Røykeloven kveler restauranter

I løpet av årets fem første måneder gikk 166 bedrifter i hotell- og restaurantnæringen konkurs. Det er syv flere enn i samme periode i fjor, viser ferske tall fra CreditInform.
Redaksjonen
02 Juni 2005 - 02:00

Det er nå færre konkurser i norsk næringsliv enn på flere år, men restaurantene klarer seg dårlig. - Røykeloven kan ha ført til mange konkurser i vinter, mener analyseselskapet CreditInform.
 
- Mens det innen nesten samtlige andre bransjer er en kraftig nedgang i tallet på konkurser det siste året, så klarer ikke restaurantene å vise noen forbedring, forteller administrerende direktør Lars Calsson i CreditInform.
 
De eneste andre bransjene som ikke kan vise til noen positiv utvikling siste år, er kultur og underholdning og undervisning.
 
I gjennomsnitt for alle bransjer er det en nedgang i konkurstallet på 12,7 prosent i årets fem første måneder, sammenlignet med 2004.
 
Turbulent bransje
- Hotell- og restaurantbransjen har i flere år slitt med dårlig inntjening og overetablering, men de burde ha klart seg bedre. Derfor er det ikke utenkelig at røykeloven har ødelagt for en del i vinter, og det har dermed resultert i flere konkurser, sier Lars Carlsson.
 
Det ble også etablert færre serveringssteder i 2004 enn året før.
 
I årets fem første måneder er det en nedgang i tallet på konkurser både innen industri og bygg- og anlegg. Enda større er nedgangen i transportsektoren, med 40 prosent. Også varehandelen opplever bedre tider, med en nedgang på 13 prosent.
 
Maitallene er også de laveste månedstallene på flere år, med unntak av feriemåneden juli i fjor.
 
Store distriktsforskjeller
Fylkesmessig er det Sør-Trøndelag som har det kraftigste konkursfallet til nå i år, fulgt av Buskerud, Oppland og Rogaland.
 
Østfold, Finnmark, Troms, Vest-Agder og Akershus er de eneste fylkene som har flere konkurser i år enn i fjor. Blant de store kommunene kan Stavanger, Trondheim og Asker vise til størst forbedring, mens Oslo nå nærmest ligger på stedet hvil.
 
Kilde: Newswire

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her