Sjeldenhet som bør prøves

Denne madeiraen har tilnærmet perfekt balanse og er et funn for den som ikke er så glad i søte viner.
Aase E. Jacobsen
19 Oktober 2006 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Madeira står ikke øverst på listen over populære vintyper. Mange forbinder det med en generasjon som for lengst er gått i graven. Og siden polets faste sortiment bare byr på én eneste utgave, blir salget også deretter.

For ung
Selv om Cossart Gordon Verdelho 5 Years Old (13383) er vel verd pengene, viser den ikke madeiras og verdelhodruen i særdeleshet sitt potensial. Til det er den rett og slett for ung.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Madeira er nemlig en vintype som i en helt annen grad enn sine artsfrender portvin og sherry tåler og trenger lang fatlagring. Den spesielle fremstillingsmåten gjør dessuten at madeira holder lenge selv etter at flasken er åpnet.

Passe søt
Ikke det at det er noe problem når det er snakk om så gode eksemplarer som Barbeito Verdelho 1981 (44940) (for 75cl). Men siden prisen for vellagret madeira er vesentlig høyere enn for de yngste, er det et poeng for den som vil strekke nytelsen maksimalt. Heldigvis finnes den også svært gunstig priset som 50cl-flasker, FIXME: not implemented embed type for object type bottle: <embed OBJECT_ID="68017" CLASS="embedded_bottle" VIEW="embedded_bottle" ID="embedded_bottle_68017" BOTTLEVIEW="2">

Verdelho er etter min mening den perfekte madeiradruen siden den ikke gir for søt vin. Dermed sløres ikke aromaene til av sødme. Samtidig gir den lille sødmen som balanseres av svært gode syrer en fullendt opplevelse og perfekt munnfølelse.

God investering
Når vi vet at god madeira fortsetter å utvikle seg mens den ligger i fatene, og at den kan bli der i 150 år, viser vår utvalgte en imponerende kompleksitet allerede etter 25 år. Den finnes dessuten i to formater og overraskende nok er 50 cl-utgaven billigere enn helflasken.

Hvis dette frister til mersmak, har Barbeito et fantastisk utvalg av vellagret madeira av både verdelho og malvasia/malmsey. Dette er noen av det beste vininvesteringene du kan gjøre siden vinene er så å si 100 prosent feilfrie, ferdig oksiderte som de er.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
• FIXME: not implemented embed type for object type bottle: <embed OBJECT_ID="68017" CLASS="embedded_bottle" VIEW="embedded_bottle" ID="embedded_bottle_68017" BOTTLEVIEW="2"> (50cl)
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Dersom du allerede er abonnent på Ukens vin (før 06.09.06) vil du automatisk også motta godbiter i pollisten. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her