Sjuve for ferskinger

TV-kokkenes svar på Duracel-kaninen, Christopher Sjuve, fra Sjuves kjøkken på VG Nett, er nå ute med kokebok.
Redaksjonen
16 Januar 2008 - 15:31

121 tjuvtriks på kjøkkenet heter verket, forfattet av "Årets matformidler 2007". Den hederen er slett ikke ufortjent. Sjuves ultra-tabloide (det er ment som et hedersord) videosnutter på nettet har lært folk å tilberede alt fra ferskt kjøtt og suppe til pannekaker. I et heseblesende tempo og med masse sjarm er Sjuve suveren til å lære spesielt unge mennesker hvordan de skal te seg på kjøkkenet. Han er altså TV-kokkenes svar på Duracel-kaninen, og behersker to-minutters formatet til fulle.

Per A. BorglundFoto: Morten Bibow

Tominutters i bokform
Boka er et forsøk på å overføre dette til papir mellom stive permer. Her er det Sjuve opp og Sjuve ned. Vår mann poserer i hengekøye, med asparges i klypene og et glass vin i lanken. Oppskriftene spenner fra hamburger til kransekake, fra løksuppe til tunfisk med sesamfrø. Du lærer å skjære epler i biter (som vel strengt tatt ikke kan regnes som noen heksekunst), å lage flere forskjellige sauser og tilberede fårikål. Sistnevnte skal i følge Sjuve (og absolutt alle andre som skriver kokebøker) koke i to timer. Er det ikke snart på tide å innse at det tar (minst) dobbelt så lang tid?

Hybelgave
Sjuve er innom pasta, fisk i flere fasonger, desserter og kaker. Ikke alle rettene er fotografert, og det kan nok hemme en ung og uerfaren "kokk". For noen er bilder av den ferdige retten en slags fasit. For dette er en ungdomsbok, ingen tvil om det. En bok som jr. får i innflytningsgave når hybelen skal tas i bruk.

Dropp tannbørsten
Så til tjuvtriksene som bokas tittel varsler at vi skal få 121 av. Det hele handler om små runde faktarammer med mer eller mindre relevante tips for et lykkelig liv på kjøkkenet. Kvaliteten og relevansen på disse tipsene varierer sterkt. Når Sjuve mener at en tannbørste er fin til å rengjøre hvitløkpressa med, kunne han godt spart seg tipset om å velge en brukt børste, bare man husker å koke den først. Ærlig talt!

Tipset om å bli kvitt fettet i kjøkkenviftas filtre ved hjelp av oppvaskmaskinen er strålende (og testet med stor suksess). Andre tips? Grillspyd av tre bør ligge i vann før bruk. Melk utgått på dato kan brukes i vafler og pannekaker. Friske urter holder seg bedre når du setter dem i vann. Frosne druer kan brukes i stedet for isbiter i kaldt drikke.

Som sagt: en bok for nybegynnere.

399 kroner
Kagge Forlag

Antall stjerner:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her