Godbiter i pollisten
Skal du virkelig overraske sÄ vel gane som lommebok, gjÞr du det med denne vinen

Skal du virkelig overraske sÄ vel gane som lommebok, gjÞr du det med denne vinen

Den er intet mindre enn det aller beste vinkjÞpet i basis pÄ tvers av alle farger og vinstiler.
20 Oktober 2021 - 11:45

Den gjĂžr dessuten et utmerket arbeid som matfĂžlge, og ikke minst vil den utvikle seg videre i kjelleren.

Movia Sivi Pinot Grigio Ambra.jpg [42.56 KB]At Movia Sivi Pinot Ambra 2019 defineres som oransjevin, kan skremme noen. Men jeg vil kalle den en oransjevin light utfra smak og karakter. Mest fordi noen oransjeviner kan vÊre litt «ville» i stilen, litt rustikke eller oksidative.  

Fargen er imidlertid sÄ oransje en vin kan vÊre. Det skyldes druen pinot gris som har mye farge i skallet, og med 21 dagers uttrekkstid oppnÄs slike resultater.

Duften er nydelig sĂždmefylt fruktig og lett blomsterpreget, i munnen

Portrett-Aase-HQcrop.jpg [196.54 KB]
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder.

fĂžlger den godt opp med super konsentrasjon, fruktfylde og syrefriskhet. Ettersmaken er lang med fint integrert skalltanninpreg og snev av tĂžrket rĂžd frukt.

Husk for all del Ä dekantere den, gjerne ett dÞgn pÄ forhÄnd, for den bygger pÄ seg pÄ denne mÄten. Du tror det kanskje ikke fÞr du ser det, men da blir du ogsÄ overbevist.

Dekantering av oransjevin er en svĂŠrt lĂžnnsom Ăžvelse rent smaksmessig

SĂ„ mye smak har denne oransje hvitvinen at den gjĂžr jobben overfor retter hvor du normalt ville valgt en kraftig rosevin eller ogsĂ„ rĂždvin. Vi snakker om lam – fĂ„rikĂ„l er perfekt, men ogsĂ„ lammestek. Helstekt kylling med sopp eller hĂžstens grĂžnnsaker. Fete oster, ogsĂ„ ostegratinerte retter. I det hele tatt i alle sammenhenger hvor en vin med struktur, syrlighet fruktighet og lett tannintĂžrrhet etterlyses.

Movai har i alt 22 hektar pÄ grensen mellom Italia og Slovenia.jpg [834.15 KB]
Movia har i alt 22 hektar pÄ grensen mellom Italia og Slovenia

At denne vinen bare koster to hundre kroner, er nesten litt vilt. Det skyldes at den er i basisutvalget – i alt 120+ polutsalg. Normalt ville den ligger pĂ„ ca 275 kroner, men anbudet fra polet hadde 199.90 som maksgrense. NĂ„r den selges sĂ„ mye rimeligere, er det fordi importĂžr og produsent har tro pĂ„ suksess. Movia som normalt lager vin i begrenset antall og raskt sluttselges, hadde som fĂžlge av pandemien nok vin pĂ„ lager til Ă„ tilby polet denne vinen til akkurat denne prisen.

Neste Är vil prisen vÊre en annen, og samtidig vil flere viner fra Movia komme pÄ markedet. Akkurat nÄ er det bare Sivi og Movia Rebula Ribolla 2018 som er i salg. Den siste er ikke sÄ ulik Sivi rent stil- og kvalitetsmessig. Den er laget pÄ samme mÄte, men altsÄ av en annen drue. Rebula/ribolla er veldig typisk for dette grenseomrÄdet mellom Italia (Collio) og Slovenia (Goriƥka Brda) og en av de aller mest tradisjonsrike.

Vinen modnes i eik i 12 mÄneder eller mer  avhengig av vinstil..jpg [246.07 KB]

Vinen modnes i eik i 12 mÄneder eller mer avhengig av vinstil.

Den har kortere tid med skallene, men er tÞrrere i stilen. AltsÄ mer tanniner. Den har da ogsÄ modnet i hele 18 mÄneder i smÄ franske fat (barrique) mot 12 mÄneder for Sivi. Den lengre tiden i fatene framhever den lett oksidative karakteren.

Derfor er dette en litt mer krevende oransjevin. Som absolutt bĂžr dekanteres, og som dessuten holder lenge i kjelleren. Med alderen vil skall- og fattanninene mykne og disse to vinene vil fortsette Ă„ vĂŠre forskjellige. Hvilket er det som er fascinerende med oransjevin. Det er slett ikke en ensartet vinstil, men hver produsents stil og hver vin er unik.

Aleơ Kristančič er 8. generasjon vinmaker hos Movia.jpg [258.32 KB]
Aleơ Kristančič er 8. generasjon vinmaker hos Movia

Begge vinene er laget av druer som vokser i det for Goriƥka Brda-omrÄdet typiske opok-jordsmonnet.

Her kan du lese mer om det

Det hÞye kalkinnholdet sÞrger for druer med gode syrenivÄer og en klar mineralprofil. NÄr vinen lages med skallkontakt og fatmodning som i disse tilfellene, blir mineralkarakteren noe undertrykt eller skal vi si at den smelter sammen med alle de andre aromaene fra framstillingen. Annerledes er den i alle fall.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sÞrg for Ä registrere deg for vÄre nyhetsbrev 

Du kan ogsÄ fÄ vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i smÄ porsjoner. Det gjelder ogsÄ for god vin. Siden denne spalten er veldig populÊr, kan de omtalte vinene bli utsolgt i lÞpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lÞnne seg Ä prÞve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men ogsÄ disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et Är til de kommer pÄ polet igjen, men da som ny Ärgang.  Den som venter pÄ noe godt..

 

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil

Du stÄr pÄ polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nÊr: Bestill vÄr sms-tjeneste og du fÄr tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede stÄr i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira pÄ en helt annen og like fullt unik mÄte
+
Godbiter i pollisten

Madeira pÄ en helt annen og like fullt unik mÄte

TĂžrr bordvin fra Madeira vekker stadig stĂžrre interesse – og denne er et strĂ„lende bevis pĂ„ hva Ăžya langt ute i havet kan by pĂ„.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besĂžk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besĂžk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder ogsÄ andre av godbitene i basis i november, sÄ julehandelen kan starte allerede nÄ.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Som landets beste restaurant er Kvitnes GÄrd samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes GÄrd er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang pÄ rad.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

KnallkjĂžp fra Bordeaux' Ăžstside
+
Ukens vin

KnallkjĂžp fra Bordeaux' Ăžstside

5 Är gammel bordeaux til 189,90 kroner som ogsÄ smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke nÄr den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nÄ
Madeira pÄ en helt annen og like fullt unik mÄte
+
Godbiter i pollisten

Madeira pÄ en helt annen og like fullt unik mÄte

TĂžrr bordvin fra Madeira vekker stadig stĂžrre interesse – og denne er et strĂ„lende bevis pĂ„ hva Ăžya langt ute i havet kan by pĂ„.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 2

Unikt historisk besĂžk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besĂžk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder ogsÄ andre av godbitene i basis i november, sÄ julehandelen kan starte allerede nÄ.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare Þkt med en hundrelapp pÄ 10 Är.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og pĂ„ et pol nĂŠr deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og pĂ„ et pol nĂŠr deg

Denne sĂžrafrikanske hvitvinen har fĂ„tt mye uĂžnsket oppmerksomhet – men nĂ„ er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjĂžp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 5

PrÞv en eksotisk vri pÄ gulrotkaken
Ukens kake

PrÞv en eksotisk vri pÄ gulrotkaken

Denne gulrotkaken har fÄtt smak av likÞren laget av den sÞrafrikanske frukten marula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 6

Som landets beste restaurant er Kvitnes GÄrd samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes GÄrd er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang pÄ rad.

Les hele saken
FÄ ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver sÞndag fÄr du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene vÄre her