Seierens frukter

Noen ganger kan man vinne både heder og fornøyelse av å være god i restaurantbransjen. Vinkelner Pontus Dahlström fra Bagatelle dro på vinnerreise til Champagne Moët & Chandon sammen med Tina Jacobsen fra Engø Gård. Hvilke egenskaper bør du ha for å vinne
Redaksjonen
22 Juni 2004 - 02:00

I fjor høst vant Pontus Dahlström (24), vinkelner på restaurant Bagatelle, konkurransen Young Sommelier 2003, mens Tina Jacobsen (22), kokk på Engø Gård, vant Young Chef 2003. Premien var en tur til Moët & Chandon i Champagne.
 
Det er altså både heder og fornøyelser å vinne på å være dyktig i denne ikke alltid like gloriøse bransjen. Aldri før har mat & drikke vært hipt på samme måte som nå. Stadig flere unge ønsker å briljere med både kokekunst og vinkunnskap. Og konkurranser som Young Chef og Young Sommelier sørger for å hedre dem som hedres bør. To nye, unge vinnere får seg en herlig tur til Champagne - hvert år.
 
Men hva skal til for å bli god nok til å vinne? Hvordan har for eksempel Pontus Dahlström skaffet seg så store kunnskaper om vin? Han kommer riktignok fra en familie med restauranttilknytning, men er slett ikke sikker på om hvor mye det har hjulpet. Det viktigste ser ut til å være en blanding av kvalitetsbevissthet, systematikk og lidenskap.
 
- Å være vinkelner er intet yrke, det er en livsstil, sier han med glede og iver i stemmen. - Du lever vin, tenker vin. Det første jeg tenker på om morgenen er vin. Som vinkelner selger jeg ikke mat og vin, jeg selger opplevelse. Derfor er det viktig å reise mye; spise og drikke der vinen har sine røtter, kjenne folkene bak maten og vinen. Hvorfor passer en syrlig riesling i Alsace så godt til foie gras akkurat der? Hva er det som gjør at en sauternes passer så godt til foie gras i Bordeaux?
Pontus har laget seg et indre kart over viner i forhold til syre og sødme og modenhet. Hver gang han smaker vin blir vinen plassert i det indre kartet, som stadig bygges ut og blir skarpere og tydeligere tegnet, med mer plass til særtrekk. Under en blindtest må man så bruke analytisk evne, ved helt enkelt utelukke visse alternativer og avgrense mulighetene, slik at faren for å gjette feil blir mindre.
 
Personlig har han en forkjærlighet for syre i en vin. Moët & Chandon er tilfeldigvis et av hans favoritthus i Champagne, som dessuten er hans yndlingsvin. Tina Jacobsen sluttet seg til dette; til skalldyr ved sjøen en varm sommerdag foretrekker hun champagne, ikke chablis eller sancerre.
 
Turen ga rikelig anledning til å bli bedre kjent med nettopp denne drikken både gjennom omvisning på Moët & Chandons mange fasiliteter samt ikke minst smaking av husets mange ulike champagnecuvéer.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her