Rund italiener

Denne uken anbefaler vi en rund og smaksrik toscansk vin uten de skarpe kantene mange forbinder med vin herfra. Den passer derfor de fleste ganer. Den er imidlertid ikke blant de billigste men gir like fullt god vinvaluta. Drikk den til alt fra pastarette
Aase E. Jacobsen
09 Januar 2001 - 19:03

Villa Teseo 1997 (varenr. 32397, bestillingsutvalg, kr 120,50) er en såkalt moderne toscaner som bærer betegnelsen IGT - indicazione geografica tipica i motsetning til lignende viner som vanligvis kalles chianti. Årsaken er at Villa Teseo har en liten andel cabernet sauvignon i blandingen, i tillegg til den typiske toscanske druen sangiovese.

Men det som egentlig gjør Villa Teseo moderne er fatbruken, små franske fat i tillegg til noe større slovenske fat, som er den tradisjonelle fattypen på disse breddegrader. Disse fatene brukes i mange år og gir ikke noe direkte fatpreg på vinen. Det gjør imidlertid de franske barriques.

Og det er dette fatpreget som slår gjennom i så vel duft som smak. Men likevel uten at det blir uharmonisk. Fatkrydderet balanseres godt av kirsebær og solbær, smaken er krydret og saftig med innslag av solmodne søte skogsbær, tanninene er svært bløte hvilket gjør det til en vin som er lett å drikke og ikke minst like. Mange opplever italienske viner basert på sangiovese som syrlige og tøffe, tilhører du denne gruppen er Villa Teseo et godt valg. Og den passer utmerket til smaksfyldige pastaretter, saftig grillet kjøtt eller til harde oster.

Produsenten heter Castellani og er en kjempeenhet i europeisk målestokk med 18 millioner flasker i året. Mesteparten er vin som kommer fra andre enn egne kilder, men Castellani-familien som har historisk betydning og innflytelse sitter på ikke mindre enn 1000 hektar hvilket gjør dem til en av Italias desidert største vinmarkeiere.

Vil du lese mer om druetypene finner du det her

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her