Senker restaurantmomsen

Den finske regjeringen vil senke momsen på servering. Restaurantnæringen i Norge har lenge ivret for det samme.

EUs finansministre er blitt enige om å redusere merverdiavgiften. Medlemslandene kan nå kutte momsen på visse tjenester hvis de vil. I Finland har regjeringen planer om å senke den såkalte restaurantmomsen fra 22 til 12 prosent.
 
Så fort som mulig
Ann Selin, leder av det finske fagforbundet Servicefacket PAM, har stor sans for beslutningen.
 
- Vi har ventet lenge på muligheten til å senke momsen. Det bør skje så fort som mulig her i Finland, sier hun.
 
Håper på flere kunder
Restauranteierne har store forventninger til det planlagte avgiftskuttet. Eierne tror at det også vil sørge for en prisreduksjon, og dermed flere kunder.
 
- Ja, vi håper at prisene går ned, samt at flere mennesker går på restaurant, sier Susanne Leikkari, restaurantsjef på La Famiglia i Helsingfors.
 
Konkurransevridende
I Norge har næringen ivret lenge for det samme, uten å fått gehør hos dem som bestemmer. Satsen for restaurantmomsen er på 25 prosent i Norge, mens matmomsen er blitt kuttet til 14.
 
- Klart konkurransevridende, mener også Clas Delp, forbundssekretær i Fellesforbundet med ansvar for hotell, restaurant og reiseliv.
 
- Mens bensinstasjoner og take-away-kjeder har lavere momssats på sine tjenester, betaler for eksempel veikroene eller restaurantene full sats på 25 prosent. Sånn kan det ikke fortsette, sier Delp til magasinett.org.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen