Drikke
Sats på skikkelig prosecco

Sats på skikkelig prosecco

Neste gang du er på reise må du velge riktig i prosecco-hylla.
Aase E. Jacobsen
02 August 2013 - 03:15

Jeg gråter inni meg hver gang jeg ser folk plukke med seg den gullfargete proseccoflasken fra taxfreehyllene. For det første betaler du 50 kroner bare for flasken. For innholdet er så å si det samme som i den «vanlige» som er billigere på polet enn på flyplassen.

For det andre er det et tvers gjennom kommersielt produkt jeg aldri ville brukt penger på. Ikke til sukkerhungrige 18-åringer en gang.

I hvert fall ikke så lenge det finnes bedre alternativer til bare to tiere mer.

Fyldig og elegant

Aller best blant flyplassproseccoene er Giustino B. Prosecco Valdobbiadene Extra Dry 2013 (42422)til kroner 159. Du sparer altså 40 kroner sammenlignet med polprisen, men her kaster du i hvert fall ikke bort 129 kroner som med «gullvinen».

Les mer om seriøs prosecco

Dette er en fyldig, elegant og lett mineralsk musserende vin, en seriøs prosecco, med veldig god frukt og lang ettersmak. Topp til alt av spekemat, fingermat med krydder, indisk mat, også en del thairetter eller bare når du har lyst på en stor god og ikke helt tørr munnfull.

Billig smaker som brus

Extra Dry betyr nemlig ikke ekstra tørr, men litt søtere enn brut, som «sec» innen champagne og cava.

Den er laget på nesten samme måte som de kommersielle proseccoene, nemlig gjennom charmat-metoden – brusmetoden om du vil. Men for industriutgavene går prosessen veldig raskt fra første gjæring til boblene er produsert. Omtrent som for brus! Derfor smaker mye prosecco akkurat som dette – bare med alkohol.

Bobler i tanken

Hos Ruggeri derimot får vinen hvile noen måneder i store tanker etter den første gjæringen. Når våren kommer overføres vinen til lukkete ståltanker. Her oppstår kullsyren gjennom tilsetting av gjær og sukker - og altså ikke i flasken som for såkalt klassisk metode.

Sjekk ut andre av Ruggeris proseccoer

For ekstra kompleksitet får vinen hvile på bunnfallet i tanken i tre måneder. Og det kjennes på smaken. Den har altså ikke noen antydning av pærebrus og sukkertøy som de enkleste proseccoene. Så kommer da også druematerialet fra grand cru-en Valdobbiadenes bratte og mineralrike skråninger.

Andre produsenter fra Valdobbiadene

Det er ikke alt som burde kalles prosecco selv om det står på flasken. Årsaken til at det er så mye kjip vare er at de tillatte utbyttene er ekstremt høye. Da loven for prosecco ble endret i 2009, ble riktignok maksutbytte reddusert til 180 hl/ha, men det er fortsatt veldig mye. og da det samtidig ble åpnet for at et større område (Veneto og Friuli) kunne produsere prosecco – fra Trieste i øst til Vicenza i vest, ble det opprinnelige"konseptet" utvannet.

Dessverre mye juks

Etterspørselen etter prosecco er stor over hele verden – takket være de lave prisene sammenlignet med annen boblevin.

Sjekk de nyeste proseccoene på polet

Dette er også grunnen til at man anslår at rundt 30 prosent av all prosecco er juks, altså at druene ikke kommer fra det «begrensete» området og/eller at det brukes andre druer enn det som er tillatt.

Glera er hoveddruen for prosecco, men de lokale druene verdiso og perera blandes ofte inn og kan gi interessante resultater.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du en svært prisgunstig og moderne vri på rioja – laget av en ekte vinmagiker
+
Ukens vin

Her får du en svært prisgunstig og moderne vri på rioja – laget av en ekte vinmagiker

Alvario Palacios er mest kjent for sine Priorat-viner, men det er i det østlige Rioja at røttene finnes.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se alt det gode du kan lage av et gresskar
Guide
Oppskrifter med gresskar

Se alt det gode du kan lage av et gresskar

Gresskar er så mye mer enn morsomme lykter til halloween. Her finner du de beste oppskriftene, både salte og søte.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv

Mitt favorittmåltid hjemme for tredje år på rad er ramen og en amerikansk chardonnay i kjølig stil. Det er sunt og næringsrikt, og denne vinen gir den siste lille magien for at dette skal bli full pott på hyggeskalaen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Fish and chips kan også være festmat
Dagens rett
Fish and chips med steinbit

Fish and chips kan også være festmat

Denne fiskeretten kommer til å bli godt mottatt av så vel store som små, og oppskriften er ikke vanskelig å følge heller.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du en svært prisgunstig og moderne vri på rioja – laget av en ekte vinmagiker
+
Ukens vin

Her får du en svært prisgunstig og moderne vri på rioja – laget av en ekte vinmagiker

Alvario Palacios er mest kjent for sine Priorat-viner, men det er i det østlige Rioja at røttene finnes.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se alt det gode du kan lage av et gresskar
Guide
Oppskrifter med gresskar

Se alt det gode du kan lage av et gresskar

Gresskar er så mye mer enn morsomme lykter til halloween. Her finner du de beste oppskriftene, både salte og søte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Du har en boblende høytid i vente – få opptil 40% rabatt på eksklusive musserendesmakinger
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Du har en boblende høytid i vente – få opptil 40% rabatt på eksklusive musserendesmakinger

For å gjøre juleforberedelsene enklere for deg, har vi satt sammen en enestående pakke – jo mer du smaker, desto større rabatt får du.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik lager du en smaksrik fiskemiddag på et kvarter
Dagens rett
Hurtigmarinert ovnsbakt laks med couscoussalat

Slik lager du en smaksrik fiskemiddag på et kvarter

Ok, de femten minuttene er ikke iberegnet oppvarmingen av ovnen. Men uansett er denne oppskriften kjapp som få. Og riktig så velsmakende.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik gjør du grillkyllingen sexy
Dagens rett
Grillet kylling med spinatpasta

Slik gjør du grillkyllingen sexy

Nygrillet kylling er lettvint. Det er også kyllingbryst. Du velger selv hva du bruker i denne fristende oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv

Mitt favorittmåltid hjemme for tredje år på rad er ramen og en amerikansk chardonnay i kjølig stil. Det er sunt og næringsrikt, og denne vinen gir den siste lille magien for at dette skal bli full pott på hyggeskalaen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her