag er adoptert av de fleste.
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Tester
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik lager du julekonfekten selv
Julemat
Oppskrifter julegodter

Slik lager du julekonfekten selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik pimper du en grillet kylling fra butikken
Dagens rett

Slik pimper du en grillet kylling fra butikken

Grillet kylling er manges favoritt når middagen må raskt på bordet. Med enkle grep gir du den litt ekstra smaksdybde.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her