Sjeldenhet som bør prøves

Denne madeiraen har tilnærmet perfekt balanse og er et funn for den som ikke er så glad i søte viner.
Aase E. Jacobsen
19 Oktober 2006 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Madeira står ikke øverst på listen over populære vintyper. Mange forbinder det med en generasjon som for lengst er gått i graven. Og siden polets faste sortiment bare byr på én eneste utgave, blir salget også deretter.

For ung
Selv om Cossart Gordon Verdelho 5 Years Old (13383) er vel verd pengene, viser den ikke madeiras og verdelhodruen i særdeleshet sitt potensial. Til det er den rett og slett for ung.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Madeira er nemlig en vintype som i en helt annen grad enn sine artsfrender portvin og sherry tåler og trenger lang fatlagring. Den spesielle fremstillingsmåten gjør dessuten at madeira holder lenge selv etter at flasken er åpnet.

Passe søt
Ikke det at det er noe problem når det er snakk om så gode eksemplarer som Barbeito Verdelho 1981 (44940) (for 75cl). Men siden prisen for vellagret madeira er vesentlig høyere enn for de yngste, er det et poeng for den som vil strekke nytelsen maksimalt. Heldigvis finnes den også svært gunstig priset som 50cl-flasker, FIXME: not implemented embed type for object type bottle: <embed OBJECT_ID="68017" CLASS="embedded_bottle" VIEW="embedded_bottle" ID="embedded_bottle_68017" BOTTLEVIEW="2">

Verdelho er etter min mening den perfekte madeiradruen siden den ikke gir for søt vin. Dermed sløres ikke aromaene til av sødme. Samtidig gir den lille sødmen som balanseres av svært gode syrer en fullendt opplevelse og perfekt munnfølelse.

God investering
Når vi vet at god madeira fortsetter å utvikle seg mens den ligger i fatene, og at den kan bli der i 150 år, viser vår utvalgte en imponerende kompleksitet allerede etter 25 år. Den finnes dessuten i to formater og overraskende nok er 50 cl-utgaven billigere enn helflasken.

Hvis dette frister til mersmak, har Barbeito et fantastisk utvalg av vellagret madeira av både verdelho og malvasia/malmsey. Dette er noen av det beste vininvesteringene du kan gjøre siden vinene er så å si 100 prosent feilfrie, ferdig oksiderte som de er.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
• FIXME: not implemented embed type for object type bottle: <embed OBJECT_ID="68017" CLASS="embedded_bottle" VIEW="embedded_bottle" ID="embedded_bottle_68017" BOTTLEVIEW="2"> (50cl)
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Dersom du allerede er abonnent på Ukens vin (før 06.09.06) vil du automatisk også motta godbiter i pollisten. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her