Skal forske på sauvignon blanc

New Zealand jobber med et forskningsprosjekt i millionklassen. Målet er å finne ut de spesielle kvalitetene til deres egen sauvignon blanc.

Prosjektet er finansiert av regjeringen og vinindustrien og skal bruke nesten 17 millioner New Zealand-dollar over en periode på seks år. Nesten 10 millioner dollar er penger fra myndighetene. Det er Marlborough Research Centre og Auckland University som skal ha ansvaret for forskningen.

Lager "verktøyboks"
Målet med prosjektet er rett og slett å utvikle en "verktøyboks" for å skape en metode for å måle eksakt hvordan - og hvorfor - sauvignon blanc fra New Zealand smaker som den gjør. Når dette er gjort skal kunnskapen brukes på kommersiell basis.

Fem år
Det første steget i forskningen vil trolig vare i fem år. Forskergruppen får god nytte av det 15 år lange arbeidet med sauvignon blanc som er gjort ved universitetet i Bordeaux. Mannen som har hatt ansvaret for dette er Denis Dubourdieu, en stor kjenner og ekspert på hvitvin. 

Bryter ned kunnskap
Neste steg i forskningen vil være å bryte kunnskapen ned i detaljer og finne ut hva som er de mest ønskede smakene.

Spennende
En av de mest spennende områdene innen forskningen nå er hvordan jordsmonn, gjæring og terroir påvirker druene - og hva "folket" mener, skriver decanter.com.

I dag er forskningen konsentrert rundt Marlborough, men i løpet av kort tid vil den starte i andre områder. 

Paneldeltagere skal delta underveis. Da får forskerne frem svar på om man ønsker "klassisk" sauvignon blanc eller nye aromar som man oppdager underveis.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen