Den gjĂžr dessuten et utmerket arbeid som matfĂžlge, og ikke minst vil den utvikle seg videre i kjelleren.
At Movia Sivi Pinot Ambra 2019 defineres som oransjevin, kan skremme noen. Men jeg vil kalle den en oransjevin light utfra smak og karakter. Mest fordi noen oransjeviner kan vĂŠre litt «ville» i stilen, litt rustikke eller oksidative. Â
Fargen er imidlertid sÄ oransje en vin kan vÊre. Det skyldes druen pinot gris som har mye farge i skallet, og med 21 dagers uttrekkstid oppnÄs slike resultater.
Duften er nydelig sĂždmefylt fruktig og lett blomsterpreget, i munnen
fĂžlger den godt opp med super konsentrasjon, fruktfylde og syrefriskhet. Ettersmaken er lang med fint integrert skalltanninpreg og snev av tĂžrket rĂžd frukt.
Husk for all del Ä dekantere den, gjerne ett dÞgn pÄ forhÄnd, for den bygger pÄ seg pÄ denne mÄten. Du tror det kanskje ikke fÞr du ser det, men da blir du ogsÄ overbevist.
SĂ„ mye smak har denne oransje hvitvinen at den gjĂžr jobben overfor retter hvor du normalt ville valgt en kraftig rosevin eller ogsĂ„ rĂždvin. Vi snakker om lam â fĂ„rikĂ„l er perfekt, men ogsĂ„ lammestek. Helstekt kylling med sopp eller hĂžstens grĂžnnsaker. Fete oster, ogsĂ„ ostegratinerte retter. I det hele tatt i alle sammenhenger hvor en vin med struktur, syrlighet fruktighet og lett tannintĂžrrhet etterlyses.
At denne vinen bare koster to hundre kroner, er nesten litt vilt. Det skyldes at den er i basisutvalget â i alt 120+ polutsalg. Normalt ville den ligger pĂ„ ca 275 kroner, men anbudet fra polet hadde 199.90 som maksgrense. NĂ„r den selges sĂ„ mye rimeligere, er det fordi importĂžr og produsent har tro pĂ„ suksess. Movia som normalt lager vin i begrenset antall og raskt sluttselges, hadde som fĂžlge av pandemien nok vin pĂ„ lager til Ă„ tilby polet denne vinen til akkurat denne prisen.
Neste Är vil prisen vÊre en annen, og samtidig vil flere viner fra Movia komme pÄ markedet. Akkurat nÄ er det bare Sivi og Movia Rebula Ribolla 2018 som er i salg. Den siste er ikke sÄ ulik Sivi rent stil- og kvalitetsmessig. Den er laget pÄ samme mÄte, men altsÄ av en annen drue. Rebula/ribolla er veldig typisk for dette grenseomrÄdet mellom Italia (Collio) og Slovenia (Goriƥka Brda) og en av de aller mest tradisjonsrike.
Vinen modnes i eik i 12 mÄneder eller mer avhengig av vinstil.
Den har kortere tid med skallene, men er tÞrrere i stilen. AltsÄ mer tanniner. Den har da ogsÄ modnet i hele 18 mÄneder i smÄ franske fat (barrique) mot 12 mÄneder for Sivi. Den lengre tiden i fatene framhever den lett oksidative karakteren.
Derfor er dette en litt mer krevende oransjevin. Som absolutt bĂžr dekanteres, og som dessuten holder lenge i kjelleren. Med alderen vil skall- og fattanninene mykne og disse to vinene vil fortsette Ă„ vĂŠre forskjellige. Hvilket er det som er fascinerende med oransjevin. Det er slett ikke en ensartet vinstil, men hver produsents stil og hver vin er unik.
Begge vinene er laget av druer som vokser i det for Goriƥka Brda-omrÄdet typiske opok-jordsmonnet.
Det hÞye kalkinnholdet sÞrger for druer med gode syrenivÄer og en klar mineralprofil. NÄr vinen lages med skallkontakt og fatmodning som i disse tilfellene, blir mineralkarakteren noe undertrykt eller skal vi si at den smelter sammen med alle de andre aromaene fra framstillingen. Annerledes er den i alle fall.
Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sĂžrg for Ă„ registrere deg for vĂ„re nyhetsbrevÂ
Du kan ogsÄ fÄ vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i smÄ porsjoner. Det gjelder ogsÄ for god vin. Siden denne spalten er veldig populÊr, kan de omtalte vinene bli utsolgt i lÞpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lÞnne seg Ä prÞve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men ogsÄ disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et Är til de kommer pÄ polet igjen, men da som ny Ärgang. Den som venter pÄ noe godt..
Â