Mat
Samler inn til kokkeutdanning i Burma

Samler inn til kokkeutdanning i Burma

Initiativet fra norske kokker til å finansiere kokkeutdanning i Burma har samlet inn nesten 90.000 kroner.
Aase E. Jacobsen
25 Juni 2014 - 06:00

Bent Stiansen, Statholdergaarden, besøkte kokke- og servitørskolen Heritage House Restaurant and the Hospitality Vocational School under sitt Burma-opphold i april i år. Skolen ligger ved Inle Lake i Shan-staten, midt i landet.

Minifestival

Det ble starten på et initiativ til å samle inn penger for å gi stipendier til ubemidlete og motiverte elever som ellers ikke hadde hatt muligheten til å gå denne veien. Skolen er kjent som en god skole, men det koster en del å være elev. Burma gjennomgår en hurtig utvikling etter at grensene ble åpnet, og restaurantyrket er et av dem som trenger stor nyrekruttering.

Samtidig jobbet Mat-uten-grenser-initiativtaker Stian Flor fra Hitchhiker og Audun Aagre i Burmakomiteen med en ide om å «gjøre noe for Burma». Resultatet ble en minifestival bak Domkirken i slutten av mai.

Kokkestyrt prosjekt

Med seg fikk de restaurantene Baltazar, Bacchus, Plah og Smalhans/Strand som alle bidro med gratis mat og arbeidsinnsats. I tillegg ble det servert burmesiske spesialiteter tebladsalat og kyllingnudler.

Flere enn 1000 besøkte Mat-uten-grenser-festivalen. Dessuten ble det arrangert en veldedighetsmiddag på Baltazar. Overskuddet begge aktivitetene gikk uavkortet til prosjektet.

Etter sommeren går prosjektgruppen i gang med å etablere et system for stipendtildeling (søknad og tildeling). Det er i stor grad kokkene som vil styre dette, men Burmakomiteen sørger for å tildele stipender til personer av ulik etnisitet, hvor litt av poenget er å gi burmesere uten ressurser mulighet til en karriere innen kokk- og servitøryrket.

Foto: Burmakomiteen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Satay av svin med honning og ingefær

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger

Det er den krydrete og intense men ikke særlig sterke sausen som gir mersmaken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her