Senker restaurantmomsen

Den finske regjeringen vil senke momsen på servering. Restaurantnæringen i Norge har lenge ivret for det samme.
Redaksjonen
04 Mai 2009 - 17:00

EUs finansministre er blitt enige om å redusere merverdiavgiften. Medlemslandene kan nå kutte momsen på visse tjenester hvis de vil. I Finland har regjeringen planer om å senke den såkalte restaurantmomsen fra 22 til 12 prosent.
 
Så fort som mulig
Ann Selin, leder av det finske fagforbundet Servicefacket PAM, har stor sans for beslutningen.
 
- Vi har ventet lenge på muligheten til å senke momsen. Det bør skje så fort som mulig her i Finland, sier hun.
 
Håper på flere kunder
Restauranteierne har store forventninger til det planlagte avgiftskuttet. Eierne tror at det også vil sørge for en prisreduksjon, og dermed flere kunder.
 
- Ja, vi håper at prisene går ned, samt at flere mennesker går på restaurant, sier Susanne Leikkari, restaurantsjef på La Famiglia i Helsingfors.
 
Konkurransevridende
I Norge har næringen ivret lenge for det samme, uten å fått gehør hos dem som bestemmer. Satsen for restaurantmomsen er på 25 prosent i Norge, mens matmomsen er blitt kuttet til 14.
 
- Klart konkurransevridende, mener også Clas Delp, forbundssekretær i Fellesforbundet med ansvar for hotell, restaurant og reiseliv.
 
- Mens bensinstasjoner og take-away-kjeder har lavere momssats på sine tjenester, betaler for eksempel veikroene eller restaurantene full sats på 25 prosent. Sånn kan det ikke fortsette, sier Delp til magasinett.org.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her