Sjuve for ferskinger

TV-kokkenes svar på Duracel-kaninen, Christopher Sjuve, fra Sjuves kjøkken på VG Nett, er nå ute med kokebok.
Redaksjonen
16 Januar 2008 - 15:31

121 tjuvtriks på kjøkkenet heter verket, forfattet av "Årets matformidler 2007". Den hederen er slett ikke ufortjent. Sjuves ultra-tabloide (det er ment som et hedersord) videosnutter på nettet har lært folk å tilberede alt fra ferskt kjøtt og suppe til pannekaker. I et heseblesende tempo og med masse sjarm er Sjuve suveren til å lære spesielt unge mennesker hvordan de skal te seg på kjøkkenet. Han er altså TV-kokkenes svar på Duracel-kaninen, og behersker to-minutters formatet til fulle.

Per A. BorglundFoto: Morten Bibow

Tominutters i bokform
Boka er et forsøk på å overføre dette til papir mellom stive permer. Her er det Sjuve opp og Sjuve ned. Vår mann poserer i hengekøye, med asparges i klypene og et glass vin i lanken. Oppskriftene spenner fra hamburger til kransekake, fra løksuppe til tunfisk med sesamfrø. Du lærer å skjære epler i biter (som vel strengt tatt ikke kan regnes som noen heksekunst), å lage flere forskjellige sauser og tilberede fårikål. Sistnevnte skal i følge Sjuve (og absolutt alle andre som skriver kokebøker) koke i to timer. Er det ikke snart på tide å innse at det tar (minst) dobbelt så lang tid?

Hybelgave
Sjuve er innom pasta, fisk i flere fasonger, desserter og kaker. Ikke alle rettene er fotografert, og det kan nok hemme en ung og uerfaren "kokk". For noen er bilder av den ferdige retten en slags fasit. For dette er en ungdomsbok, ingen tvil om det. En bok som jr. får i innflytningsgave når hybelen skal tas i bruk.

Dropp tannbørsten
Så til tjuvtriksene som bokas tittel varsler at vi skal få 121 av. Det hele handler om små runde faktarammer med mer eller mindre relevante tips for et lykkelig liv på kjøkkenet. Kvaliteten og relevansen på disse tipsene varierer sterkt. Når Sjuve mener at en tannbørste er fin til å rengjøre hvitløkpressa med, kunne han godt spart seg tipset om å velge en brukt børste, bare man husker å koke den først. Ærlig talt!

Tipset om å bli kvitt fettet i kjøkkenviftas filtre ved hjelp av oppvaskmaskinen er strålende (og testet med stor suksess). Andre tips? Grillspyd av tre bør ligge i vann før bruk. Melk utgått på dato kan brukes i vafler og pannekaker. Friske urter holder seg bedre når du setter dem i vann. Frosne druer kan brukes i stedet for isbiter i kaldt drikke.

Som sagt: en bok for nybegynnere.

399 kroner
Kagge Forlag

Antall stjerner:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her