Siste flaske med verdens eldste maltwhisky til Norge

Det er en norsk eier som har sikret seg den siste flasken med verdens eldste singlemalt-whisky. Flasken ble solgt fra Glenfiddich i Skottland og har vært lagret på eikefat i 64 år.
Redaksjonen
03 April 2005 - 02:00

Det var i slutten av februar at Glenfiddich-destilleriet solgte det siste partiet. Totalt har det blitt tappet 61 flasker med de edle dråpene fra 1937. Det er Bibendum, den norske whiskyimportøren, som har sikret seg klenodiet - flaske nummer 61.
 
- Vi er med på å skrive whiskyhistorie, men historien er ikke fullført ennå. Vi kommer til å selge flasken og dets edle innhold videre til en nordmann. Flasken, Glenfiddich Rare Collection 1937, har vi fått fra familien Grants som eier Glenfiddich. De har den første flasken som ble tappet og har gitt oss den siste, sier Thomas Patay som er adm.dir i Bibendum.
 
Høy prisklasse
Verdens eldste singlemalt whisky ble lagret på eikefat 17. juli 1937. I 2001, etter 64 år, anså man whiskyen på lagringsfat 843 til å være moden og edel nok til å kunne tappes og lanseres som Glenfiddich Rare Collection 1937. I slutten av februar i år ble det siste partiet med whisky fra 1937 sendt fra destilleriet i Skottland. Seks flasker ble sendt til Hong Kong - fire av de er allerede solgt - en flaske ble sendt til Sverige og den aller siste flasken (nr 61) som ble tappet fra eikefatet er altså i norsk besittelse.
 
I Sverige gikk en av flaskene fra samme tønne for rundt 150.000 svenske kroner. Prisen i Norge vil anslagsvis ligge på rundt 130.000 norske kroner, anslår Patay.
 
Whisky eldes ikke på flaske, det er når den tappes fra eikefatet som er interessant. Langtidslagring er krevende, drikken skal beholde styrken samtidig som smaken skal utvikles. Man regner med at rundt to til tre prosent av innholdet på et 500 litersfat fordamper hvert år. Eikefatet fra 1937 ble tappet for hånd i 2001 og fylte opp 61 flasker - resten av innholdet har fordampet til glede for englene over Dufftown.
 
Den 64 år gamle whiskyen beskrives som eksepsjonell, med en duft av robust eik, sjokolade, rosiner, kanel og kløver. Den har en dyp valnøtt farge og en myk smak med toner av cheddarost, sjokolade og eik. Ettersmaken har innslag av søt tobakk og fruktkake. Alkoholprosenten er på 44 prosent men er lite fremtrendene.
 
Står fast på tradisjonene
Glenfiddich er den eneste uavhengige og familieeide whiskyprodusenten som er igjen av betydning. I dag er Glenfiddich verdens mest solgte single malt whisky og tilverkes på samme plass og med de samme ingrediensene som man brukte da man startet opp i 1887. Glenfiddich var den første whiskyen som ble eksportert fra Skottland og kan i dag kjøpes i 180 land. Destilleriet er fortsatt i familen Grants eie og styres i dag av den femte generasjonen Grant.
 
Kilde: Bibendum

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kypros er et skatteparadis for druer
+

Kypros er et skatteparadis for druer

Kypros med sin minst 5000 år lange vintradisjon, er i dag et veldig spennende vinland med spektakulære høytliggende terrasserte vinmarker med upodete vinstokker, satsning på egenartede lokale druesorter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Legg en saftig entrecote på grillen
Dagens rett
Entrecôte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote på grillen

Vi tar sikte på knallvær slik at du kan fyre opp grillen og prøve deg på denne supre oppskriften med entrecôte. Regner og blåser det, går du for stekepanne og ovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette klarer du ikke å stå imot
Dagens rett

Dette klarer du ikke å stå imot

Kamskjell og reker på stekt piggvar med friskkuttede grønnsaker og sjysaus er bare så fristende - og ikke minst veldig enkelt å lykkes med. Det er bare å løpe til fiskedisken med en gang

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa
+
Mat og vin i kombinasjon

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa

Med slike råvarer og flasker er det lett å holde løftet. Bare prøv selv.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kypros er et skatteparadis for druer
+

Kypros er et skatteparadis for druer

Kypros med sin minst 5000 år lange vintradisjon, er i dag et veldig spennende vinland med spektakulære høytliggende terrasserte vinmarker med upodete vinstokker, satsning på egenartede lokale druesorter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Legg en saftig entrecote på grillen
Dagens rett
Entrecôte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote på grillen

Vi tar sikte på knallvær slik at du kan fyre opp grillen og prøve deg på denne supre oppskriften med entrecôte. Regner og blåser det, går du for stekepanne og ovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Unike sørafrikanere med klassikerstatus
+
Godbiter i pollisten

Unike sørafrikanere med klassikerstatus

Opprinnelsen har ikke det beste renommet, men det er som med hunden og hårene, for selv Robertson kan by på gull i flytende form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren
+
Ukens vin

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren

Denne hvitvinen er både aromatisk og syrefrisk og med nok fylde til å følge augustmenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret
Dagens rett

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret

Kylling smaker relativt lite i seg selv, så en marinade er ofte en smaksbærende faktor. Men ikke nok, for tilbehøret må også ha mye smak - som her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette klarer du ikke å stå imot
Dagens rett

Dette klarer du ikke å stå imot

Kamskjell og reker på stekt piggvar med friskkuttede grønnsaker og sjysaus er bare så fristende - og ikke minst veldig enkelt å lykkes med. Det er bare å løpe til fiskedisken med en gang

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her