Sanselige opplevelser

Det tidligere Vinmonopol-anlegget på Hasle ble designet for gjenbruk som fengsel. Arcus Opplevelse byr således på fengslende opplevelser mellom vintønner og akevittfat.
Redaksjonen
17 Februar 2006 - 16:44

Nå har ikke Arcus vært helt hermetisk lukket mot omverdenen, men det er først nå, ti år etter skilsmissen mellom produksjon og salg og derigjennom opprettelsen av Arcus, at omvisning i denne vin- og brennevinsproduksjonens høyborg blir satt i system.

Arcus AS er Norges største leverandør av vin og brennevin og står bak internasjonale merkevarer som Linie Aquavit og Vikingfjord vodka, samt kjente brennevinsmerker som Braastad Cognac og Hammer Gin. På vinsiden skiltes det med suksessviner som Arrow og Collection Frithjof Nicolaysen.

Lukte, smake, sanse
Leder for Arcus opplevelse er Ian Skattum med bakgrunn blant annet fra Sult og Tørst. Han kan fortelle at film, omvisning og prøvesmaking skal gi gjestene et spennende møte med en tradisjonsrik produksjonsbedrift. Da interessene kan være noe ulike, har Skattum lagt opp flere forskjellige «turforslag».
- Inspirasjonen for Arcus Opplevelse er «Lukte, Smake, Sanse» og vi har «grovdelt» i hovedtemaene vin og brennevin, forteller Skattum.

Den vininteresserte kan møte Frithjof Nicolaysen, en vinkjenner med ry langt utenfor Norges grenser. Halvor Heuch som tar for seg akevitt og norsk brennevinshistorie og produktutvikler Angelika Florvaag som forteller om ost og vin - en fantastisk kombinasjon. Floorvaag tok i sin tid doktorgraden på hullene i Jarlsbergosten og hvordan disse påvirker kvaliteten, noe som burde bety at damen kan sin ost.

Cognacen er heller ikke utelatt, og her er det Antoine Braastad Tiffon, slottsherren til Château de Triac, som tar de besøkende med inn i historien om Sverre Braastad fra Gjøvik og hvordan etterkommerne produserer de edle dråpene i dag.

Sensorikk
Lukt (og litt smak) er svært viktig i bedømmelse av vin og brennevin. Sensoriker Elin Ellann tar de besøkende med på en reise inn i sansenes verden og svarer på spørsmål rundt karakterisering av vin og brennevin.
- Selv om produktet Arcus Opplevelse nok vil modnes og utvikle seg videre over tid, tror jeg vi har laget et opplegg som publikum vil sette pris på, sier Ian Skattum.

- Så nå er det bare å stille i portvakta for å bli med på neste rundtur?

- Nei, så lett er det ikke. Arcus AS er en ISO-sertifisert bedrift der vi må ha tingene i system. Derfor må vi nok be de opplevelseshungrige om å ta kontakt på forhånd, smiler Skattum.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her