Sensuell argentiner

Etter nylig å ha sett filmen Åndenes Hus som utspiller seg i et latinamerikansk land oppstod trangen til en argentinsk vin av samme kaliber. Enten stor og kraftig med aromaer i retning hestesvette eller mer elegant med kjøttfull frukt. Så forskjellige, men likevel i slekt, med det latinamerikanske temperament som fellesnevner, er nemlig de to utgavene av ukens vin. 20.04.99.

Caballero de la Cepa som oversatt betyr vinmarkenes ridder, er et godt navn på toppvinene til Finca Flichman, som er å finne blant Argentinas beste vinhus. Deres Caballero de la Cepa Cabernet Sauvignon 1995 (7608) (nå i 1995-årgang) gir assosiasjoner til argentinske cowboys; rustikk og kraftig med behov for å temmes. En vin du ikke glemmer så lett. Den brenner seg inn i bevisstheten som øynene til Antonio Banderas i nevnte film. Før vi helt mister konsentrasjonen: Vinen er perfekt til store, blodige biffer.
 

 
Søstervinen, Caballero de la Cepa Malbec 2013 (13639) , er i 1996-årgangen ikke mindre kjøttfull men spiller derimot på andre strenger. Mer som den kvinnelige partner i en argentinsk tango. En meget god matvin er også denne. Sensuell på en frodig måte. Mye mørk god frukt, litt jordlig i stilen, smaksrik med bløte tanniner og god syre og de karakteristiske trekkene til druen malbec, nærmere bestemt bitterfruktige aromaer. Som i møtet med mat, også av det godt krydrede slaget, rundes av og gjør vinen myk og smidig. Vinen er fleksibel og passer til en rekke kjøttretter med rødt kjøtt. Trenger du mer inspirasjon, er det bare å ta frem Isabel Allendes vakre prosa- kokebok, Afrodite - Fortellinger, oppskrifter og andre afrodisiaka, som du kan lese om her. Retten orientalsk oksefilet som finnes i boken sitter som et skudd sammen med Malbec'en.
 
Malbec omtales ofte som Argentinas nasjonaldrue. Malbec ankom landet fra Frankrike først for to hundre år siden. Og lenge etter at de spanske erobrerne og misjonærene satte den første vinstokken i argentinsk jord i 1557. Malbec dekker bare fem prosent av vinmarkene. Argentinsk vinproduksjon domineres fortsatt av billig og enkel vin som i stor grad konsumeres innenlands. I 1992 var gjennomsnittlig årlig forbruk på hele 50 liter vin.
 
I dette enorme landet som er sju ganger størrelsen av Norge, er imidlertid ikke vinmarker det mest typiske trekket. Høyslettene og ikke minst pampasen med kveg så langt øyet rekker er mer karakteristisk. Samt enorme områder med frukttrær. Vinproduksjonen er konsentrert i den viktigste regionen, Mendoza, ved foten av Andes-fjellene; og det er her all kvalitetsvinen kommer fra, så også denne ukens vin(er).
 
Tekst: Aase E. Jacobsen
20.04.99
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen