Salget av alkohol øker

Omsetningen av alkoholdige drikkevarer var mye høyere i første kvartal i år sammenlignet med samme periode i fjor.

Det er tall fra Statistisk Sentralbyrå som viser dette. Mye av oppgangen kan forklares med påskens plassering i år.
 
- Inntektsøkningen og skattesenkninger har gjort det billigere for folk å drikke, sier alkoholforsker Sturla Nordlund i Sirus til DN.no.
 
Når dette er sagt bør ikke veksten komme som noen stor bombe. Alkoholkonsumet har nemlig steget gradvis siden 1993.
 
Ikke evig
- Men det fortsetter ikke i all evighet. Det følger konjunkturene. Vi hadde en topp rundt 1980, og det er ikke så lenge siden vi passerte den. Det er flere grunner til at man drikker, men de fleste innretter seg nok mer inn etter økonomi enn etter humøret, mener alkoholforskeren.
 
Mars mot april
Siste uke før påske var i mars i år, mens den var i april i fjor. Dette førte til økt salg i årets første kvartal sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.
 
Registrert omsetning av brennevin, vin og øl økte med henholdsvis 13,7, 13,0 og 11,2 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.
 
Alt økte
Målt i liter steg registrert omsetning av øl med 5,8 millioner liter, mens vin økte med 1,8 millioner liter og brennevin med 337 000 liter fra første kvartal 2006 til første kvartal 2007. Ser vi på rusbrus steg dette med 189 000 liter eller 10,7 prosent.
 
Hvis vi måler i ren alkohol (antall alkoholliter) drakk hver innbygger i Norge på 15 år og over 1,47 liter alkohol i første kvartal i år. Dette tilsvarer en vekst på 0,15 liter eller 11,4 prosent fra samme periode i 2006.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen