Satte verdensrekord med fårikål

Med 500 kilo lammekjøtt, 450 kilo hodekål, ti kilo salt og to kilo pepper har Norge nok en gang skrevet seg inn i Guinness rekordbok. Torsdag ble Fårikålens festdag feiret med verdens største fårikålgryte. Og denne gangen ble den ikke svidd.

På andre forsøk klarte Opplysningskontoret for kjøtt endelig å sette verdensrekord i fårikålkoking. I fjor ble kålen svidd, og forsøket gikk i vasken.

- Vi bestemte oss der og da for å gjøre forsøket på nytt, og i år lyktes vi - heldigvis, sier en gledesstrålende Margot Loe ved Opplysningskontoret for kjøtt.

Fårikålpoliti
Det var Kjøttbransjens Elitelag som stod for selve kokingen, og det selvoppnevnte Fårikålpolitiet var selvsagt til stede for, etter eget utsagn, å "fårsikre seg om at alt gikk riktig får seg".

- Svidd fårikål smaker ikke bare litt vondt, det smaker helt grusomt. Men denne er godkjent og vel så det, sa "politisjef" Even Nordahl etter å ha smakt på innholdet i rekordgryta. Fårikålpolitiet ser det blant annet som sin oppgave å reise rundt og sjekke at spisestedene feirer Fårikålens festdag med fårikål på menyen.

- Det er et snilt politi, men vi unnslår oss ikke for å ilegge fårenklet fårelegg der det er påkrevet. Mindre fårseelser, som å koke pepperkornene i metallbeholder, ser vi litt gjennom fingrene med. Da nøyer vi oss med en advarsel, sier politisjefen.

Forskerhjelp
Rekordgryta veide 393 kilo netto, og det måtte to meterlange rørespader til for godt resultat. Forskere fra Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo har hjulpet Opplysningskontoret med testing og forbedringer av fjorårets gryte, slik at man skulle unngå en gjentakelse av fjorårets fadese.

Fårikål er Norges nasjonalrett nummer én, ifølge Nitimens lyttere. Faktisk oppgir, ifølge en MMI-undersøkelse utført for Opplysningskontoret for kjøtt, at hele 83 prosent av oss spiste fårikål i løpet av fjoråret. Fårikål er åpenbart også en svært sosial matrett. 30 prosent sier de inviterte venner eller selv var invitert på fårikål.

- Det er jo en matrett som er både lettvint og god. Og det er enkelt å servere fårikål til mange, sier Margot Loe.

Fårikål er kultur
Årets rekordgryte inneholdt kjøtt av beste kvalitet fra sau og lam som har trasket i den norske fjellheimen. Kålen har vokst i god jord, i Sande.

Av dette ble det over 3000 smaksporsjoner, som ble delt ut til publikum på Stortorget i Oslo, med selveste kulturminister Valgerd Svarstad Haugland i spissen. Hun ble kjørt fra Stortinget av fårikålpolitisjefen selv, og det med brekende sirener. Kulturministeren slo ettertrykkelig fast at fårikål er kultur.

- Også så lettvint! I en travel hverdag er fårikål helt ideell mat. Fårikål lager seg så å si selv, og dessuten blir den bare bedre av å stå et par dager. Alle nordmenn bør spise fårikål minst ti ganger i året, sa Svarstad Haugland.

Kilde: Ingunn Solli, Pressekontoret / Opplysningskontoret for kjøtt
Foto: Johnny Syversen

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen