Sjekker trygdemisbruk i restaurantbransjen

Nå er NAV i gang med å undersøke trygdemisbruk i restaurantbransjen i Fredrikstad.
Redaksjonen
30 November 2009 - 15:00

Også NAV var med på den store razziaen mot byens restaurantbransje forrige helg. I løpet av kvelden traff kontrollørene flere restaurantansatte som mottar forskjellige stønader, men som likevel var på jobb.

-Nå må vi sjekke nærmere om denne jobbingen er forenlig med stønadene de mottar, sier avdelingsdirektør Lars Petter Mauseth ved NAV kontroll Øst til Fredrikstad Blad og fortsetter:

- Vi avdekket også at ti personer av en eller annen grunn ikke var innmeldt i Arbeidstakerregisteret. Det kan se ut til at de to sakskompleksene glir litt over i hverandre.

Begrenser informasjonen
Han vil ikke kommentere hvor mange personer som vurderes for trygdemisbruk og hvilke bedrifter som er i søkelyset.

- Det eneste jeg kan si er at vi bare var med på en begrenset del av kontrollen. Folkene fra NAV var kun innom tre bedrifter for å sjekke de ansatte som var på jobb, sier Mauseth.

Men Mauseth legger til at det ikke er tilfeldig hvilke steder NAV ønsket å være med til.
- Vi vurderte litt på forhånd hvilke steder som var mest aktuelle. Restaurant er en bransje hvor det vanligvis er store utskiftninger blant de ansatte, og i de tilfellene hvor Arbeidstakerregisteret viser liten bevegelse eller hvor det er påfallende få ansatte, blir vi nysgjerrige, sier Mauseth.

Kan ha en god forklaring
Fra før vet man at manglende innmelding av ansatte til Arbeidstakerreisteret ikke nødvendigvis trenger å være verre enn slurv og dårlige rutiner. Men det kan også være at det er personer det ikke skal være synlig at er på jobb.

- Eller det kan være svart arbeid?
- Ja, det kan det godt være. Den siden av saken må skattemyndighetene sjekke ut.
For NAVs del regner han med at konklusjonen er klar i løpet av en måneds tid.

Overrasket over hva de fant
Mauseth er lettere overrasket over hvor mange mistenkelige tilfeller som er avdekket i Fredrikstad.

- Dette er noe mer enn vanlig på slike kontroller, sett opp mot at vi bare har sjekket tre bedrifter. På en annen side har det ikke vært noen aksjoner på lenge i Fredrikstad. Erfaringen vår er at antall feil går ned i perioder hvor vi er aktive på kontrollfronten, sier Mauseth til Fredrikstad Blad.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her