Salget av alkohol øker

Omsetningen av alkoholdige drikkevarer var mye høyere i første kvartal i år sammenlignet med samme periode i fjor.
Redaksjonen
12 Juli 2007 - 01:11

Det er tall fra Statistisk Sentralbyrå som viser dette. Mye av oppgangen kan forklares med påskens plassering i år.
 
- Inntektsøkningen og skattesenkninger har gjort det billigere for folk å drikke, sier alkoholforsker Sturla Nordlund i Sirus til DN.no.
 
Når dette er sagt bør ikke veksten komme som noen stor bombe. Alkoholkonsumet har nemlig steget gradvis siden 1993.
 
Ikke evig
- Men det fortsetter ikke i all evighet. Det følger konjunkturene. Vi hadde en topp rundt 1980, og det er ikke så lenge siden vi passerte den. Det er flere grunner til at man drikker, men de fleste innretter seg nok mer inn etter økonomi enn etter humøret, mener alkoholforskeren.
 
Mars mot april
Siste uke før påske var i mars i år, mens den var i april i fjor. Dette førte til økt salg i årets første kvartal sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.
 
Registrert omsetning av brennevin, vin og øl økte med henholdsvis 13,7, 13,0 og 11,2 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.
 
Alt økte
Målt i liter steg registrert omsetning av øl med 5,8 millioner liter, mens vin økte med 1,8 millioner liter og brennevin med 337 000 liter fra første kvartal 2006 til første kvartal 2007. Ser vi på rusbrus steg dette med 189 000 liter eller 10,7 prosent.
 
Hvis vi måler i ren alkohol (antall alkoholliter) drakk hver innbygger i Norge på 15 år og over 1,47 liter alkohol i første kvartal i år. Dette tilsvarer en vekst på 0,15 liter eller 11,4 prosent fra samme periode i 2006.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré
Dagens rett

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré

Finn frem knivene og skjerp appetitten, for i dag er det biff til middag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her