Godbiter i pollisten
Skal du ha noe hvitt i glasset du ikke har smakt før, gå for den til høyre

Skal du ha noe hvitt i glasset du ikke har smakt før, gå for den til høyre

Her får du en hvitvin med betydelig struktur, slik hvitvinene ble laget i virkelig gamle dager. De andre vinene fra samme produsent, er også svært interessante.
Aase E. Jacobsen
04 Juli 2018 - 13:45

Dom. Pignier GPS Vin Blanc d'Antan 2016 skiller seg ikke bare fra andre franske hvitviner, men også fra de fleste ikke-oksidative hvite Jura-viner. Den har nemlig et ganske betydelig innslag av røde druer, 40 prosent poulsard, som er Juras lyseste rødvinsdrue som gir en ganske så lys rød vin, men som like fullt har sin helt egne karakter. 

Helt naturlig

Laget som hvitvin, uten særlig skallkontakt, bidrar poulsard med god struktur og fine aromaer. Den får hjelp av både chardonnay og savagnin som er de viktigste hvite druene i Jura. Sammen lager de en vin med betydelig struktur og konsentrasjon som fungerer både som hvitvin og rødvin i matveien. Dessuten har den et betydelig lagringspotensial. 

Montaigu ligger i det sørlige Jura. Foto: Genee Jerome

D’Antan forteller at det er vin lages som i gamle dager, men vi snakker ikke om 1960-tallet, derimot mye lenger tilbake, den gang røde og hvite druer ble gjæret sammen fordi vinmarkene inneholdt flere druesorter som ble plukket samtidig, og ikke som i dag, hver for seg når de er perfekt modne. 

Domaine Pignier tilsetter heller ikke noen form for svovel underveis, heller ikke før flasketapping. Gjæringen finner sted i fat som altså fylles opp (i motsetning til Juras oksidative hvitvinstiler). Produsenten jobber for øvrig biodynamisk, slik at det er månefasene som bestemmer når vinen tappes fra fatene og over i flasker. 

Vinkjelleren vitner om at her han munkene regjert en gang. Foto: 

Siden Pignier er eneste produsent i landsbyen Montaigu, rett sør for «Jura-hovedstaden» Lons-les-Saunier, behøver de ikke bekymre seg for «smitte» av sprøytemidler fra naboen. 

Munker og dinosaurer 

D’Antan får druer fra vinmarker som har et jordsmonn av lagvis blåfarget mergel og kalkholdig leire fra den eldste Jura-tiden (eldre enn 176 millioner år f.v.t). Som kjent er det Jura-området som har gitt navn til denne geologiske perioden vi kjenner så godt fra alle fortellingene om dinosaurene. 

Bli bedre kjent med Jura-området

Pignier er en veldig gammel eiendom, men ikke fra Jura-tiden, derimot ble den plantet på 1200-tallet av kartusianermunkene. Pignier-familien overtok i 1794 etter den blodige revolusjonen hvor kirken og adelen ble fratatt sitt gods, og siden den gang har de dyrket vindruer her. Nå er det sjuende generasjon ved Jean Etienne, Antoine og Marie Florence som holder tradisjonene i hevd. De valgte i 2002 å gå over til biodynamisk dyrking. 

Jean Etienne, Marie Florence og Antoine Pignier er sjuende generasjon. Foto: jerome genée

Dom. Pignier à la Percenette Chardonnay 2015 er en annen hvitvin fra Pignier som ikke er helt som de andre. Den har langt mer kjøttfull eplefrukt enn hva Jura-chardonnay ofte har. Konsentrasjonen er veldig god og den litt mektige stilen kommer også av forholdsvis høy alkohol, trolig et resultat av den rike 2015-årgangen. Dette er en matvin som trenger mye smak, gjerne kylling med fløtebasert saus. 

Og Dom. Pignier Côtes du Jura Trousseau 2016 er den eneste røde vinen derfra som er i salg i Norge. En typeriktig saftig om enn litt eikepreget utgave av denne andre viktige rødvinsdruen i Jura.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her