Scandinavian Beverage Group med rekordresultat

Scandinavian Beverage Group (SBG) en av de ledende selskaper innen vin, brennevin, importøl og logistikk - hadde i fjor sitt beste år noensinne, med en økning i omsetning eksklusive avgifter på hele 110 prosent.
Redaksjonen
09 April 2002 - 01:00

Omsetningen i SBG endte i 2001 på NOK 1,864 millioner inkludert avgifter, mot NOK 1,108 millioner kroner i 2000. Deler av denne økningen skyldes oppkjøp av selskapene Strøm i Norge, samt oppkjøpet av Bibendum i Sverige. Den organiske veksten har også vært meget sterk med en økning på vel 20 prosent og skyldes en kraftig økning i volum og markedsandeler. I løpet av fjoråret økte volumet med hele 117 prosent til 26 millioner liter vin og brennevin.
 
3 av 10 flasker
Den kraftige omsetningsøkningen gjør at SBG fortsetter å styrke posisjonen. Markedsandelene samlet for SBG er ulik innen de ulike produktkategoriene, men innen vin er nærmere 3 av 10 flasker som selges i Norge fra et SBG selskap.
 
- SBG er dermed i ferd med å nå sin målsetting om å bli den største aktøren i det norske vin- og brennevinsmarkedet.. Gruppens sterke utvikling er hovedsakelig ikke skapt gjennom oppkjøp, men gjennom industriell forretningsutvikling hvor alle gruppens selskaper selv har et sterkt ønske om å være best i markedet, sier konsernsjef Thomas Føyen i SBG.
 
Etter kjøpet av svenske Bibendum i 2000 har SBG med en markedsandel på 7 prosent i det svenske markedet som gjør at SBG Gruppen fremstår som den ledende norsk-svenske importgruppering av merkevarer innen alkoholholdige produkter. Vi har videre ekspansjonsplaner i Norden med fokus på Sverige og Finland, men veksten skal være med de riktige partnerne og i rett tempo. I forhold til driften har 2001 vært et omstruktureringsår i Sverige hvor vi nå har etablert SBG driftsstrukturen, uttaler Føyen.
 
Kraftig økning i driftsresultatet
SBGs bruttofortjeneste i 2001 endte på 243 millioner kroner, mot 136 millioner kroner i 2000, det vil si en økning på 79 prosent. Dekningsgraden ble i samme periode noe redusert som følge av SBGs inntreden i det svenske markedet, der prispresset er høyere og marginene lavere. Videre skyldes reduksjonen i marginene endring i den totale produktmiksen.
 
EBITA viser en vekst på hele 56 prosent som følge av volumøkninger, og den største delen av økningen skyldes oppkjøp. Organisk vekst fra eksisterende selskaper står for cirka 10 prosent av økningen. Økningen i EBITA fra organisk vekst kommer til tross for at det er brukt betydelig midler i oppbygging av nordisk struktur, samt etablering og investering i nye selskaper.
 
- Vi fremstår i dag som den mest lønnsomme grupperingen i dette markedet i Norge og innen importerte drikkevarer i Norden. Bakgrunnen til dette er i første rekke at vi har den mest effektive driftsstrukturen hvor vekst gir ytterligere skalafordeler i forhold til konkurrentene, sier adm. dir Dag Fladby.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her