Vin
Sauvignon blanc-mesteren

Sauvignon blanc-mesteren

Jackson Estate har tatt Marlborough-sauvignonen noen steg oppover kvalitetsstigen. Mer av alt, uten at det går på bekostning av elegansen, er resepten.
Aase E. Jacobsen
22 September 2014 - 19:00

Jackson Estates sauvignon blancer skiller seg en del fra det generelle imaget til Marlborough-sauvignon ved at de er mer aromatiske og ikke bare byr på ”grønn asparges og urter”. Stilen er mer floral og med rik gul frukt, veldig god syre og fylde, og med et fint mineralpreg i bakkant.

Jakter på frukt

Forklaringene er i følge innehaver John Stichbury satsing på å hente mest mulig ut av hver enkelt parsells potensial ved hjelp av både bærekraftig praksis i vinmarken og moderne teknologi og kunnskap. Samtidig som

Dette er Marlborough

Marlborough er en veldig ung vinregion. 1973 var startskuddet for de første beplantingene. Den korte historien til tross står nå Marlborough for 79 prosent av New Zealands totale vinproduksjon.

Hunter’s var pioneren sammen med Cloudy Bay når det gjaldt å få oppmerksomhet utenfra. Gjennombruddet for Marlborough (og sauvignon blanc) var da Ernie Hunter stakk av med den gjeveste prisen i Sunday Times Wine Festival i London i 1986. Og resten er historie.

Også jordsmonnet er ungdommelig. Det er formet i løpet av de siste 14.000 år og er veldig grusdominert. Noen steder står vinstokkene rett i grusen, andre steder er det inntil 1,2 meter med toppjord. Jordsmonnet har naturlig lav produktivitet og drenerer godt.

Marlborough er en svært tørr region. Derfor tys det i stor grad til vanning. Dessuten har den et kjølig klima med stor forskjell på dag- og nattemperatur. Midtsommers er gjennomsnittstemperaturen på dagtid bare 24 grader. Likevel har området det høyeste antall årlige soltimer i hele New Zealand. Mengden sol er den samme som i Burgund, men gjennomsnittlig døgntemperatur er lavere. Om vinteren er det forholdsvis kaldt, men områdene hvor vinmarkene ligger får aldri snø, derimot er frost og hagl hyppige gjester.

Marlborough deles inn i tre underområder. Wairau Valley er det opprinnelige Marlborough og samler mesteparten av regionens til sammen 23.600 hektar. I løpet av det siste tiåret er det blitt en del aktiviteten også i de enda kjøligere såkalte Southern Valleys, Fairhall, Hawkesbury og Waihopai, samt Awatere Valley, som er aller kjøligst og tørrest. Begge de to nyere underområdene er noe mer kupert enn Wairau. I Awatere som er det sist ”oppdagete” underområdet satses det utelukkende på sauvignon blanc og pinot noir.

 

druekarakteren ikke for noen pris må ”forstyrres”. Dessuten har de kuttet avlingene ned til 9 tonn pr hektar. - Dermed får vi frem mer frukt, sier han.

Å fjerne løvverk er en annen viktig komponent for Jackson Estate. – Vi fjerner så mye at det er mulig å se hvorvidt det er en kvinne eller mann som befinner seg på andre siden av vinranken, ler John.

Mens det er Geoff Woolcombe som har tatt seg av vinmarkene siden starten i 1988, er det unge Mike Paterson som lager vinene i dag. John er ikke direkte involvert i dyrkingen eller vinfremstillingen, men bistår gjerne når det kommer til sammensetningen av de endelige vinene. ”Standard”-sauvignonen, Stich, for øvrig oppkalt etter ham selv, er satt sammen av druer fra inntil 20 parseller. En svært overbevisende vin som er gjæret ved lav temperatur i rundt 3 ½ uker.

Satser på pinot noir

Enkeltvinmarks-sauvignonen Grey Ghost får ekstra behandling. Druene plukkes for hånd og gjæringen skjer med naturgjær og ved 20 grader. Den er dessuten delvis gjæret i brukte barriques og får ligge på hele bunnfallet i ett år. Resultatet er en veldig seriøs sauvignon med mye stoff og kraft. Syren er veldig frisk og frukten er stor uten å være pompøs takket være at druene plukkes før de er helt modne. Her er derimot mye sitrusskallpreg og fatet er godt integrert.

Med 100 hektar fordelt på mange deler av Marlboroughs Wairau Valley er Jackson en betydelig aktør i dette underområdet. Tippoldeforeldrene til John, Adam og Alice Jackson, var for øvrig de første som etablerte seg i Marlborough i 1843. Men Jackson Estate ble først etablert i 1988 da Stichbury plantet de første vinstokkene. Frem til da hadde familien i generasjoner livnært seg av jordbruk, heste- og sauedrift. Den første vinen ble lansert tre år senere, men den ble laget hos Cloudy Bay, som ligger bare noen kilometer unna. – Jeg ga dem druene, og betalingen var i form av vin, ler han i dag.

Allerede fra starten av satset John på mer enn én druesort, både chardonnay, riesling og pinot noir. Sistnevntes økende popularitet har gjort at John har kuttet ned på chardonnay-andelen til fordel for pinot noir. I dag har Jackson Estate to ulike parseller som gir Widow Pinot Noir og enkeltvinmarkvinen Gum Emperor som bare lages i de beste årene. Jordsmonnet er i stor grad det samme med 30 cm avleiringsjord over leire og grus.

Marlborough.

 

Trenger mineraltilskudd

All pinot noir som for øvrig er Dijon-kloner, høstes for hånd og gjæres naturlig. Alkoholgjæringen er relativt raskt unnagjort ved temperaturer på 32-34 grader. Modningen og den malolaktiske gjæringen foregår i brukte barriques. Vinene verken klares eller filtreres før flasketapping og har derfor mye stoff og stor deilig frukt som holdes i sjakk av veldig god syre.

Hos Jackson Estate brukes bare vanningssystemet for å tilsette gjødsel, primært mineraler som potassium, kalsium og svovel. – Siden vi har såpass mye yngre jordsmonn enn eksempelvis i Europa, er ikke jorden så mineralrik som vi skulle ønske oss. Derfor trenger den drahjelp for å oppnå balanse, forklarer John.

Mike Paterson (tv), John og Jo Stichbury samt Geoff Woolcombe som er selve teamet bak Jackson Estate.

 

Dessuten bidrar kalsiumtilsettingen til å rydde botrytisproblemene av veien. – Kalsium gjør at skallene blir tykkere og mer motstandsdyktige mot råte. Også svovel virker på samme måten, hevder han.

Mange vinbønder sliter imidlertid med ubalanse i vinmarkene på grunn av for mye vanning og gjødsling. - Det vet vi siden vi lager vin for en del andre vinbønder. Ofte må gjæringen restartes, gjerne flere ganger. Det er kostnadsdrivende samtidig som det gir seg utslag i smaken.

Unngår supermarkedene

For mye vann og gjødsel øker avlingen og karakteren på vinen blir rett og slett for ”grønn” og spinkel. Enkelte produsenter etterstreber denne stilen. Men altså ikke hos Jackson Estate.

John er også opptatt av å plukke druene på det mest ressursbesparende tidspunktet. – Om druene kommer til vinkjelleren om natten, slipper vi å kjøle dem ned før prosessering. Det er langt mer miljøvennlig samtidig som man reduserer bruken av svovel for å unngå oksidering, hevder han.

Jackson Estate tapper ikke alt som produseres med egen etikett. En tredel av volum selges i bulk. – Jeg gjør heller det enn å kutte pris og kvalitet, sier John. Han er kritisk til blant andre Cloudy Bays dumping av priser på grunn av overproduksjon, og styrer derfor unna fristelsen for å selge til supermarkedene.

Men selge må han nok på et eller annet tidspunkt, for ingen av barna er interessert i å holde liv i familietradisjonen. - De vil forbli vinforbrukere, smiler John og understreker at han ikke vil selge jorden, men er åpen for å se på selve vinproduksjonen. Ganske nylig inngikk Jackson Estate distribusjonsavtale med Gonzalez Byass.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Så godt kan fire enkle ingredienser smake
Dagens rett
Cacio e pepe

Så godt kan fire enkle ingredienser smake

Pasta, smør, ost og pepper er alt du trenger for å lage denne nydelige pastaretten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Skal du ha en treliter på lur i sommer, er det denne du skal gå for
+
Ukens vin

Skal du ha en treliter på lur i sommer, er det denne du skal gå for

Den er både innsmigrende og karaktersterk som skapt for vinkos rundt bålet eller under varmelampen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets norske nypoteter er her. Nytes mens de er på sitt aller beste
Guide
Oppskrifter nypotet

Årets norske nypoteter er her. Nytes mens de er på sitt aller beste

Nå er det som for mange er årets høydepunkt på matfronten, de norske nypotetene kommet. Dyrt, sier noen, verd hver krone, sier andre. Nyt dem mens de er som ferskest sier vi.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren

Dette er nemlig mencia og Bierzo på toppnivå, men til veldig gunstige priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så godt kan fire enkle ingredienser smake
Dagens rett
Cacio e pepe

Så godt kan fire enkle ingredienser smake

Pasta, smør, ost og pepper er alt du trenger for å lage denne nydelige pastaretten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her