Drikke
Sats på skikkelig prosecco

Sats på skikkelig prosecco

Neste gang du er på reise må du velge riktig i prosecco-hylla.
Aase E. Jacobsen
02 August 2013 - 02:15

Jeg gråter inni meg hver gang jeg ser folk plukke med seg den gullfargete proseccoflasken fra taxfreehyllene. For det første betaler du 50 kroner bare for flasken. For innholdet er så å si det samme som i den «vanlige» som er billigere på polet enn på flyplassen.

For det andre er det et tvers gjennom kommersielt produkt jeg aldri ville brukt penger på. Ikke til sukkerhungrige 18-åringer en gang.

I hvert fall ikke så lenge det finnes bedre alternativer til bare to tiere mer.

Fyldig og elegant

Aller best blant flyplassproseccoene er Giustino B. Prosecco Valdobbiadene Extra Dry 2013 (42422)til kroner 159. Du sparer altså 40 kroner sammenlignet med polprisen, men her kaster du i hvert fall ikke bort 129 kroner som med «gullvinen».

Les mer om seriøs prosecco

Dette er en fyldig, elegant og lett mineralsk musserende vin, en seriøs prosecco, med veldig god frukt og lang ettersmak. Topp til alt av spekemat, fingermat med krydder, indisk mat, også en del thairetter eller bare når du har lyst på en stor god og ikke helt tørr munnfull.

Billig smaker som brus

Extra Dry betyr nemlig ikke ekstra tørr, men litt søtere enn brut, som «sec» innen champagne og cava.

Den er laget på nesten samme måte som de kommersielle proseccoene, nemlig gjennom charmat-metoden – brusmetoden om du vil. Men for industriutgavene går prosessen veldig raskt fra første gjæring til boblene er produsert. Omtrent som for brus! Derfor smaker mye prosecco akkurat som dette – bare med alkohol.

Bobler i tanken

Hos Ruggeri derimot får vinen hvile noen måneder i store tanker etter den første gjæringen. Når våren kommer overføres vinen til lukkete ståltanker. Her oppstår kullsyren gjennom tilsetting av gjær og sukker - og altså ikke i flasken som for såkalt klassisk metode.

Sjekk ut andre av Ruggeris proseccoer

For ekstra kompleksitet får vinen hvile på bunnfallet i tanken i tre måneder. Og det kjennes på smaken. Den har altså ikke noen antydning av pærebrus og sukkertøy som de enkleste proseccoene. Så kommer da også druematerialet fra grand cru-en Valdobbiadenes bratte og mineralrike skråninger.

Andre produsenter fra Valdobbiadene

Det er ikke alt som burde kalles prosecco selv om det står på flasken. Årsaken til at det er så mye kjip vare er at de tillatte utbyttene er ekstremt høye. Da loven for prosecco ble endret i 2009, ble riktignok maksutbytte reddusert til 180 hl/ha, men det er fortsatt veldig mye. og da det samtidig ble åpnet for at et større område (Veneto og Friuli) kunne produsere prosecco – fra Trieste i øst til Vicenza i vest, ble det opprinnelige"konseptet" utvannet.

Dessverre mye juks

Etterspørselen etter prosecco er stor over hele verden – takket være de lave prisene sammenlignet med annen boblevin.

Sjekk de nyeste proseccoene på polet

Dette er også grunnen til at man anslår at rundt 30 prosent av all prosecco er juks, altså at druene ikke kommer fra det «begrensete» området og/eller at det brukes andre druer enn det som er tillatt.

Glera er hoveddruen for prosecco, men de lokale druene verdiso og perera blandes ofte inn og kan gi interessante resultater.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her