Sjokkforhold ved restauranter

Mattilsynet har påvist tarmbakterier, e-colie og matforgiftningsbakterier ved en rekke spisesteder i Fosen.

- Bakteriene kan komme fra infiserte sår, eller fra fingre som har vært et sted de ikke burde vært, for eksempel nese eller ører, sier Knut Almås i Mattilsynet til Fosna-folket.
 
Fem inspektører
Fem inspektører fra Mattilsynet i Fosen har vært på inspeksjon i Bjugn, Leksvik, Rissa, Åfjord og Ørland to dager i november.
 
Hensikten var å ta prøver av de kjølte boksene ved spisesteder og salatutsalg.
 
I disse boksene finnes klargjorte pizza- eller salatingredienser som oppstekt kjøttdeig, kyllingbiter, skinkebiter, hermetisk mais og så videre.
 
87  prøver
Totalt tok Mattilsynet 87 prøver. Det ble sjekket med Petrifilm, det vil si et avtrykk på overflaten som gir et bilde av hygienisk standard på stedet. Resultatet er delt inn i fem kategorier, fra bra, akseptabelt, dårlig, meget dårlig og ille.
 
21 avtrykk var meget dårlig og 17 avtrykk var ille.
 
Mattilsynet betegner testene som et dårlig resultat, og det er allerede satt i gang oppfølging av de som kom dårligst ut.
 
Også gode
- Vi har spisesteder der den hygieniske standarden er veldig god også. Det kan virke som om renslighet har noe med kunnskapsnivået på det enkelte stedet å gjøre. Spisesteder har vært nedprioritert fra vår side et par år, og det merkes. Det er viktig at vi er ute og viser oss og at folk vet vi kan komme på inspeksjon, sier Almås.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen